Sist det begav sig kämpade FC Barcelona hem Champions League-pokalen.
1 av 4
Sist det begav sig kämpade FC Barcelona hem Champions League-pokalen. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
2 av 4
- Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Luca Bruno/SCANPIX
Lionel Messi glider förbi stjärnorna i Manchester United. Frågan är om det kommer att bli lika lätt i kväll?
4 av 4
Lionel Messi glider förbi stjärnorna i Manchester United. Frågan är om det kommer att bli lika lätt i kväll? - Foto: Luca Bruno/SCANPIX

Årets största match är äntligen här

Vad som kommer att hända i kväll är det oerhört svårt att orda om. Men att det kommer att spelas en match av sällan skådad karaktär är dock helt klart.


Så ser ni matchen:

Matchen mellan Manchester United och FC Barcelona kommer att sändas i TV3. Finalen startar 20.45 och väntas bli en av årets mest sedda händelser.

LONDON. Jahopp, då var det äntligen dags. Dags för årets största match, en match som väntas locka uppemot en miljard tevetittare. Och den självklara frågan är om matchen kan leva upp till alla förväntningar? Eller är det bara så att vi alla låtit våra kollektiva hjärnor att förfalla och helt förträngt vad Chuck D en gång så vackert skrev:

"Don't believe the hype".

Men nej, vi har förmodligen inte överskattat betydelsen av kvällens match. Självklart kommer inte världen kollapsa beroende på resultatet. Men när Lionel Messi kör slalom mellan Nemanja Vidic och Rio Ferdinands ben kommer jorden hålla andan. När Wayne Rooney stångar sig blodig mot Sergio Busquets, Gerard Pique och de andra kommer en miljard människor att skrika mot teveskärmar.

Det är helt enkelt årets match. Inget snack om den saken.

Dock finns det många andra frågor som är av lite mer svårbesvarad karaktär. Hur kommer matchen att se ut? Vilka taktiska aspekter kan vi vänta oss? Och egentligen har vi bara finalen från 2009 att gå på. Och egentligen har inte så mycket förändrats i de båda lagen.

Cristiano Ronaldo har lämnat United. Samuel Eto'o blev bortbytt från Barcelona. Annars är det egentligen bara en drös halvintressanta lirare som kommit och gått. Om man nu vill kalla Thierry Henry för halvintressant och Owen Hargreaves för en dussinlirare.

Finalen i Rom 2009 blev, som bekant, en trasig historia. Manchester United inledde fantastiskt med en enormt hög press och tvingade Barça till långbollar - något man inte sett tidigare under den säsongen. Men efter tio minuter knåpade kameruanen in bollen, vilket även blev inledningen på Manchester Uniteds förfall i matchen.

Och nu, 2011, är det mycket som talar för att vi får se en liknande matchinledning som för två år sedan. Sir Alex Ferguson kommer att ställa upp med sina bästa försvarare. Försvarare med uppgift att förstöra Barcelonas grundspel. Med andra ord kommer det bli ett kompakt United som ställer upp på Wembleys gräsmatta med Darren Fletcher, Ji-Sung Park och Antonio Valencia i nyckelroller. De tre måste ligga tätt inpå katalanernas bolltrollare och inte tillåta Xavi, Andrés Iniesta, Messi, Busquets, Pedro eller David Villa några som helst kvadratmeter.

Pressen kommer att vara absurd. Pressuppbådet likaså. För hur mycket vi än vill hylla Public Enemy och Chuck D, den här matchen ska och kommer att leva upp till exakt alla förväntningar. Det kan undertecknad nästan lova.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.