Läktarvåldet måste få ett stopp.
1 av 6
Läktarvåldet måste få ett stopp. - Foto: SCANPIX
Klackar som klackar ska se ut.
2 av 6
Klackar som klackar ska se ut. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
AIK när de är som bäst.
3 av 6
AIK när de är som bäst. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Syrianska gör under 2011 debut i allsvenskan.
4 av 6
Syrianska gör under 2011 debut i allsvenskan. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
AIK mot Hammarby.
5 av 6
AIK mot Hammarby. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Bengaler är en del av läktarkulturen.
6 av 6
Bengaler är en del av läktarkulturen. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Säkerhetschefen: "För mycket fokus på problemsupportrarna"

Nyheter24:s sportreporter Björn Ehrnberg tog sig en längre pratstund med Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef, Anders Sigurdson.– Jag tycker att klubbens supportrar har skött sig exemplariskt.


Så ska SvFF locka än mer publik

Under en period mellan 1997-2000 avsatte SvFF en pott till det lag som arrangerade "Veckans Match", en match som sändes i teve. Detta var ett led i att fördela ut tevepengarna.

Om arrangerande lag lyckades överträffa fjolårets motsvarande match blev föreningen tilldelad en summa på 100 000 kronor, och dessutom fick distriktet i stort en summa på 50 000 kronor. Detta är nu något som SvFF vill återinföra.

STOCKHOLM. Anders Sigurdson, Svenska Fotbollsförbundets säkerhetschef, har haft ett relativt tufft år.

Stockholmsderbyn har spårat ur. Läktarvåld och bråk utanför arenor har präglat den svenska nationalsporten.

Problemen vill han inte bota med hårdhandskarna. Vägen går genom diskussioner.

- Det gäller att få igång en dialog med alla parter som är involverade i säkerheten. Rikspolisen, supporterpolisen och förbundet måste börja samarbeta bättre, menar han när Nyheter24 når honom.

Den sammanlagda publiksiffran sjönk återigen det gånga året. Snittet landade på svaga 6 518 betalande personer. Mycket som kan bero på att allsvenskan även detta år saknade en av Sveriges största publikfavoriter. Hammarby.

– När det kommer till definitionen av vad som är en säkerhetsrisk så kan man titta på matcher i superettan. När än Hammarby spelade borta mot en mindre klubb fick den epitetet "högrisk". Men jag befann mig på många av dessa så kallade matcher med förhöjd hotbild, men Bajenfans skötte sig alltid. De var exemplariska, säger Sigurdson till Nyheter24.

Problemsupportrarna

Den allsvenska säsongen drar igång i början av april. Direkt i den första omgången spelas den i särklass största säkerhetsriskmatchen för året. Djurgården mot AIK.

– Alla tillställningar är situationsbaserade. Det är en enorm skillnad när exempelvis Halmstads BK mot Örebro SK spelar mot varandra än när det spelas ett Stockholmsderby.

Hur ska man lösa säkerhetskrisen?

– Jag tror ändå att vi alla har riktat alldeles för stort fokus mot de så kallade "problemsupportrarna". Bråken på arenorna är ändå ett samhällsproblem och inte uteslutande ett fotbollsproblem.

Sigurdson menar vidare att SvFF och klubbarna fortfarande bär ansvaret, men att de supportrar som skapar bråken, säkerligen också slåss vid sidan av läktarkulturen.

– Hela samhället måste ställa sig mot dessa människor. De förstör sporten.

Hur menar du att ni riktat alldeles för mycket fokus mot "problemsupportrarna"?

– Det handlar minst lika mycket om att få gemene man att vädra sitt missnöje mot dessa individer, som att vi ska sätta in extra styrkor mot dem. Vi har tappat greppet om kärnpubliken, de som går på fotboll för att det är kul.

Men återigen, hur ska ni lösa problemen?

– Det är svårt att säga på rak arm. Vi måste självklart etablera bättre dialog med klubbarna, och klubbarnas kontakt med sina supportrar är ännu viktigare. Men tyvärr tror jag att läktarvåldet i sig aldrig riktigt kommer att försvinna.

Sigurdson låter lugn, och besvarar frågorna metodiskt och väldigt pedagogiskt. Det låter som att han gått igenom dessa frågeställningar många gånger. Men samtidigt låter han inte trött.

Lagar och förordningar

Enligt förordningarna för hur matcher ska arrangeras får det endast finnas en arrangerande juridisk part. Exempelvis är det endast Djurgården som är ytterst ansvarig när Stockholmslaget tar emot Halmstad.

Men SvFF har lagt in klausuler i sitt eget reglemente där det återfinns sektioner som delvis lägger ansvaret för bortaklacken hos motståndarna.

– Det är ett led i att sätta mer press på klubbar vars bortasupportrar ofta stökar till det, säger Sigurdson till Nyheter24.

– Men det är som sagt otroligt viktigt att vi börjar skapa en dialog med de fans som sköter sig.

Ett led i SvFF:s ambition att stoppa läktarvåldet är att stänga av supportrar som misskött sig kraftigt.

Just nu befinner sig 150 personer uppskrivna på listan över "bannlysta" supportrar som inte får äntra ett område i direkt samband med Svenska Fotbollförbundets elitverksamhet.

– Men det är klart, nu är det några vars avstängning går ut och de återigen får återvända till läktarna. Det kan självklart ställa till lite mer problem.

Hur utvecklar ni er säkerhetsverksamhet?

– Just nu tittar vi väldigt mycket på hur hockeyn hanterar läktarvåldet. Jag tycker ändå att polisen och de arrangerande klubbarn sköter sig riktigt bra där. Derbyna har gått rätt smärtfritt, säger Sigurdson, och Nyheter24 undrar om han verkligen har sett matcherna?

– Jag tycker att polisen verkligen tagit tag i problemet.

Nykomlingarna och de svenska supportrarna

Inför säsongen 2011 gör ett spännande lag debut i den svenska fotbollens högsta division. Syrianska från Södertälje kommer att bringa in en mäktig läktarkultur.

Det korta avståndet mellan Södertälje och Stockholm är något som inte ska vara några problem, "jag tror inte att det kommer bli fråga om någon grannfejd mellan Syrianska och Djurgården eller AIK".

– Syrianskas publik lever sig med i matcherna på ett helt annat sätt än vad de svenska supportrarna gör. Men med det sagt tror jag ändå inte att det kommer bli några ytterligare problem på grund av att Syrianska tagit steget upp.

Det är uppenbart att den allsvenska säsongen kommer att bli en spännande sådan. Men det är inte utan en viss känsla av nervositet som man längtar efter den kommande säsongen.

Här är några exempel på hur fotbollssupportrar ska bete sig:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.