Cristiano Ronaldo och Lionel Messi under den första av fyra "el Clasico" inom loppet av 17 dagar.
Cristiano Ronaldo och Lionel Messi under den första av fyra "el Clasico" inom loppet av 17 dagar. - Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

El Clásico-epidemin rullar vidare

Det har så blivit dags för den andra av fyra matcher mellan ärkerivalerna Real Madrid och Barcelona.


Smärttröskeln

Smärtgränsen för höga ljudstyrkor går någonstans mellan 120 och 130 decibel. Detta innebär alltså att mängder med människor kommer tvingas hålla för öronen under onsdagens final i Copa del Rey mellan Real Madrid och Barcelona.

VALENCIA. Världens mest hypade drabbning drar under kvällen igång igen. El Clásico-epidemin rullar vidare och fortsätter att lämna dess åskådare i feberfrossa och hulkandes över ett isbad. Real Madrid och Barcelona ska återigen mäta sina respektive fortplantningsorgans storlek världen över, från en bar i Stockholm till Mestallas branta läktare.

Och det står onekligen redan på förhand 1-0 till kungens soldater. Real Madrid kommer till spel med en intakt trupp, fradgatuggande tränare och en viss hymn som kommer att bombardera de tillresta katalanerna.

Nationalsången "Marcha Real" kommer basuneras ut i 120 decibel. Allt för att Barcelonasupportrarnas trumhinnor ska krossas innan de får för sig för att överrösta den textfria trudelutten med burop.

Det är som att höra AIK-hymnen på högsta volym inne på Gröne Jägaren, som att höra "Just i dag är jag stark" på Råsunda - eller höra Justin Bieber göra en cover på "Like a Rolling Stone" - för målgruppen skär det sig liksom i öronen. Därav 1-0 på förhand till Real Madrid.

Men detta är endast den andra omgången av den fyra matcher långa holmgången mellan superantagonisterna på den iberiska halvön.

Kungens Cup

El Clásico, demonernas kamp, kalla det vad ni vill, men när Real Madrid drabbar samman med Barcelona finns det inga kravallsnutar som klagar eller supporterpoliser som grundligt analyserat hotbilderna från de olika motståndarna.

Det är fullt krig på plan, det är fullt krig i teverutan men på läktarplats njuter man av en cigarrett och glor på fartfyllda elitförband som slåss mot kommandostyrkor.

Första mötet blev ett ambivalent ställningskrig utan segrare. Det andra mötet väntas påminna om ett interstellärt atomvapenkrig - trots att det hela endast handlar om Kungens Cup. Så frågan är, hur pass motiverade är respektive lag?

Real Madrid har inte plockat hem en titel på tre år. De har givit upp i ligan och riktar allt krut på de tre matcherna som återstår mot Barcelona. Katalanerna har å sin sida vunnit allt de lagt sina ögon på.

Men under bataljen i lördags blev det snabbt uppenbart att José Mourinho anammat taktiken från tiden i Inter. En taktik som bjöd in Barca till dans och krävde extrem uppmärksamhet från ett vanligtvis offensivt spelande försvar.

Epidemin drar vidare. Frågan är om det fortsätter att vara intet nytt från västfronten, eller om den nukelära förödelsen kommer lämna kungar i landsflykt och ekande burop från läktarhåll?

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.