Onsdag 19 Jan
Stockholm

Så kommer El Clásico att spelas

Ett tidigt mål i stormötet är att vänta i kväll.
1 av 3
Ett tidigt mål i stormötet är att vänta i kväll. Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX
Kommer Barcelona att gå vinnande ur striden...
2 av 3
Kommer Barcelona att gå vinnande ur striden... Foto: Petros Giannakouris/AP/SCANPIX
...eller blir det Real Madrid som gör det?
3 av 3
...eller blir det Real Madrid som gör det?. Foto: Paul White/AP/SCANPIX

Ser du fram emot att slå dig ned framför teven och titta på El Clásico i kväll? Det behövs inte. Nyheter24 kan redan nu avslöja hur matchen kommer att se ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BARCELONA. Efter att ha tittat på statistik från alla El Clásicos på 2000-talet kan Nyheter24 redan nu avslöja hur den gigantiska matchen kommer att spelas. Varenda detalj ifrån alla 21 stormöten är samlade - och här är resultatet.

Rafflande inledning

Som alltid kommer stormötet att inledas rafflande och tempofyllt och publiken på Camp Nou kan redan tidigt få bjudas på ett mål. Av sammanlagt 62 El Clásico-mål på 2000-talet har 16 gjorts under de första 20 minuterna, och bara i de fem senaste matcherna har hela fyra mål kommit till i matchinledningen. Vilket lag som i så fall gör målet är dock en större gåta, men den ende nuvarande spelaren som gjort mål inom de första 20 minuterna är Lionel Messi. Statistiken talar för att det mycket väl kan komma ett mål tidigt i matchen, så glöm inte att sätta på teven i tid!

Tempot lugnar sig

Tempot lär sedan sjunka mot slutet av första halvlek. Bara 14 mål har gjorts mellan den 20:e minuten och slutet av första halvlek sedan början på 2000-talet. Ganska få mål sett ur alla 62 mål som sammanlagt har gjorts. Vid den här tiden brukar tempot och det massiva adrenalinet ha lagt sig. Om något lag gör mål blir det dock Barcelona. På de senaste fem matcherna har tre mål gjorts under den här tiden, samtliga av Barca. Sett till hela 2000-talet har Real Madrid bara gjort fyra mål under den här perioden, statistik som tydligt talar emot mål för huvudstadslaget i den andra halvan av första halvlek.

Sedan kommer målen

I den första delen av andra halvlek kan Nyheter24 nästan garanterat att det blir mål, detta är den klart målrikaste perioden i monstermötet under de senaste tio åren. Och just matchminut 56 kan bli en minut att hålla reda på. På de senaste tre matcherna har det blivit mål på just det klockslaget, en av målskyttarna hette Zlatan Ibrahimovic. Framförallt första kvarten på andra halvlek brukar vara en fröjd för fotbollsälskare.

Slutet blir en rysare

Det är inte helt ovanligt att den sista kvarten i El Clásico blir en riktig nagelbitare. Resultatet tenderar att vara jämnt in i de sista och tretton gånger har ett mål kommit till i den sista kvarten. Dock har bara ett mål i den här perioden varit helt avgörande för matchen, det när Lionel Messi gjorde 3-3 i den 88:e minuten 2007. Annars har nätkänning i denna period vanligtvis varit ett påökat ledningsmål och en dödad match. Statistiken talar alltså för att avgörandet egentligen kommer redan innan den sista kvarten.

Så vem vinner?

Statistiken från 2000-talet säger inte mycket mer än att det blir en jämn match. På 21 matcher har Barcelona vunnit åtta och Real Madrid sju. Att matchen spelas på Camp Nou talar inte heller för något större fördel för hemmalaget Barcelona. Tio El Clásicos på hemmaarenan har endast slutat med fyra Barca-vinster, precis lika många som blivit oavgjorda.

Så gick det i stormötet förra säsongen

Kommentera
Kopiera länk
Dela