Lördag 31 Jul
Stockholm

Spanska ligans A till Ö

Är han fotbollseuropas snyggaste tränare?
1 av 2
Är han fotbollseuropas snyggaste tränare?. Foto: Arturo Rodriguez/SCANPIX
Bataljen om vem som är världens bäste fotbollsspelare fortsätter.
2 av 2
Bataljen om vem som är världens bäste fotbollsspelare fortsätter. Foto: Andres Kudacki

Här får ni läsare i alfabetisk ordning en lista över allt det som gjort La Liga-säsongen 2010/11 till det den varit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När den spanska fotbollen ska avgöras finns det ett myller av olika utgångar. Närmare 40 000 miljarder olika lag kan antingen åka ur eller få stanna kvar i La Liga. Men det är inte en del av poängen. För grejen är att man måste analysera vad den gångna säsongen givit oss fotbollsälskare, och det är trots allt en hel del.

A... lmería som inte riktigt lyckades som det var tänkt. Trots enorma summor spenderade på transfermarknaden på spelare som Henok Goitom och... ja, det är inte så överraskande att Almeria åker ur La Liga.

B... usquets gav oss alla en lektion i konsten att flyga, vilket den legendarieske författaren Douglas Adams hävdade gick att genomföra genom att missa marken. Tack Sergio, tack.

C... anales har förvandlats till Spaniens svar på Sebastian Giovinco. En talang som gick under när storlagspressen blev för stor.

D... ani Alves - se kommentaren för Sergio Busquets. Platt fall.

E... spaña är fortfarande inte ett enat land, nationalsången har ännu inte fått någon text och nu i fortsättningen kommer motsättningarna i landslaget att förstöra alla framgångar som inbringats de senaste åren.

F... arväl säger vi till Ivan de la Peña som, med tårar i ögonen, lägger skorna på hyllan. En hjälte lämnar oss.

G... etafe har varit en underhållande kamrat att skåda i den högsta divisionen. Men skulle Real Zaragoza klamra sig kvar i La Liga, tycker undertecknad att det helst ska vara på bekostnad av Peña Madridista Getafe.

H... ércules framfart har varit en fantastisk fest att skåda. Och att de ställde upp med en anfallsbesättning som skulle fått valfritt lag i Premier League att drägla gjorde det på gränsen till omöjligt att inte älska klubben från Alicante.

I... van de la Peña är så stor att han mer än gärna får nämnas två gånger om.

J... oaquín Sánchez har tillsammans med lagkamraten Roberto Soldado burit fram Valencia på sina axlar. I en klubb som haft allt annat än fina siffror att visa upp i boksluten är en Champions League-kvalificering mer eller mindre ett måste.

K... un Agüero har inte alls levt upp till förväntningarna under säsongen som gått. Den evigt unge bolltrollaren verkar varit mer intresserad av att föda upp sin son - som föddes med gener vi vanliga dödliga bara kan drömma om.

M... alplacerad sabeltandad tiger. Det är allt vi kan säga om Javier Mascherano på Barcelonas avbytarbänk.

N... attsvart var känslan efter el Clásico-kaskaden. Man kände sig utbränd som en kaskelott med mjältbrand.

O... leguer saknas i Barcelona. Nu finns det bara politiskt korrekta stollar som antingen slåss, filmar eller briljerar. Vi saknar någon som gör varken det ena eller det andra men som ändå bidrar med sina filosofiska inlägg och något avskrämmande politiska uttalanden.

P... into fick skriva nytt kontrakt och får alltså fortsätta med sitt fantastiska spel på Barcelonas avbytarbänk.

Q... uique Sánchez Flores är inte bara Europas mest välklädde fotbollstränare utan han är även släkt med både Alfredo Di Stéfano och Lola Flores - snacka om att det förspänt.

R... Ronaldo har gjort 38 mål i La Liga... nuff said.

S... ergio Busquets måste också nämnas två gånger om. Men till skillnad från de la Peña ska det inte göras i positiva ordalag. En fotbollsmördare är vad han är och kommer att förbli (punkt).

T... rezeguet kom som en blixt från blå himmel. Säsongen har gått minst sagt väl över förväntan och nu vann han den interna skytteligan i Hércules.

U... jfaluši. Försvarsklippan som fått sin snabbhet kapad med ett tiotal kilometer i timmen. Kvar är ett rundsingsmärke och ett svart hål för Atletico de Madrids ekonomichef.

V... ad fan gör man åt Leo Messi?

W... embley. Nästan oavsett hur det går är det trots allt fotbollseuropas två största giganter som drabbar samman. Sammanlagt har de två lagen spelat final i Champions League fem gånger sedan 2005.

X... abi Alonso har mer eller mindre på ensam hand styrt upp Real Madrids mittfält.

Y... este, Atletic Bilbaos magiker måste, i alla avseenden, hyllas.

Z... amoran går till Victor Valdés som endast släppt in 20 mål vid skrivande stund. Vad hände med alla tabbar?

Å... tervändsgränden som är Camp Nou demolerades trots allt redan i den första omgången när Hércules fick en hel fotbollsvärld att bli kära.

Ä... lska eller hata honom, men det går inte att inte bortse från José Mourinhos storhet.

Ö... verlägsenheten som heter Real Madrid och FC Barcelona har mer eller mindre förstört den spanska ligan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela