John Terry deppar för förlusten.
John Terry deppar för förlusten. - Foto: Tom Hevezi/AP/SCANPIX

Chelsea straffat - mästarna utslagna ur FA-cupen

De två senaste årens mästare åkte ur världens äldsta fotbollsturnering i ett slag mot Everton som gick till straffar.

LONDON. Everton tog en något överraskande seger i den femte omgången av FA-cupen borta mot Chelsea. En seger som länge såg ut att bli en förlust.

Hemmalaget och fjolårets mästare hade riktigt svårt för David Moyes mannar. Med hög press och hårt spel skapade Merseysidelaget enorma problem för ett underpresterande Chelsea.

Båda lagen ställde upp med mer eller mindre sina bästa spelare trots att klubbarna är inne i en tuff period med mängder av matcher. Chelsea är som bekant på fortsatt jakt efter Roman Abramovich största längtan - Champions League - och samtidigt kämpar Everton stenhårt för att klättra i Premier League.

Det är under just sådan stressfulla perioder som spelarna i stor utsträckning vill undvika förlängning. Men efter att de första 90 minuterna var färdigspelade stod det fortfarande 0-0, ytterligare 30 minuter skulle spelas.

Samtidigt var det först under övertiden som Chelsea äntligen kunde skapa några farligheter av dignitet. En övertid som många trodde avgjordes när "The Blues" gamle trotjänare, Frank Lampard gjorde 1-0 i den 104:e matchminuten.

Men när samtliga på Stamford Brigde bara räknade ner sekunderna till slutsignalen fick Everton en frispark precis utanför Chelseas straffområde. En frispark som Leighton Baines iskallt sköt in i det högra krysset.

Drabbningen gick till straffar.

Lampard var iskall, Baines toknervös. Phil Jagielka var stensäker samtidigt som Nicolas Anelka bevisade återigen att franskt högmod alltid går före fall. Efter bevisade Ashley Cole återigen att den gamla devisen stämde när han lika nonchallant slog sin straff rakt på Tim Howard.

Slutligen kunde Phil Neville avgöra matchen med en stenhård straffspark i vänster kryss och firade efter det med ett djungelvrål framför sina tillresta supportrar.