Lazios ståtliga maskot.
1 av 3
Lazios ståtliga maskot. - Foto: Gregorio Borgia/AP/SCANPIX
Fansen är nästan galna i Italien.
2 av 3
Fansen är nästan galna i Italien. - Foto: FABIO MUZZI/AP/SCANPIX
Aston Villa-fansen sjunger loss.
3 av 3
Aston Villa-fansen sjunger loss. - Foto: SIMON DAWSON/AP/SCANPIX

Lista: Supermatcherna vi går miste om

VIDEO: Gillar du stämningen på de svenska läktarna? Då skulle du nog trivas här.


"El Clascio", Old Firm, Merseysidederbyt och "Derby di Milano" i all ära. Men här är drabbningarna som ingen fotbollsälskande människa borde missa.

FC St. Pauli - Hamburger SV

Ett av Europas mest känsloladdade derby, där arbetsklassens stolthet St. Pauli är en ständig lillebror till den mer etablerade klubben Hamburger SV. Båda lagen har sitt fäste i Hamburg, men det är i stort sett det enda man har gemensamt.

I den rikaste delen av staden finns etablissemangets klubb, Hamburger SV, som ständigt hycklar St. Pauli för att vara stadens lillebror.

St. Pauli-fansen - som är världskända för sin kamp mot rasismen och sin relation till punken och dess subkultur - fick dock anledning att slå tillbaka mot hyckleriet när man tidigare i år besegrade rivalen på bortaplan.

Trots vinsten lyckades man inte hålla sig kvar i den tyska högstadivisionen och Hamburgs fans får därmed vänta på sin revansch.

FC Union Berlin - Hertha BSC Berlin

Den klassiska klubben Hertha Berlin var ett etablerat topplag i Bundesliga under stora delar av 2000-talet. Men säsongen 2009-2010 blev ett bottennapp av grova proportioner när klubben åkte ur Bundesliga för första gången sedan 1991.

I andradivisionen fanns dock grannklubben FC Union Berlin som, efter flera års väntan, äntligen skulle få möta sin rivalklubb. Men Union Berlins glädje skulle bli kortvarig. Hertha Berlins sejour i andradivisionen skulle nämligen visa sig bli en kort visit och klubben är nu åter tillbaka i Bundesliga.

Cardiff City FC - Swansea City AFC

Wales största klubbar drabbades samman första gången 1912, i Cardiffs första professionella fotbollsmatch någonsin. Sedan dess har en enorm rivalitet utkristalliserats lagen emellan. I september 1988 utspelade sig en klassisk händelse då Swansea-fans jagade iväg en mindre grupp Cardiffanhängare till en hamn i Swansea. En händelse som Cardiffs supportrar ständigt påminns om i ramsan "Swim away".

Sedan dess har matcherna mellan lagen ofta präglats av våld. Men i år blir det lugnt för polisen, Swansea kommer nämligen att spela i Premier League den kommande säsongen som första Walesiska klubb sedan ligans bildande år 1992.

AS Livorno Calcio - SS Lazio

Hatmötet mellan Livorno och Lazio är ett krig som, dessvärre, bottnar i politik snarare än fotboll. Livornos fans är av starkt vänsterpolitiska åsikter och rivalklubben Lazio ligger lagda åt det motsatta hållet. När sedan Lazio-ikonen Paolo Di Canio gjorde en fascistisk hälsning till sina fans under ett derby mot Livorno har Ultras-grupperingarnas hat mot varandra trappats upp.

Att det hettar till bland spelarna är inte heller särskilt ovanligt. Fråga bara den förre Livorno-kaptenen Cristiano Lucarelli - känd för sina vänsterradikala politiska åsikter - armbågade Lazios Goran Pandev när denne skulle håna Livorno-fansen.

Livorno hamnade sist i Serie A förra säsongen och åkte därmed ur ligan för andra gången på två år.

Aston Villa FC - Birmingham City FC

Aston Villa är den mer framgångsrika av de två klubbarna, som båda har sitt fäste i staden Birmingham. Det första mötet ägde rum år 1879 och sedan dess har man mött varande 116 gånger. Inte undra på att det råder en stor rivalitet mellan de båda klubbarna.

Våld i samband med matcherna har varit vardagsmat när dessa derbyn har gått av stapeln. Senast helvetet brakade lös var i december förra året, då lagen möttes i en kvartsfinal i Carling Cup. Birmingham gick sensationellt vidare och passade då på att rusa över till Aston Villas kortsida för att fira. Aktionen besvarades med bengaliska eldar och plaststolar som kom flygandes från motståndarfansen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!