Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FIFA:s hån mot Rooney: "Ghandi älskade lagspel"

- 22/10/2010, 12:54 -
Gandhi under sin tid som Mahatma.

Gandhi under sin tid som Mahatma.

AP/Scanpix

FIFA släppte under dagen ett långt reportage som gör gällande att Mahatma Gandhi skulle ha uppskattat fotbollen till sådana höjder att sporten kan ha påverkat hans synsätt och därmed världen.

PARIS. I kölvattnet av Wayne Rooneys beslut att lämna Manchester United släppte FIFA under dagen en längre artikel där de lyfter fram hur Mohandas Karamchand 'Mahatma' Gandhis filosofiska tankesätt kan ha påverkats av fotbollen.

– Vad som verkligen fascinerade Gandhi var sportens betoning på heder och ärlighet, säger Poobalan Govindasamy, ledamot i Sydafrikas fotbollsförbund till Fifa.com

Gandhi ägnade många år i det extremt segregerade Sydafrika, där han bland annat blev tvungen att resa i tredje klass på tågen - trots att han var advokat.

Enligt FIFA, ska Gandhi ha fastnat för fotbollen under sin studietid i England "men han måste snabbt ha förstått att sporten var ett utmärkt sätt att nå ut till fattiga i det Sydafrikanska samhället."

Samtidigt har Gandhi fått massiv kritik för ett antal artiklar han skrev under sin tid i Sydafrika, där han uttryckte rasistiska åsikter.

Dock kvarstår faktum att mycket talar för att Gandhi ska ha tagit till sig mycket av fotbollens vackra värderingar i sin filosofi som förändrade världen.

Frågan är om FIFA släppt rapporten för att sätta tryck på sin spelare efter att Rooney visat precis det som Gandhi skulle ha föraktat - illojalitet, själviskhet och girighet.

Tre ord man inte förknippar med mannen som gav Indien dess självständighet.

Se ett reportage som kritiserar Gandhi: