Thuram tackade nej till ministerpost

Frankrikes president Sarkozy erbjöd Lilian Thuram att bli integrationsminister.


Redan under sin karriär uttalade sig Lilian Thuram gärna i frågor som rörde samhälle och politik. Bland annat kritiserade han dåvarande inrikesministern Nicolas Sarkozys uttalande om att man "borde tvätta bort slöddret med högtryckstvätt" i de upproriska Parisförorterna 2005.

Efter att han la fotbollsskorna på hyllan i somras har den förre Juventus- och Barcelonaspelaren forsatt att bekämpa rasism och undervisa skolbarn.

Nu avslöjar Thuram att Frankrikes president Nicolas Sarkozy erbjudit honom posten som integrationsminister, ministre de la diversité, i december 2008.

– Jag träffade Nicolas Sarkozy och Claude Guéant (en av presidentens närmaste män), och han frågade om jag ville bli integrationsminister. Vi hade en lång diskussion. Men av uppenbara skäl kunde jag inte göra annat än att tacka nej, säger Lilian Thuram i en stor intervju med Le Monde.

Bortsett från vad han tycker om Sarkozy anser sig inte Thuram mogen för en så hög politisk post.

– Politik är väldigt ädelt där det inte duger med halvmesyrer. Det gäller att kunna sina saker. Det är det jag försöker lära mig just nu genom att möta folk från olika chatteringar. En dag, kanske...säger Lilian Thuran till Le Monde.

Meddelande från Lilian Thurams stiftelse:

Lilian Thuram och rapparen Seyfu: "Noir et Blanc":

Thuram svarar Sarkozy på teveshow:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!