Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är skandalen större än Calciopoli?

- 09/06/2011, 11:54 -
1 av 3

Foto: AP Photo/Scanpix

2 av 3

Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi/Scanpix

3 av 3

Foto: AP Photo/Antonio Calanni/Scanpix

Läckta telefonsamtal hit, anklagade spelare och klubbar dit. Än så länge är det omöjligt att veta vad som är sant eller inte i den italienska spelskandalen.

– Vi är fortfarande Piazzale Loretos Italien, ingenting förändras.

Orden tillhör Gianluigi Buffon, målvakt i Juventus. Piazzale Loreto var torget i Milano där den avrättade fascistdiktatorn Benito Mussolini hängdes i fötterna vid en bensinmack, så att uppretade folkmassor kunde kasta sten och spotta på liket.

Buffon menar att personer vars namn har nämnts i den nya italienska spelskandalen blir bespottade och stenade på ett liknande sätt i massmedia. Han pratar med egen erfarenhet, i calciopolis inledande skede var han själv misstänkt för olaglig vadslagning – något som aldrig kunde bevisas.

– Det räcker med ett namn på förstasidan och allt blir befläckat, trots att det fortfarande är oklart vad som har hänt. Det gäller att vara försiktig med att fälla snabba fördömanden: för några år sedan drabbades jag av att bli nedsmutsad på första sidan för en sak som jag inte hade något med att göra, säger Juventusmålvakten enligt Corriere della Sera.

Olycklig referens

Gianluigi Buffon har onekligen en poäng, även om det kanske hade varit klädsamt att inte jämföra med just hur Mussolini behandlades. Särskilt med tanke på att Buffon som 22-åring väckte uppståndelse när han valde 88 som tröjnummer – numret anses syfta på den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och därmed stå för ”Heil Hitler”.

Än så länge är utredningen i sin linda och även om det står klart att det finns korrupta personer inom den italienska fotbollen, så är det omöjligt att säga hur djupgående rötan i den världen verkligen är utifrån de avlyssnade telefonsamtal som i vanlig ordning har läckt ut från den italienska polisen. De personer som pratar om kontakter med välkända spelare i storlag kan mycket väl ljuga för att framstå som mäktigare än vad de i själva verket är.

Vilka blir konsekvenserna?

I så fall kommer spelskandalen att leda till att enskilda personer straffas, men inte så mycket mer. Kan däremot åklagaren Roberto di Martino bevisa sin tes att Serie A, och inte bara de lägre divisionerna, är infekterat av uppgjorda matcher och att det främst är klubbarna som är involverade – då snackar vi om en skandal som är större än Calciopoli, med ännu fler tvångsnedflyttade lag. I sådana fall skulle den italienska fotbollen bli lika bespottad som en gång Mussolini blev på Piazzale Loreto.

Men riktigt där är vi inte i dag.