Tisdag 28 Sep
Stockholm

FIFA:s hån mot Rooney: "Ghandi älskade lagspel"

Gandhi under sin tid som Mahatma.
Gandhi under sin tid som Mahatma. Foto: AP/Scanpix

FIFA släppte under dagen ett långt reportage som gör gällande att Mahatma Gandhi skulle ha uppskattat fotbollen till sådana höjder att sporten kan ha påverkat hans synsätt och därmed världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rooneys egna ord under härvan

–Jag kan bekräfta att jag träffade David Gill (Manchester Uniteds VD, reds anm.) förra veckan och han gav mig inte de försäkringar som jag sökte för den framtida truppen. Jag sa då till honom att jag inte tänker skriva på ett nytt kontrakt

Meddelandet kom ut bara timmar innan matchen mellan Manchester United och Bursaspor i Champions League.

– Jag var intresserad av att höra vad Sir Alex hade att säga i tisdags och en del av det överraskade mig. Det är sant, som han säger, att min agent och jag har haft flera antal möten med klubben om ett nytt kontrakt.

Rooney menar vidare att han har allt att tacka Ferguson och klubben, men att han inte fick de garantier han behövde för att fortsätta i klubben.

– Under dessa möten bad jag om garantier för att klubben ska fortsatt kunna locka till sig de bästa spelarna i världen, men några sådana garantier fick jag inte.

– Jag har samtidigt aldrig haft något annat än respekt för Manchester United och är djupt tacksam mot både Ferguson och klubben för min tid här, säger Wayne Rooney i sitt pressmeddelande.

PARIS. I kölvattnet av Wayne Rooneys beslut att lämna Manchester United släppte FIFA under dagen en längre artikel där de lyfter fram hur Mohandas Karamchand 'Mahatma' Gandhis filosofiska tankesätt kan ha påverkats av fotbollen.

– Vad som verkligen fascinerade Gandhi var sportens betoning på heder och ärlighet, säger Poobalan Govindasamy, ledamot i Sydafrikas fotbollsförbund till Fifa.com

Gandhi ägnade många år i det extremt segregerade Sydafrika, där han bland annat blev tvungen att resa i tredje klass på tågen - trots att han var advokat.

Enligt FIFA, ska Gandhi ha fastnat för fotbollen under sin studietid i England "men han måste snabbt ha förstått att sporten var ett utmärkt sätt att nå ut till fattiga i det Sydafrikanska samhället."

Samtidigt har Gandhi fått massiv kritik för ett antal artiklar han skrev under sin tid i Sydafrika, där han uttryckte rasistiska åsikter.

Dock kvarstår faktum att mycket talar för att Gandhi ska ha tagit till sig mycket av fotbollens vackra värderingar i sin filosofi som förändrade världen.

Frågan är om FIFA släppt rapporten för att sätta tryck på sin spelare efter att Rooney visat precis det som Gandhi skulle ha föraktat - illojalitet, själviskhet och girighet.

Tre ord man inte förknippar med mannen som gav Indien dess självständighet.

Se ett reportage som kritiserar Gandhi:

Kommentera
Kopiera länk
Dela