För att citera Douglas Adams: "Konsten för att lyckas flyga är att falla och missa marken".
1 av 5
För att citera Douglas Adams: "Konsten för att lyckas flyga är att falla och missa marken". - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
I den moderna fotbollen vinner man oftast matcherna i horisontellt läge. Något som bevisas av den ständige svandykaren, Dani Alves.
2 av 5
I den moderna fotbollen vinner man oftast matcherna i horisontellt läge. Något som bevisas av den ständige svandykaren, Dani Alves. - Foto: Andres Kudacki/SCANPIX
En annan väg till seger är att omringa domaren efter exakt varenda domslut.
3 av 5
En annan väg till seger är att omringa domaren efter exakt varenda domslut. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
Simhopp från låg höjd kan ge utdelning. Här i formen av ett rött kort för Pepe.
4 av 5
Simhopp från låg höjd kan ge utdelning. Här i formen av ett rött kort för Pepe. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
Någonstans i detta folkhav ska José Mourinho styra sina trupper.
5 av 5
Någonstans i detta folkhav ska José Mourinho styra sina trupper. - Foto: Paul White/SCANPIX

Ehrnberg: "Barça sköt sig själva i nacken"

Nyheter24:s Björn Ehrnberg har lackat ur på Barcelonas fripass i världspressen. "De sköt sig själva i nacken".


Matchen i sig:

Den andra semifinalen mellan Barcelona och Real Madrid går av stapeln under tisdagskvällen. 20.45 drar den igång på TV3. Och förutsättningarna är, som bekant, otroligt tuffa. Det kan ni läsa djupare om här.

Real Madrid kommer till spel utan sin stora defensiva mittfältsherre, Pepe. Detta efter att han fått ett direkt rött kort på grund av en stämpling riktad mot Dani Alves.

I samband med utvisningen blev även tränaren José Mourinho uppvisad till läktarplats, där han kommer att befinna sig även denna kväll.

För Barcelonas del gäller det att behålla den 2-0-ledning som laget har efter första drabbningen. Lionel Messi är i storslagen form för tillfället, och det är inte mycket som talar för att matchen blåses av utan att argentinaren finns med i målprotokollet.

BARCELONA. Det är svårt att finna de poetiska orden som krävs för att haussa ett el Clasíco till de rätta skyarna. Skyarna där fotbollskonsten möter de gudsfruktiga i en salig kombination som slutar med ett orgasmliknande klimax.

Svårigheten att finna orden skapade dock spelarna själva. Och då framför allt de "Blaugrauna".

"Världens bästa lag"

Det är en era vi beskådar, det råder det inga tvivel om. Vi har genom en snabb glans över historieböckerna inte många gånger fått uppleva något liknande. Närmast till hands ligger nog 90-talets Milan. FC Barcelona är utan tvekan världens just nu bästa lag.

Sympatierna för katalanerna strömmade in från alla håll och kanter. Även där människor inte hade teveapparater var Barça tills nyligen störst, bäst och vackrast. Men laget besatt även en historia som fortfarande är svår att inte uppskatta.

Nu sköt de sig själva i foten

Den extremt välbekante engelske författaren George Orwell deltog i det spanska inbördeskriget. Under Guerra Civil Española stred han för "Partido Obrero de Unificación Marxista" (POUM).

År 1938 skrev han även boken "Homage to Catalonia". I den beskriver han sin oerhörda kärlek till separatisterna och den vanliga befolkningen i nordöstra Spanien.

Men när den världsberömde skribenten återvände från iberiska halvön var han en förändrad man. Kärleken för Katalonien var obestridlig, men sina tidigare politiska ställningstaganden kastade han längre bort än vad Victor Valdes kan sparka en inspark.

Exakt lika långt bort, exakt där långt i fjärran ligger nu omvärldens sympatier för världens bästa lag. Vid horisonten har ett gäng Unicef-märkta tröjor fattat eld.

Konsten att förstöra ett varumärke

FC Barcelona lyckades, i den första semifinalen mot sina historiska antagonister, med ett konststycke större än att först bli beskjuten av fascister från Madrid - och sedan skriva en essä döpt: "Wounded by a Fascist Sniper".

Orwell skrev den efter att han skulle ha dött, nu är det mycket som talar för att Barcelonas världsberömda och otroligt uppskattade lag lägger sig vid dödsbädden.

Barça hade sannerligen världen för sina fötter. Men genom att kasta allt verbalt skit de förmodade att uppbringa mot en redan nervös domarkår, gav de en bitter eftersmak i tevetittarnas munnar.

Simhoppande spelare

Genom att omringa domaren efter kort och gott varenda domslut fick Barcelona världen emot sig. När sedan Pedro, Sergio Busquets och den evigt fule ankungen, Dani Alves, genomförde sin version av simhopp från låg höjd tröttnade slutligen undertecknad.

Hjälten från 30-talet fick ett nackskott av fascisterna från Madrid.

Barça sköt sig själva i nacken. Sprängde en guldkantad artär och förlorade sina separatistsympatier som jag genom åren byggt upp.

Men i Katalonien spelar det ingen större roll. Vinna är att vinna. Och att fotboll sedan borde handla om heder besvarar de med "més que un club".

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.