1 av 2
- Foto: Foto: Andreas Schaad/Scanpix
2 av 2
- Foto: Foto: Andreas Schaad

Stormade planen i rånarluvor

Med hjälp av tårgas fick 300 kravallpoliser till slut bort dem, men matchen fick avbrytas av säkerhetsskäl.


Wienerderbyt

Derbyt mellan Rapid Wien och Austria Wien spelades första gången den 8 September 1911, då Rapid vann med 4-1. Inför gårdagens match hade Rapid vunnit derbyt 124 gånger, Austria 107, medan 65 matcher slutat oavgjorda.

I flera dagar innan det 297:e derbyt mellan ärkerivalerna Rapid Wien och Austria Wien ryktades det om en kommande planinvasion. När Austrias spelarbuss kom till Gerhard Hanappi-stadion möttes den av Rapidultras som kastade Jägermeisterflaskor och krossade två av bussens fönster, uppger tidningen Kurier.

Efter The Old Firm i Glasgow är Wienerderbyt det derby som har spelats flest gånger. Rapid Wien och Austria Wien är Österrikes två populäraste lag. Båda har aldrig åkt ut den högsta ligan, och rivaliteten mellan dem har alltid varit hård.

Delvis för att båda lagen ursprungligen kommer från samma stadsdel: Hietzing i västra Wien – och att Rapid sedan starten varit arbetarnas lag medan Austria Wien har hittat sina supportrar bland Wiens societet i stadens södra delar. En uppdelning som har minskat med tiden – men i dag är Rapid en av två klubbar i Österrikes som drivs av de egna fansen, medan Austria fram till nyligen drevs av miljardären Frank Hietzing.

"Måste förstöra deras titeldrömmar"

Läget rent sportsligt inför matchen var att Rapid inte hade något med toppstriden att göra – men med en seger skulle de kunna se till att Austria tappade seriesegern.

”Inte ens en seger kan rädda den här pissäsongen – i dag måste ni åtminstone förstöra de violettas titeldrömmar” stod det på ett av Rapidfansens banderoller inför matchen.

Efter en halvtimmes spel gjorde i stället bortalaget Austria 2-0. Scenerna som då utspelade sig var kaotiska. Först sprang en handfull maskerade svartklädda män in på planen – varpå de snabbt fick sällskap av betydligt fler, bengaler kastades först in på planen och sedan tillbaka till läktaren, allt medan de 300 kravallutrustade poliserna på plats formerade sig i en mur på planen.

Till slut beslutade sig poliserna för att driva bort supportrarna från planen med hjälp av schäfrar, och hundratals planstormare började springa mot Ost-tribune, där 2000 Austriafans stod. En annalkande katastrof. Till slut lyckades poliserna med hjälp av tårgas och batonger få bort de sista kvarvarande supportrarna – allt i ett hav av bengalrök och eld.

"Frustrerade människor"

Båda lagen ville spela klart matchen, men det tillät inte de säkerhetsansvariga. Nu väntar shöga böter för Rapid Wien – och Austria kommer sannolikt att tilldelas en 3-0-seger. Flera supportrar har gripits.

- Det handlar om frustrerade människor. Självklart känner jag dem , jag jobbar med flera av dem dagligen. De vill visa att de har fått nog och att det måste till ändringar, säger Rapidledaren Andreas Marek till OÖ Nachrichten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.