Tisdag 30 Nov
Stockholm

Från A till Ö - Premier League-säsongen 2010/11

Wayne Rooneys år kretsade kring prostituerade, agenthärvor, videokameror, svordomar, läktarplats och en ny ligatitel. Inte illa pinkat för en 15-åring i en 25-årig kropp.
1 av 4
Wayne Rooneys år kretsade kring prostituerade, agenthärvor, videokameror, svordomar, läktarplats och en ny ligatitel. Inte illa pinkat för en 15-åring i en 25-årig kropp. Foto: Sang Tan/SCANPIX
Fernando Torres - mannen, myten och generalfloppen. En halvmiljard för ett mål. Episkt uselt.
2 av 4
Fernando Torres - mannen, myten och generalfloppen. En halvmiljard för ett mål. Episkt uselt. Foto: Jon Super/SCANPIX
King Kenny har återvänt till Liverpool och med det även tryggheten i laget.
3 av 4
King Kenny har återvänt till Liverpool och med det även tryggheten i laget. Foto: Tim Hales/SCANPIX
Boselli köptes till Wigan för mer än 60 miljoner kronor. Efter åtta matcher fick han lämna för spel i Genoa.
4 av 4
Boselli köptes till Wigan för mer än 60 miljoner kronor. Efter åtta matcher fick han lämna för spel i Genoa. Foto: Akira Suemori/SCANPIX

Här får ni läsare i alfabetisk ordning en lista över allt det som gjort Premier League-säsongen 2010/11 till det den varit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kommentar:

Det är som vanligt omöjligt att avgöra vilken som varit den största succén eller den största floppen när man ska summera en fotbollsäsong. Så även denna gång.

Man kan antingen gå på det inkörda spåret att tokhylla Sir Alex Ferguson för att han "äntligen" lyckades peta ner Liverpool från "their fucking perch". Eller så driver man vidare på Manchester Citys framgångar, alternativt att "the big four" äntligen är splittrat på allvar.

Men samtidigt är det ändå samma sak i toppen. Vilket i sig måste ändå ses som en flopp. Det är fortfarande bara fyra lag som vunnit Premier League. Och detta trots att Manchester City spenderat över 3,5 miljarder svenska kronor på nya spelare - för att inte tala om pengar spenderade på övrig personal.

En annan flopp av gigantiska mått är att klubbarna sammanlagt visade upp en förlust på över fyra miljarder kronor. Detta trots att de drivit in i runda slängar uppe mot 25 miljarder. Astronomiska spelarlöner, skyhöga arenaavgifter och aktieägare som vill ha sin bit av kakan är de vanliga förklaringarna. Och det ligger sannerligen mycket sanning i det.

Men hur jävla svårt ska det vara att få ihop bygget? Att strama åt läckorna. Att få spelarna att acceptera att de själva dödar sitt eget leverbröd?

Floppen och toppen som varit Premier League anno 2010/11 är kort och gott densamma. Någonting måste ske med fotbollen på de brittiska öarna. Och det illa kvickt.

ENGLAND. Till helgen lägger vi ytterligare ett år av Premier League-fotboll till handlingarna. 2010/11 arkiveras och vi vandrar vidare mot sommarsol och svartviteflimrande teveskärmar. Men det har trots allt spelats 38 omgångar av imperialistisk fotboll när den är som bäst eller när den är som mest galen.

Nu bjuder Nyheter24 på det bästa och sämsta från den gångna säsongen. Det har helt enkelt blivit dags att lista året som gått enligt alfabetets underbara ordning.

A... djö till Arsene Wenger, Arsenal, Arshavin och Almunia. Amerikanen Stan Kroenke köpte klubben för att sen använda den som säkerhet på lånet och helt plötsligt känns den annars så stabila klubben som en cirkusartist på styltor.

B... oselli. En man som många, om inte alla, anser vara den grundläggande orsaken till att Wigan (förmodligen) spelar i the Championship nästa säsong. Mer än 60 miljoner kostade Wigans rekordvärvning, men efter åtta matcher och noll mål skeppades han i väg till Genoa. Boselli ligger till grund för epitetet att kasta pengar i sjön i Premier League. Tillsammans med Fernando Torres och Andrew Carroll förstås.

C... hristan Poulsen kom till Liverpool som frälsare och gud eller någonting däremellan. Det han presterade på plan var av sällan skådad klass. Christian Poulsen, hur i helvete kunde Sverige förlora mot de rödvita i VM-kvalet?

