Tisdag 30 Nov
Stockholm

Upp och ner i Fotbollseuropa

Sampdoriaspelarna deppar efter den avgörande förlusten mot Genoa.
1 av 3
Sampdoriaspelarna deppar efter den avgörande förlusten mot Genoa. Foto: AP
Tränaren Neil Warnock fick jubla när hans QPR tog klivet upp till Premier League.
2 av 3
Tränaren Neil Warnock fick jubla när hans QPR tog klivet upp till Premier League. Foto: AP
De har lyckats kravla sig kvar flera gånger de senaste åren men till slut lyckades inte West Ham stå emot. Här deppar backen James Tomkins över nedflyttningen till Championship.
3 av 3
De har lyckats kravla sig kvar flera gånger de senaste åren men till slut lyckades inte West Ham stå emot. Här deppar backen James Tomkins över nedflyttningen till Championship. Foto: JON SUPER / AP

I helgen spelas sista omgången i de stora ligorna. Vilka åker ur? Vilka går upp?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra lag som är värda att nämna

Klara för uppflyttning

RKC Waalwijk, Holland
Hertha Berlin, Tyskland

Kan gå upp

Bochum, Tyskland

Klara för nedflyttning

Lens, Frankrike
St. Pauli, Tyskland
Willem II, Holland

Riskerar nedflyttning

Monaco, Frankrike
Mönchengladbach, Tyskland

Nu i helgen spelas den allra sista omgången i England, Italien och Spanien. Ligatitlarna har redan delats ut och därför blickar vi istället nedåt i tabellen.

Vilka är lagen vi får se och inte får se i de högsta ligorna nästa säsong?

England

Upp

Queens Park Rangers och Norwich är redan klara för Premier League nästa säsong. QPR dominerade Championship och vann serien trots hot om eventuellt poängavdrag efter en tveksam spelaraffär.

I världsfotbollens allra mest värda match (sett till antalet miljoner den kan rendera i) möts Swansea och Reading. Inför ett fullsatt Wembley ska ett av lagen ta plats i nästa års upplaga av Premier League. Om de vinner blir Swansea det första walesiska laget i den engelska högstadivisionen.

Ner

Det är sorgligt men sant. Den av många älskade och lika många hatade klubben West Ham åker ur. Det är ett lag med stolta traditioner som ställs mot rivalerna Leeds och Millwall i nästa års upplaga av Championship.

I övrigt är läget oklart i Premier League. Blackburn, Wolverhampton, Birmingham, Blackpool och Wigan riskerar att åka ur. Läget ser som tuffast ut för nykomlingen Blackpool som möter ett förvisso omotiverat Manchester United borta. Det är ändå Man U på Old Trafford.

Italien

Upp

I italienska Serie B återstår det två omgångar men det är redan klart att både Atalanta och Siena återvänder till den högsta serien efter ha varit nere och vänt ett år.

Bakom dem kan det dock bli nya bekantskaper för den europeiska fotbollspubliken. Novara och Varese är klara för kvalspel och även Reggina lär ta en plats där. Sedan står det mellan Torino, Livorno och Padova om vilka som tar den sista kvalplatsen. Precis som i England handlar det om kvalsemifinaler och kvalfinal.

Ner

Fiaskot var totalt i förra veckan när det blev klart att Sampdoria åker ur Serie A. Efter försäljningarna av lagets enda stjärnor Antonio Cassano och Giampaolo Pazzini rasade laget ihop. Till råga på allt var det värsta rivalen Genoa som såg till att deras öde befästes.

Det har annars sedan länge varit klart att hopplösa Bari åker ur den högsta ligan och nästan lika länge att Brescia gör dem sällskap efter bara ett år i Serie A.

Spanien

Upp

I Segunda Division återstår det hela tre omgångar men det är ändå klart att Real Betis får spela derbyn mot Sevilla nästa säsong. Tvåan Rayo Vallecano är i praktiken också klara.

Bakom de två topplagen slåss ett helt gäng med klubbar om åtråvärda kvalplatser. Barcelonas b-lag ligger just nu på en av dem men får inte gå upp och räknas således inte med när ligan ska summeras. Därför står det mellan Elche, Granada, klassiska Celta Vigo samt Valladolid. Kanske, kanske, kanske kan även Xerez blanda sig in i striden.

Ner

Hércules, succélaget från säsongsinledningen som vann borta mot Barcelona, dalade rejält under vintern och våren. Detta trots mängder med namnkunniga spelare som David Trezeguet, Nelson Haedo-Valdez och Royston Drenthe.

Stackars Henok Goitoms lag Almería kommer att sluta sist i ligan men frågan inför den sista omgången är vilka som gör dem och Hércules sällskap. Sociedad, Mallorca, Osasuna, Getafe och La Coruña riskerar nedflyttning men det är Zaragoza som just nu ligger under strecket. Samtliga dessa lag har matcher de kan vinna eller ta poäng i i den sista omgången och allt kan avgöras på en enda spark.

Kommentera
Kopiera länk
Dela