1 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Antonio Calanni/Scanpix

Är skandalen större än Calciopoli?

Läckta telefonsamtal hit, anklagade spelare och klubbar dit. Än så länge är det omöjligt att veta vad som är sant eller inte i den italienska spelskandalen.


Detta har hänt

Efter att flera spelare i Cremonese blivit illamående i samband med en match, och en av dem efteråt var nära att köra i diket med sin bil, inleddes en polisundersökning av Cremonapolisen. Efter att ha telefonavlyssnat alla som befann sig i omklädningsrummet riktades misstankarna mot målvakten Marco Paoloni. Förutom att ha hällt det sövande antidepressionsmedlet Lormetazepam i lagets dryck visade han sig vara inblandad i en härva av uppgjorda matcher beställda av spelsyndikat. I den omfattande utredningen som följde har spelare och före detta spelare som Giuseppe Signori, Cristiano Doni, Daniele De Rossi, Antonio Bellavista, Sergio Pellissier och Cristiano Vieri nämnts vid namn, med varierande grad av trovärdighet. Även Francesco Tottis namn har indirekt nämnts.

– Vi är fortfarande Piazzale Loretos Italien, ingenting förändras.

Orden tillhör Gianluigi Buffon, målvakt i Juventus. Piazzale Loreto var torget i Milano där den avrättade fascistdiktatorn Benito Mussolini hängdes i fötterna vid en bensinmack, så att uppretade folkmassor kunde kasta sten och spotta på liket.

Buffon menar att personer vars namn har nämnts i den nya italienska spelskandalen blir bespottade och stenade på ett liknande sätt i massmedia. Han pratar med egen erfarenhet, i calciopolis inledande skede var han själv misstänkt för olaglig vadslagning – något som aldrig kunde bevisas.

– Det räcker med ett namn på förstasidan och allt blir befläckat, trots att det fortfarande är oklart vad som har hänt. Det gäller att vara försiktig med att fälla snabba fördömanden: för några år sedan drabbades jag av att bli nedsmutsad på första sidan för en sak som jag inte hade något med att göra, säger Juventusmålvakten enligt Corriere della Sera.

Olycklig referens

Gianluigi Buffon har onekligen en poäng, även om det kanske hade varit klädsamt att inte jämföra med just hur Mussolini behandlades. Särskilt med tanke på att Buffon som 22-åring väckte uppståndelse när han valde 88 som tröjnummer – numret anses syfta på den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och därmed stå för ”Heil Hitler”.

Än så länge är utredningen i sin linda och även om det står klart att det finns korrupta personer inom den italienska fotbollen, så är det omöjligt att säga hur djupgående rötan i den världen verkligen är utifrån de avlyssnade telefonsamtal som i vanlig ordning har läckt ut från den italienska polisen. De personer som pratar om kontakter med välkända spelare i storlag kan mycket väl ljuga för att framstå som mäktigare än vad de i själva verket är.

Vilka blir konsekvenserna?

I så fall kommer spelskandalen att leda till att enskilda personer straffas, men inte så mycket mer. Kan däremot åklagaren Roberto di Martino bevisa sin tes att Serie A, och inte bara de lägre divisionerna, är infekterat av uppgjorda matcher och att det främst är klubbarna som är involverade – då snackar vi om en skandal som är större än Calciopoli, med ännu fler tvångsnedflyttade lag. I sådana fall skulle den italienska fotbollen bli lika bespottad som en gång Mussolini blev på Piazzale Loreto.

Men riktigt där är vi inte i dag.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

2 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.