Söndag 16 Maj
Stockholm

Krönika: Vem vinner madonnans hjärta?

Svenskens frånvaro kommer vara ett stort avbräck för Milan.
1 av 8
Svenskens frånvaro kommer vara ett stort avbräck för Milan. Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX
Zlatan är utan tvekan kungen av Milano.
2 av 8
Zlatan är utan tvekan kungen av Milano. Foto: Felice Calabro'/AP/SCANPIX
3 av 8
Straffsparken som sänkte Inter i säsongens första derby.
4 av 8
Straffsparken som sänkte Inter i säsongens första derby. Foto: Felice Calabro'/AP/SCANPIX
5 av 8
Zlatan missar det stekheta derbyt.
6 av 8
Zlatan missar det stekheta derbyt. Foto: Felice Calabro'/AP/SCANPIX
7 av 8
8 av 8

Det stundar ett makalöst stort derby i vad som en gång var fotbollsstaden "numero uno". Inter drabbar samman med Milan i det kanske hetaste derbyt på den här sidan millennieskiftet. Ramin Nouri utvecklar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MILANO. För lite mer än fyra år sen stod jag med min bror i Milanos hjärta på Piazza del Duomo och beundrades och häpnades över detta kolossala mästerverket till katedral.

Det liknade inget någon av oss tidigare sett. Vi var som i trans. Turisttrans. Vi wowade, vi ojade och gång på gång frågade vi oss själva hur själva bygget kunde ha gått till.

– Det är inga Änligen hemma-grejer direkt, skojade brorsan.

Derby della Madonnina

Någonstans i mitten av katedralen var det något som stack ut från allt annat. Det reste sig högt över marken, till gränsen där himmel och jord möts. Där gudomlighet smeker mänsklighet. Detta något lyste upp som stjärna. Det gick knappt att se vad det var utan att bli bländad.

Men man visste att det var hon som vakade över oss. Den lilla madonnan. Jag är långt ifrån troende men just där och då, kände jag hennes närvaro.

Jag kände hur hon kollade på mig och iakttog varenda rörelse. Vart jag än stod runt katedralen kände jag hennes blick i min nacke som en solstråle. Det lustiga var att de flesta som befann som på Piazza del Duomo just då förmodligen kände likadant.

Några dagar innan vi anlände hade Milan tagit hem hela Champions League och några veckor dessförinnan hade Inter säkrat ligaguldet. Milano var Italiens och Europas fotbollsstad "numero uno". Den lilla madonnan var stolt och lyste upp som aldrig förr.

Hade man en bra kikare kunde man kanske ha sett ett leende. Hon njuter när båda lagen vinner. Men ibland kan det bara finnas en vinnare, en flagga som den lilla madonnan kan bära. Vilken färg det blir på denna fana får vi kanske svar på till helgen.

"Ära, heder och hjärta"

Ett Milanoderby är stort som det är. Det är redan tillräckligt mycket som står på spel. Prestige, ära, heder och självklart den lilla madonnans hjärta. Lägg till ett ligaguld på den listan så har du säsongens hittills viktigaste match. För det kan mycket väl avgöras denna helg.

Vinner Inter går de förbi och skaffar sig därmed ett drömläge inför slutspurten. Vinner Milan sätter de käppar i det svartblåa hjulet och uppförsbacken för Inter blir betydligt brantare.

Pato ska ersätta "Ibra"

Som vi redan vet kommer Milan till matchen utan Zlatan Ibrahimovic. I ”Ibras” frånvaro kommer Milan då vara i stort behov av Alexandre Patos kvaliteter.

Pato som är på väg tillbaka från skada och väntas vara "fit for fight" till på lördag. I bagaget har Milan en tung förlust mot ett annars så formsvagt Palermo, ett kryss hemma mot jumbon Bari, och ett snöpligt uttåg ur Champions League mot Tottenham. De är onekligen skakade. Det är inte lätt att vara etta. Man jagar hellre än att bli jagad.

Inter måste svara

Inter å andra sidan har en del frågetecken kring Andrea Ranocchia. Men även han väntas vara spelklar till lördagens tillställning. Det kommer behövas i och med Lucios avstängning. Giampaolo Pazzini hade en del bekymmer efter landslagsmatchen mot Slovenien men inget allvarligt befaras.

Inter kommer från en vinst mot Lecce, ett kryss mot bottenlaget Brescia och den numer legendariska vändningen mot Bayern München.

Det som talar för Milan är att de vet vad den här matchen innebär. Vinner Milan har de fem poäng ned till Inter. Vinner Inter har de bara en poäng ned till Milan. En derbyvinst skulle därför ge Milan precis den boosten de behöver för att plocka hem ”scudetton”.

Det som talar för Inter är formen. Efter nyårsskiftet fram tills nu har Inter tagit en poäng mer än vad Milan tog under hösten. Med två matcher mindre spelade till och med. Inter är inte samma lag som de var i höstas.

I höstas skiljde 16 poäng lagen emellan. Sen lär det inte vara något fel på självförtroendet hos det svartblå lägret nu när de är vidare i Champions League.

Hur det än slutar blir det en match man sent kommer glömma. Derby della Lanterna, del Sole, della Capitale, della Mole, ni får ursäkta. Det här är derbyrnas derby. Lördag, 20.45, då riktas blickarna mot den lilla madonnans stad för att se vem som vinner hennes hjärta.

// Ramin Nouri

Kommentera
Kopiera länk
Dela