Hassan Alavi analyserar helgens La Liga-omgång.
Hassan Alavi analyserar helgens La Liga-omgång. - Foto: NYHETER24

Helgens strategier, sensationer och skrällar

Vad hände med Barcelona? Vilken av alla portugiser i Real Madrid ledde fram laget till seger? Svaren och analyserna får ni av Nyheter24:s La Liga-bloggare, Hassan Alavi.


La Española

Vill du läsa mer om La Liga? Följ Hassan Alavis blogg på Nyheter24

Så här ser tabellen ut:

1 Valencia CF 13p, 5 4 1 0 6

2 FC Barcelona 12p, 5 4 0 1 5

3 Real Madrid 11p, 5 3 2 0 5

4 Atlético Madrid 10p, 5 3 1 1

5 Villarreal CF 9p, 4 3 0 1 5

6 RCD Espanyol 9p, 5 3 0 2 -3

7 Sevilla FC 8p, 5 2 2 1 2

8 Hércules CF 7p, 5 2 1 2 2

9 Athletic Bilbao 7p, 5 2 1 2 1

10 Getafe CF 7p, 5 2 1 2 0

11 RCD Mallorca 7p, 5 2 1 2 -1

12 Málaga CF 6p, 4 2 0 2 1

13 UD Almería 5p, 5 1 2 2 0

14 Osasuna 4p, 5 1 1 3 -2

15 Racing Santander 4p, 5 1 1 3 -3

16 Real Sociedad 4p, 5 1 1 3 -4

17 Sporting Gijón 4p, 5 1 1 3 -5

18 Levante UD 4p, 5 1 1 3 -6

19 Deportivo La Coruña 3p, 5 0 3 2 -3

20 Real Zaragoza 2p, 5 0 2 3 -5

Barcelona – Hércules 0-2

Ja, vad ska jag egentligen säga om detta resultat? Precis som jag skrev igår är detta ett äkta ”miracle on grass” där ingen trodde på att Hércules skulle kunna stå emot Barcelona på mäktiga Camp Nou. Att Hércules lyckas tvåla till Barcelona två gånger om på Camp Nou är helt galet. Att det dessutom sker på Kataloniens nationaldag – samt Barcelonas hemmapremiär – gör bedriften än större.

Hércules spelade precis som Inter gjorde mot Barcelona under den sista Champions Leaguematchen lagen emellan. Spelare som Lionel Messi och David Villa fick inte mycket gjort mot det solida bortaförsvaret. Valdez fick två chanser och såg till att sänka Barcelona två gånger om. Hade David Trezeguet haft en bättre kväll hade Hércules åkt hem med en 0-4 seger i bagaget. Det ska bli intressant att se hur Barcelona reser sig från denna match. Redan nästa omgång har blaugrana en tuff uppgift då laget skall åka till Madrid för att gästa Atlético Madrid. Ett frågetecken kvarstår kring Kün Agueros chanser till spel mot Barcelona.

Valencia – Racing Santander 1-0

Efter Barcelonas bottennapp mot Hércules hade Valencia en stor chans att gå upp i toppen av tabellen – och laget gjorde inte någon besviken. Det blev en hemmaseger mot Racing Santander – som startade med både Kennedy Bakircioglü och Markus Rosenberg.

Valencia tog över taktpinnen redan från start men det var inget glamouröst spel från Los Ché som vi fick se. Men efter en stark start kom Racing Santander att än mer bjudas in i matchen. Bortalaget kom att ha flera fina lägen där bl.a. Rosenberg hade ett skott i ribban under den första halvleken. Men det var Valencia som kom att göra det första – samt enda – målet i matchen genom Hedwiges Maduro av alla lirare. Vinsten innebar att Valencia låg under en stund högst upp i tabellen medan Racing Santander har nu två raka förluster och verkar gå en tuff höst till mötes. Till lagets försvar har Racing mött två stora giganter under inledningen av ligaspelet. Det var dock positivt att både Kennedy samt Markus spelade hela matchen.

Real Madrid – Osasuna 1-0

Det var en pressad portugis på bänken som fick se en annan portugis skicka in Real Madrids första tävlingsmål för säsongen. Nej, det var inte Cristiano Ronaldo som såg till att Madrid hemmaslog Osasuna på Santiago Bernabéu, det var Ricardo Carvalho.

Att Carvalho var den som satte in målet symboliserar det spel som Real Madrid hade under stora delar av matchen. Det var ett Madrid som ständigt sökte luckor hos bortalaget men som många gånger misslyckades. Under den andra halvleken vaknade laget till en aning och började lira den fotboll som alla vet att de kan göra. José Mourinho fortsätter att vinna på hemmaplan och siktar vidare mot Champions Leaguemötet mot Ajax. Kan spelare som Ronaldo och Higuaín vakna till på allvar? För Reals del är det viktigt att de börjar ta för sig.

