Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Champions League-finalen är till för de som har råd

Här poserar Salomon Kalou tillsammans med Samir Nasri framför Wembley Stadium i London.
1 av 2

Här poserar Salomon Kalou tillsammans med Samir Nasri framför Wembley Stadium i London.

Matt Dunham/AP/SCANPIX

Champions League-finalen spelas i London och på den nybyggda Wembley Stadium.
2 av 2

Champions League-finalen spelas i London och på den nybyggda Wembley Stadium.

Matt Dunham/AP/SCANPIX

Sport | 21/03/2011 16:47

Michel Platini och Uefa fortsätter skjuta sig själva i foten.

LONDON. Fotbollen har genom historien levt i en extensiv symbios med arbetarklassen. De har gått hand i hand genom decennierna. Tillsammans har de varit uttryck för stagnation och kamp.

Men den hyperromantiska bilden har varit död i mer än tio år. Nu är det miljardbyggen och oljeshejker som regerar. Trots det fortsätter romantiken att sätta käppar i hjulet för de kommersiella krafterna.

Arbetarna har blivit förpassade till solkiga barer och onlinekanaler. Arbetarna har förvandlats till pirater för att ta del av sporten de en gång kallade sin egen.

Och nu har det blivit än värre hävdar kommunister, syndikalister och Michel Platini.

Sågar sitt eget förbund

Den franske fotbollslegendaren och tillika Uefa:s ordförande gick i förra veckan ut med att priserna till Champions League-finalen var alldeles för höga.

Det var tänkt att familjer skulle kunna gå tillsammans och njuta av världens bästa fotboll. Men när de billigaste biljetterna går loss för 1 800 kronor blir det återigen livestreaming för familjerna utan tillgång till de dyra kanalerna.

Trots att Platini menade att det var alldeles för dyrt bekräftas det nu att det är för sent att ändra. Priserna kommer inte sänkas.

Däremot sitter Platini kvar och forsätter driva sina populistiska kampanjer där han rasar mot sitt eget förbund. Han vill lyfta fram sig själv som en man för medelklassen.

– Det är långt i från optimalt att priserna är så höga, säger han till L'Equipe. Och tillägger:

– Det är bra att vi blivit förvarnade över hur det ser ut nu, så vi kan tackla det bättre i framtiden.

Men vad har framtiden kvar att erbjuda de som burit fram sport till vad den är i dag? De romantiska idealen dog för länge sedan, men det finns fortfarande en publik som varje vecka går miste om vad de själva byggde upp. Och de måste nu gå bakom de kommersiella instanserna för att få sin dos av fotbollen.

Och det är, för att upprepa Platinis dänga, "långt ifrån optimalt".

Ett reportage som kan ge ett annat perspektiv tilll de dyra biljettpriserna: