Torsdag 16 Sep
Stockholm

Rooneyhärvan: Agenten bakom chockbeskedet

Rooney på väg att lämna Manchester United.
1 av 2
Rooney på väg att lämna Manchester United. Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
Paul Stretford, Rooneys agent som tros stå bakom stjärnans begäran att lämna United.
2 av 2
Paul Stretford, Rooneys agent som tros stå bakom stjärnans begäran att lämna United. Foto: FAKSIMIL

Paul Stretford, Wayne Rooneys agent är mannen som tros ligga bakom superstjärnans vilja att lämna Manchester United – allt för en större lönecheck. Nu fortsätter veckans stora följetång.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt:

När Wayne Rooneys prostitutionsskandal uppdagades sattes stjärnan åt sidan både i klubb- och landslaget. Om det var för att han ville det är oklart.

Nu på senare tid har strikern inte ens fått sitta på bänken av Manchester United-tränaren. Alex Ferguson påstår att det beror på en skada - något som spelaren själv förnekar. Rooney säger att han inte ens har haft problem.

På en presskonferens i tisdags bekräftade ”Fergie” att 24-åringen vill lämna klubben.

MANCHESTER. Manchster Uniteds gunstling Wayne Rooney är som alla vet, på väg att lämna ”klubben i mitt hjärta.” Superstjärnan vägrar att skriva på ett nytt kontrakt och har lämnat in en önskan om transfer. Nu rapporteras det att det är Rooneys agent Paul Stretford som ligger bakom förfallet.

Stretford är en gammal dammsugar-försäljare, som genom mängder av övertramp i reglementet till slut blev Rooneys agent 2004. Regelbrotten kostade Stretford drygt tre miljoner kronor i böter. Agenten var dirigenten bakom affären mellan Everton och United, och avslutade därmed affären som Rooney tidigare försökt dölja genom att hävda att ”once a blue, always a blue”.

Efter att den då 18-årige Evertonspelaren skrivit på för United fick Stretford en klumpsumma på uppåt elva miljoner kronor från Manchester United. Om spelaren skulle stanna i fem år, skulle han även få ytterligare en summa på uppåt femton miljoner kronor. Vilket även United betalade ut under fjolåret.

För Stretford gäller endast regeln om att ju högre lön spelaren får, desto högre provision får Stretford.” skriver The Guardians David Conn.

Paul Stretford har tidigare blivit avstängd av FA för att överskridit de regler FIFA föreskrivit för agenter, efter att det blivit uppenbart att Stretford närmat sig den unga storstjärnan redan 2002 – och därefter skrivit på ett kontrakt som skulle gälla åtta år, vilket kraftigt strider mot FIFA:s regler om att ett agentavtal endast får gälla i två år.

Agenten blev efter rättegång och förhandlingar avstängd i nio månader och återvände till sitt yrke, lagom till att Rooneys skulle omförhandla sitt kontrakt med United.

Nu menar The Guardian att agenten är arkitekten bakom Rooneys vilja att lämna United, och att detta ska endast kommit till skott genom ”den astronomiska provisionen Stretford skulle nu kan komma över” avslutar Conn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela