Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sista derbyt för Maldini

Sport | 15/02/2009 18:22

Kvällens match är Paolo Maldinis 56:e derby.

Den 20 januari 1985 lät Nils Liedholm en då 16-årig Paolo Maldini debutera för Milan i Serie A. I två årtionden har Milanbacken varit en av världens bästa försvarare. I kväll spelar han sitt 56:e och sista derby, när hans Milan möter Zlatan Ibrahimovics Inter. När säsongen är över ska den 40-årige Maldini lägga skorna på hyllan, troligen för att ta en roll i Milans ledarstab. Då kommer även hans tröja nummer tre aldrig mer få bäras av någon spelare i klubben. För Maldini är kvällens match speciell – men så här i karriärens slutfas är i princip alla matcher det för honom.

– Ärligt talat, efter att serien vände så möter jag varje lag för sista gången. Förra lördagen ville alla spelarna i Reggina ha min sista tröja. Det kommer att bli ett avsked som varar i fyra-fem månader. Jag har skjutit upp det länge, och jag kan inte ångra mig, säger Paolo Maldini i en intervju med Corriere della Sera.

Kvällens "derby della Madoninna", som Milanoderbyt kallas efter den staty av Jungfru Maria som finns på taket till stadens domkyrka, är en match där det är viktigare för jagande Milan än för komfortabelt ledande Inter att vinna. Inför matchen leder Inter Serie A, åtta poäng före trean Milan. Rykten tidigare i veckan har sagt att det inför matchen kommer att tillkännages att David Beckham är klar för Milan även efter hans lån går ut. Men det är alltså bara ett rykte. Paolo Maldini koncentrerar sig på matchen, precis som Beckhams rådgivare säger att engelsmannen gör.

– Det blir en viktig match, en nyckelmatch i ligan – framför allt för oss, eftersom resultatet inte är lika viktigt för Inter som för oss. Men det är ändå ett derby så det är en väldigt speciell match för båda lagen, säger Paolo Maldini till Milans hemsida.

Inters tränare José Mourinho tror på en jämn match.

– Vi måste göra mål när vi får läge, för i så jämna matcher är det inte lätt att få så många målchanser. Så det gäller att vara effektiva framför mål, säger José Mourinho enligt la Gazzetta dello Sport.

Även Milans tränare Carlo Ancelotti är försiktig i sina uttalanden inför matchen. Men han dristar sig till att kommentera att Mourinho har sagt att han kan tänka sig att träna Milan någon gång i framtiden.

– Som jag ser det är hans ambition ganska naturlig eftersom Milan är en stor och prestigefylld klubb. Däremot skulle det inte vara möjligt för mig att i framtiden träna Inter. Det skulle vara att gå emot min egen historia, säger Carlo Ancelotti till Milans hemsida.

På tal om historia: I Milano sägs det första derbyt är sden första kärleken – något som man aldrig glömmer.

– Det är sant, så säger man, men jag minns inte längre mitt första derby. Tyvärr, säger Paolo Maldini till Corriere della Sera.

Matchen Inter-Milan visas 20.30 på Canal + Sport1.

Skrivet av: