1 av 3
- Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX
2 av 3
- Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX

KRÖNIKA: Zlatan kommer alltid vara Zlatan

Ramin Nouri: Snacket efter incidenten har mestadels handlat om och kommer fortsätta handla om att vi trodde Zlatan hade växt ifrån det där. Det har han. Men hur klyschigt det än låter kommer Zlatan alltid att vara Zlatan.


Du och dina lagkamrater har era bittraste rivaler flåsandes i nacken. Du har återigen missat chansen att ta hem Champions League. Du har inte gjort ett enda spelmål på nio matcher.

Ditt lag ligger under hemma mot tabelljumbon. Tiden börjar rinna iväg och du har precis fått ett mål tveksamt bortdömt med ett gult kort som påföljd.

Frustrationen är total oavsett vem du är. I detta fall råkade denna person vara Zlatan Ibrahimovic. En liten duell med Marco Rossi var droppen som fick bägaren att rinna över.

Då small det.

Snacket efter incidenten har mestadels handlat om och kommer fortsätta handla om att vi trodde Zlatan hade växt ifrån det där. Det har han. Men hur klyschigt det än låter kommer Zlatan alltid att vara Zlatan.

För några år sen hade smällen kanske kommit efter ett uttåg ur Champions League. Några år innan det hade smällen kanske kommit efter några mållösa matcher. Några år längre bak i tiden än så hade det räckt med en tröjdragning så hade det smällt.

Man lägger märket till att folk ställer sig frågan ”har inte han växt ifrån det där?” istället för att fråga sig varför han gör så. Hade det varit någon som Elmander hade vi nog ställt oss ”varför”-frågan. Men med Zlatan handlar det om när han ska sluta upp med sånt. För han har gjort så förut och kan mycket väl göra det igen. Zlatan är sån. Zlatan är Zlatan helt enkelt.

”Han kommer fel in i det, va. Direkt från början. Det blir nåt tryck över honom, han vill ha frispark, får inte frispark och då sätter han igång och gnäller med en gång, va. Och han kommer inte ur den cirkeln så att säga. Och jag missade det här med att han klippte till honom i ryggen. Men har han gjort det så... det går inte att försvara.”

Vad tror ni? Allegris ord efter helgens match? Visst skulle det kunna vara så? Men faktum är att de orden är elva år gamla. Citatet är från den klassiska MFF-dokumentären ”Blådårar” där MFF:s lagkapten Hans Mattisson efter premiären i Superettan 2000 mot Gunnilse beskriver en kaxig 18-årings insats.

Lite senare i dokumentären när denna kaxiga grabb blir klar för Ajax säger han själv såhär: ”Det kommer kännas annorlunda men jag kommer fortsätta vara mig själv. Jag ska inte förändra mig ett dugg. Utan det gäller bara då att vara försiktig med den ekonomiska biten. Men min personlighet och de det ska vara som vanligt”.

Zlatan fortsätter alltså att vara Zlatan. Men skillnaden är bara att han i dag har en högre tröskel, eller högre bristningsgräns om ni så vill. En gräns som han nådde denna helg, vilket inte bådar gott för Milan.

Ler Zlatan, ler alla runtom honom. Hamnar han ur balans tar han med sig alla i hans omgivning. Hans humör påverkar hans lagkamraters humör. Alla har inte den kraften. Just därför var denna smäll mot Rossi inget gott tecken för de rödsvarta. Smällen kan mycket väl leda till att Milan går miste om Scudetton. Delvis på grund av att han missar derbyt men framför allt på grund av att stämningen i Milan-lägret alltså lär försämras efter detta.

För att citera Hans Mattisson:

”Det är klart sånt smittar av sig på andra spelare. När han springer runt och gnäller. Det gör det ju.”

18 bast i superettan eller 29 i Serie A, Zlatan är fortfarande Zlatan.

Se Zlatans utvisning här

//Ramin Nouri

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.