Athlétic Bilbao – Atlético Madrid 1-2

Länge har jag lyft fram Atléticos chanser till ett eventuellt ligaguld. Precis som Valencia hade Atlético en gyllene chans att dra ifrån Real Madrid samt Barcelona – och den tog de. Att komma till San Mamés är ingen lätt uppgift – fråga bara Pellegrini och Real Madrid – men Atlético Madrid lämnade arenan med klass.

Det blev en vital 1-2 seger för Madridlaget som nu helt plötsligt är bland toppen i tabellen. Atlético spelade med stort självförtroende och spelare som Kün och Diego Forlan spelade riktigt bra. Det första målet gjordes av just den sistnämnda (Forlan) och det andra av Tiago. Reduceringen kom först under slutet av matchen då Fernando Llorente såg till att sätta dit 1-2. Men det räckte inte till för Athlétic Bilbao som fortsätter att jaga efter en stabil form. För Atlético Madrid väntar en stormatch till helgen på hemmaplan mot Barcelona. Kommer att bli en mycket intressant match!

Getafe – Levante 4-1

Getafe hade inga som helst problem med att krossa Levante på Colosseum Alfonso Pérez. Redan under den femte minuten slog Gavilan till och sedan dröjde det inte länge till 2-0 (Colunga). Bortalaget kom dock tillbaka i och med reduceringen bara minuter efter Getafes andra mål. Men trots Jordas reducering kom Getafe att njuta av denna kväll.

Spiken i kistan kom först på stopptid då Gavilan och Arizmendi såg till att slutresultatet blev 4-1 för hemmalaget. Förortsgänget fortsätter att ta för sig i La Liga och visar att de mycket väl kan ta en Europaplats till denna säsong.

Sporting Gijon – Mallorca 2-0

Mallis har fortfarande inte gjort mål i serien och mot Sporting Gijon hade Michael Laudrups mannar inte marginalerna på sin sida. Sporting såg till att ta tre viktiga poäng då – den förre Barcelonaspelaren – Botia såg till att göra 1-0 till hemmalaget. Slutresultatet spikades efter Castros straff under slutet av matchen som innebar 2-0. I samband med straffen blev bortalagets Nunes utvisad som klantigt även missar nästa omgång.

Zaragoza – Málaga 3-5

Denna match var omgångens målrikaste och mest härliga tillställning. Jag trodde faktiskt på Zaragoza till denna match men Málaga kom att övertyga och göra en riktigt klockren insats på bortaplan. Málaga har nog aldrig gjort en bättre första halvlek i klubbens historia. Efter drygt fyrtio minuter stod det redan 0-5 till bortalaget efter mål av Fernando x2, Lopez x2 samt den ”evige talangen” Quincy.

Zaragoza ryckte upp sig till andra halvlek och såg till att göra tre mål (Edmilson, Perez och Herrera). Men trots målen räckte det inte till och laget förlorade med hela 3-5 på hemmaplan mot ett skickligt Málaga. Oljeshejken känner sig nog relativt nöjd med lagets insats – allt annat vore märkligt.

Villarreal – Espanyol 4-0

Det känns inte riktigt som att många trott på Villarreal innan helgens omgång. Men den gula ubåten såg till att krossa Espanyols drömmar om att ta med sig poäng från El Madrigal. Det var hemmalagets match för hela slanten och redan efter en halvtimme ledde Villarreal med 2-0 (Rossi och Valero).

Under den andra halvleken fortsatte hemmalaget att pressa Espanyol och även denna gång var det Rossi som satte dit halvlekens första mål. Det slutade till slut 4-0 efter Nilmars mål. Espanyol hann med att få en spelare utvisad (Chica) innan domaren till slut blåste av matchen. Ubåtarna visar sin klass!

Sevilla – Deportivo La Coruña

Detta var omgångens höjdpunkt enligt mig och jag trodde på att hemmalaget skulle besegra Deportivo med 2-0. Det var Sevilla som radade upp flera chanser dock inga mål. Även Deportivo hade en fin möjlighet under den andra halvleken men även där uteblev målet. Deportivo har nu spelat två raka kryss och gått av planen mållösa under bägge matcherna.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

1 timme sedan

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

1 timme sedan
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.

Hälsan stoppar Kinhult – missar majorn

2 timmar sedan
Frida Kinhult har visat fin form på sistone, men nu missar hon veckans majortävling i Texas.

Nadal dominant i comebacken: "Betyder mycket"

2 timmar sedan
Rafael Nadal vann övertygande i comebacken. Efter drygt tre månaders skadeuppehåll besegrade han italienaren Flavio Cobolli med 2–0 i set i första omgången av Barcelonas ATP-turnering. Att kunna vara med och tävla betyder mycket, säger han.

Stjärnans OS-plan – revansch i Paris

3 timmar sedan
Revansch. Det är vad Jim Gottfridsson tänker på när han pratar om OS i Paris – och handbollsstjärnan anser att känslan är en styrka. Det tror jag talar för oss, säger han.

Klart: Nordiska dueller i Paris-OS

3 timmar sedan
Värdnationen Frankrike valde grupp B. Därmed hamnade Sverige i A – tillsammans med bland andra Norge och Danmark. Paris-OS fylls därmed av nordiska dueller.