Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rooneyhärvan: Agenten bakom chockbeskedet

- 20/10/2010, 12:56 -
Rooney på väg att lämna Manchester United.
1 av 2

Rooney på väg att lämna Manchester United.

JON SUPER/AP/SCANPIX

Paul Stretford, Rooneys agent som tros stå bakom stjärnans begäran att lämna United.
2 av 2

Paul Stretford, Rooneys agent som tros stå bakom stjärnans begäran att lämna United.

FAKSIMIL

Paul Stretford, Wayne Rooneys agent är mannen som tros ligga bakom superstjärnans vilja att lämna Manchester United – allt för en större lönecheck. Nu fortsätter veckans stora följetång.

MANCHESTER. Manchster Uniteds gunstling Wayne Rooney är som alla vet, på väg att lämna ”klubben i mitt hjärta.” Superstjärnan vägrar att skriva på ett nytt kontrakt och har lämnat in en önskan om transfer. Nu rapporteras det att det är Rooneys agent Paul Stretford som ligger bakom förfallet.

Stretford är en gammal dammsugar-försäljare, som genom mängder av övertramp i reglementet till slut blev Rooneys agent 2004. Regelbrotten kostade Stretford drygt tre miljoner kronor i böter. Agenten var dirigenten bakom affären mellan Everton och United, och avslutade därmed affären som Rooney tidigare försökt dölja genom att hävda att ”once a blue, always a blue”.

Efter att den då 18-årige Evertonspelaren skrivit på för United fick Stretford en klumpsumma på uppåt elva miljoner kronor från Manchester United. Om spelaren skulle stanna i fem år, skulle han även få ytterligare en summa på uppåt femton miljoner kronor. Vilket även United betalade ut under fjolåret.

För Stretford gäller endast regeln om att ju högre lön spelaren får, desto högre provision får Stretford.” skriver The Guardians David Conn.

Paul Stretford har tidigare blivit avstängd av FA för att överskridit de regler FIFA föreskrivit för agenter, efter att det blivit uppenbart att Stretford närmat sig den unga storstjärnan redan 2002 – och därefter skrivit på ett kontrakt som skulle gälla åtta år, vilket kraftigt strider mot FIFA:s regler om att ett agentavtal endast får gälla i två år.

Agenten blev efter rättegång och förhandlingar avstängd i nio månader och återvände till sitt yrke, lagom till att Rooneys skulle omförhandla sitt kontrakt med United.

Nu menar The Guardian att agenten är arkitekten bakom Rooneys vilja att lämna United, och att detta ska endast kommit till skott genom ”den astronomiska provisionen Stretford skulle nu kan komma över” avslutar Conn.