Tjetjensk miljardär värvar Ruud Gullit

- 16/06/2011, 12:07 -
1 av 3

Foto: AP Photo/Musa Sadulayev/Scanpix

2 av 3

Foto: AP Photo/Keystone/Sandro Campardo/Scanpix

3 av 3

Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi/Scanpix

Flög holländaren i privatjet till schweiziska Neuchatel.

NEUCHATEL. En dag efter att Ruud Gullit fick sparken från den tjetjenska klubben Terek Groznyj ser holländaren redan ut att ha hittat en ny klubb. Det rör sig om schweiziska Xamax Neuchâtel, som precis har köpts upp av den tjetjenske miljardären Bulat Tjagajev. Det är samme man som såg till att Gullit blev tränare i Terek Groznyj.

Bulat Tjagajev spelade i Terek på 80-talet, och är i dag en av klubbens huvudsponsorer och dessutom nära vän till Ramzan Kadyrov, Tereks ordförande och Tjetjeniens president.

Enligt uppgifter till La Gazzetta dello Sport har Bulat Tjagajev flugit Gullit till Neuchâtel i sitt privatplan för att erbjuda honom ett jobb i klubben. Det sistnämnda bekräftas av Haidar Alchanov – som är såväl Tjetjeniens idrottsminister som vice ordförande i Terek Groznyj.

– Vi vet redan var Gullit kommer att fortsätta sin karriär. Hans nya arbetsplats kommer att vara schweiziska Xamax Neuchatel, säger Haidar Alchanov till den ryska tidningen Life Sports.

Xamax Neuchâtel gjorde nyligen klart med gamle Barcelonaanfallaren Sonny Anderson som ny tränare. Eftersom brassen saknar tränarlicens, är det tänkbart att Ruud Gullit kan ges det formella tränaransvaret, med Sonny Anderson som assisterande.

Vem är miljardären?

Bulat Tjagajev har bott i Schweiz sedan 1987. Hans företag är inom olje-, gas-, konstruktions- och fastighetssektorn, men han har aldrig avslöjat storleken på sin förmögenhet.

– Jag vet inte vad rena eller smutsiga pengar är för något. Pengar saknar familjenamn eller land - det är bara pengar, har Tjagajev sagt i TV-intervju, uppger Swiss Info.

Nu vill Bulat Tjagajev satsa rejält på Xamax Neuchâtel: enligt Marca förhandlar han om ett köp av Sevillastjärnan Fredric Kanouté.

Varför vill han då ha Ruud Gullit, som misslyckades kapitalt under sin tid i Terek Groznyj?

Kanske är svaret så enkelt som att han vill ha uppmärksamhet till sin nya satsning.