Pep Guardiola skriker ut sin glädje.
1 av 3
Pep Guardiola skriker ut sin glädje. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
Det självspelande pianots mästare.
2 av 3
Det självspelande pianots mästare. - Foto: EMILIO MORENATTI/SCANPIX
Pep Guardiola vandrar runt i stilla ro.
3 av 3
Pep Guardiola vandrar runt i stilla ro. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX

Analys: Har Barcelona nått sin topp?

Nyheter24:s Olof Peronius ger sin syn på hur Barcelona kunde mala ner allt motstånd i La Premiera Division.


Barcelonas titlar under Guardiola:

2008-2009: La Liga, Champions League, Copa del Rey.

2009-2010: La Liga, Spanska supercupen, Europeiska supercupen, Klubblags-VM.

2010-2011: La Liga, Spanska supercupen, Champions League?

BARCELONA. Seydou Keitas nickmål på Ciutat de València gav Barcelonas och Pep Guardiolas tredje raka serieseger. Den snabba förklaringen till succén stavas just tränare Guardiola – hans sätt att spela med hög press och tålamodsprövande passningsspel har varit vinnande trots att alla vid det här laget vet exakt hur det ser ut.

Låt oss titta på ett par ytterligare detaljer bakom årets framgång.

"Ibrakadabra"

Zlatan Ibrahimovic gjorde en mycket bra höstsäsong i Barcelona förra året, det får vi inte glömma bort. Men det är heller ingen tvekan om att Barcelona är ett bättre lag med David Villa på topp i stället för "Ibra".

Framför allt för att Villa till skillnad från Zlatan kan spela så som han är van vid och ändå passa in i Guardiolas taktik. Världsmästaren Villa har hållit en låg profil i Barcelona – hade inte Leo Messi gjort en sådan överjordisk säsong hade han kanske uppmärksammats mer.

Faktum är att Villa innan säsongen är färdigspelad har gjort 18 mål. Det är två mål fler än Zlatan gjorde i Barcelona, och då fick Zlatan till skillnad från Villa slå straffar.

Redan nämnde Messis betydelse för Barcelonas framgångar går inte att överskatta: när motståndarna har samlat hela laget i straffområdet och bara väntar på att med alla till buds medel stoppa Barcelonas knatteanfallare har Messi likt förbannat runnit i genom.

Och nu väntar Champions League-finalen för vad som redan måste ses som ett av världens genom tiderna bästa klubblag.

"Världens bästa lag?"

Oavsett hur det går där är det svårt att slå sig fri från tanken på att Guardiolas lag kan ha nått sin topp. Lagets själ och hjärta Carles Puyol fyllde 33 år i april, dess motor och hjärna Xavi är 31. Rimligtvis kan de inte vara lika bra som de är nu länge till.

Åtminstone Puyol måste få en högklassig back-up redan i sommar. I Xavis fall så vet alla vem den tilltänkte ersättaren är: Cesc Fàbregas. Problemet – om skuldtyngda Barcelona ens har råd med Arsenalkaptenen – är att Xavi inte är redo att kasta in handduken än på ett tag, och att Cesc knappast vill vara hans reserv även i klubblaget.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

2 timmar sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.