Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljardlaget City misstänks för ekonomisk dopning

- 16/08/2011, 15:57 -
Citys ägare Sheikh Mansour (i mitten) har skrivit ett stort avtal med ett företag som indirekt ägs av hans halvbror.
1 av 3

Citys ägare Sheikh Mansour (i mitten) har skrivit ett stort avtal med ett företag som indirekt ägs av hans halvbror.

JON SUPER / AP

2 av 3

Sang Tan / AP

Sergio Agüero är det senaste i raden av dyra nyförvärv som Manchester City kunnat göra.
3 av 3

Sergio Agüero är det senaste i raden av dyra nyförvärv som Manchester City kunnat göra.

JON SUPER / AP

De krossade Swansea i premiären men nu kan ett kostsamt bakslag komma för Manchester City.

MANCHESTER. Det ljusblåa laget i Manchester har i sin iver att bli bättre än sin rödklädda storebror värvat spelare för miljardbelopp de senaste åren. Nu kan en av klubbens största inkomstkällor vara ett brott mot Uefa:s regler.

Det är avtalet med huvudsponsorn Etihad Airways som ska utredas av förbundet. Företaget äger både namnrättigheterna till klubbens arena och den mest åtråvärda sponsorplatsen på matchtröjan.

Tydlig koppling mellan Citys ägare och Abu Dhabi

Anledningen till utredningen är att det finns alldeles för tydliga kopplingar mellan Manchester Citys ägare och Abu Dhabis statliga flygbolag Etihad. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, Citys ägare, är halvbror till oljestatens ledare Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, som i sin roll även förfogar över Etihads marknadsavdelning.

Flera kritiker ser avtalet som ett sätt att använda sig av ekonomisk dopning och kringgå de nya finansiella reglerna som Uefa infört.

– Jag har några frågor, ja. Men det skulle vara farligt för vår trovärdighet om vi dömde någon utan fakta, säger Jean-Luc Dehaene, ordförande i Uefas ekonomiska fair-playgrupp, till BBC och fortsätter.

– Om vi ser att klubbar letar efter kryphål i reglerna kommer vi att agera.

Förutom arenan och tröjan har även Etihad finansierat kommande Etihad Campus, ett område runtomkring Citys arena med bland annat en fotbollsakademi, förbättrade träningsfaciliteter och en mindre arena för ungdomsmatcher.