D... alglish. King Kenny kom, han såg, han segrade och valde att stanna kvar. Där Christian Poulsen blev scousernas svar på Djemba-Djemba är Dalglish fortfarande Liverpoolsupportrarnas monoteistiska gud.

E... mmanuel Adebayor. Han kom, han såg guld, han förlorade och gick sin väg. Och det har inte på något sätt inneburit en förlust för den engelska fotbollen att den vandrande girighetsburken dragit vidare - passande att det (förmodligen) blir en fortsättning i Real Madrid.

"F... uck-What-Gate". Moraltanterna på andra sidan Nordsjön fick generalpanik när Wayne Rooney översatte vad Manchester Uniteds fans skrek till omvärlden. Straffet? Tre matchers avstängning för att prata om hur barn blir till.

G... ary Neville lade skorna på hyllan och slängde sig ut i en episk batalj mot sin egen bror på twitter. Ett måste för alla fotbollsälskare. Och ett än större måste för alla som har en profil i det lilla mikrokosmos som är twitter.

H... oward Webb. Mannen, myten, gåtan. Man vet sannerligen aldrig vad man får från mannen som lika gärna kunde varit med "Seal Team 6" och dödat Usama.

I... an Holloway har varit svår att inte älska. Blackpool har seglat upp som samtliga spelare, fans och fotbollstyckares älskade andralag. Ingen, och då menar jag ingen, vill att de åker ur. Med undantag för Wigan, Wolverhampton, Birmingham och Blackburn.

J... ohan Elmander lämnar Premier Leagues glamour för spel i Galatasaray. Smaka på den. Snacka om nerköp. Adjö säger Elmander till landslagsplatsen.

K... aoset i Newcastle. Som det alltid är när David möter Goliat kramade The Toffies ur sig årets i särklass största urladdning när de hemma på St James Park kvitterade 0-4 till 4-4. Det var en match man kommer att minnas under många år framöver, inte minst för glädjen i Cheick Tiotés ögon när högervolleyn borrade in sig i Arsenalmålets vänstra hörn.

L... iam Gallagher.

M... anchester United. 19 ligatitlar - det säger väl allt?

N... oel Hunt. Readings målkung sköt laget till kvalspel på Wembley. Helt plötsligt får Hunt hicka när han ser vad som ser ut att vara en p-bot på vindrutan. Men nej, det var det sannerligen inte.

O... wen Hargreaves, tack och adjö för glasliraren som fått Jonathan Woodgates tid i Real Madrid att framstå som en försäkringsdröm.

P... oznan. Den polska dansen hoppade sig hela vägen in på Wembley Stadium.

Q... ue Sera Sera sjöng Manchester United-fansen hela vägen upp till tronen av den engelska fotbollen.

R... usden & Diamonds är ett lag som är bekant för alla som någon gång ägnat för många timmar åt Football Manager. Men just den här historien har inga positiva konotationer, dessutom är den värd mer än bara ett par knapptryck.

S... tåplats. Samtidigt som Beatrice Ask och framför allt Lena Adelsohn Liljeroth använder England som riktmärke för att förgöra ståplatserna på allsvenska läktare, blommar nu äntligen diskussionen upp om att återigen införa stående läktare i Premier League. 22 år sedan katastrofen 1989 är landet nu äntligen redo att läka - "Justice for the 96".

T... orres...

U... zbekistaniern stoppas! Alisher Usmanov fick sina Arsenaldrömmar sopade under mattan av en viss amerikan vid namn Stanley Kroenke.

V... idic. Det är helt enkelt bara att lyfta på hatten och konstatera att Manchester Uniteds lagkapten tillika köttmur Nemanja Vidic var Premier Leagues bäste spelare.

W... ayne Rooney - och när vi nu ändå är inne på Unitedspåret måste det upprepas vad herr Wazza sa i slutet av november. "Jag har inte fått de garantier jag vill ha på att den här klubben matchar mina ambitioner". 19:e ligatiteln och en Champions League-final blev resultatet. "Fuck-What-Gate" krymper i jämförelse.

X... abi Alonso. Här får man som vanligt leka "six degrees of Kevin Bacon" för att lösa knuten runt bokstaven "x". Och i år faller det på Liverpool FC:s mittfält. Ett mittfält som förstärktes av Raul Meireles, men som förstördes av en alldeles för tunn trupp. Frågan är om Kenny Dalglish kan få skutan på fötter och återigen utmana Manchester United.

Y... ou'll Never Walk Alone. Och nej, det gör inte han heller.

Z... (zzz)latan till Manchester City. Heard it!?

Kommentera
Kopiera länk
Dela