1 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Musa Sadulayev/Scanpix
2 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Keystone/Sandro Campardo/Scanpix
3 av 3
- Foto: Foto: AP Photo/Lorenzo Galassi/Scanpix

Tjetjensk miljardär värvar Ruud Gullit

Flög holländaren i privatjet till schweiziska Neuchatel.


Xamax Neuchâtel

Grundad: 1970.

Hemmaarena: Stade de la Maladière (12 000 åskådare).

Ligaguld: 1987, 1988.

Kuriosa: Namnet Xamax kommer från "Xam" Max Abegglen, en tidigare schweizisk landslagsspelare som var en av klubbens grundare.

 

NEUCHATEL. En dag efter att Ruud Gullit fick sparken från den tjetjenska klubben Terek Groznyj ser holländaren redan ut att ha hittat en ny klubb. Det rör sig om schweiziska Xamax Neuchâtel, som precis har köpts upp av den tjetjenske miljardären Bulat Tjagajev. Det är samme man som såg till att Gullit blev tränare i Terek Groznyj.

Bulat Tjagajev spelade i Terek på 80-talet, och är i dag en av klubbens huvudsponsorer och dessutom nära vän till Ramzan Kadyrov, Tereks ordförande och Tjetjeniens president.

Enligt uppgifter till La Gazzetta dello Sport har Bulat Tjagajev flugit Gullit till Neuchâtel i sitt privatplan för att erbjuda honom ett jobb i klubben. Det sistnämnda bekräftas av Haidar Alchanov – som är såväl Tjetjeniens idrottsminister som vice ordförande i Terek Groznyj.

– Vi vet redan var Gullit kommer att fortsätta sin karriär. Hans nya arbetsplats kommer att vara schweiziska Xamax Neuchatel, säger Haidar Alchanov till den ryska tidningen Life Sports.

Xamax Neuchâtel gjorde nyligen klart med gamle Barcelonaanfallaren Sonny Anderson som ny tränare. Eftersom brassen saknar tränarlicens, är det tänkbart att Ruud Gullit kan ges det formella tränaransvaret, med Sonny Anderson som assisterande.

Vem är miljardären?

Bulat Tjagajev har bott i Schweiz sedan 1987. Hans företag är inom olje-, gas-, konstruktions- och fastighetssektorn, men han har aldrig avslöjat storleken på sin förmögenhet.

– Jag vet inte vad rena eller smutsiga pengar är för något. Pengar saknar familjenamn eller land - det är bara pengar, har Tjagajev sagt i TV-intervju, uppger Swiss Info.

Nu vill Bulat Tjagajev satsa rejält på Xamax Neuchâtel: enligt Marca förhandlar han om ett köp av Sevillastjärnan Fredric Kanouté.

Varför vill han då ha Ruud Gullit, som misslyckades kapitalt under sin tid i Terek Groznyj?

Kanske är svaret så enkelt som att han vill ha uppmärksamhet till sin nya satsning.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.