Målskytten Hans Henrik Andreasen jagar efter bollen.
1 av 3
Målskytten Hans Henrik Andreasen jagar efter bollen. - Foto: ERNST VAN NORDE / AP
Espen Ruud i duell med Cani i det första mötet lagen emellan.
2 av 3
Espen Ruud i duell med Cani i det första mötet lagen emellan. - Foto: ERNST VAN NORDE / AP
Andreas Johansson kan få uppleva ett Champions League-gruppspel.
3 av 3
Andreas Johansson kan få uppleva ett Champions League-gruppspel.

Skräll-Odense kan rädda Norden

När Malmö FF och FC Köpenhamn sviker sätter den nordiska fotbollen hoppet till Odense.


Har aldrig nått mästarnas turnering

Det är första gången Odense kvalar till Champions League men klubben har tidigare försökt nå gamla Europacupen för mästarlag.

Där har de dock aldrig lyckats. Två gånger berodde det på att de ställdes mot värsta möjliga motstånd (Liverpool, 0-6 totalt 1983 och Real Madrid, 1-10 totalt 1990). Mot Lokomotiv Sofia 1978 och Banik Ostrava 1991 var det jämnare men det blev ändå förlust.

Allra närmast avancemang kom klubben mot Arsenal 1993 där det dock blev uddamålsförlust totalt efter 1-2 på hemmaplan och 1-1 på Highbury.

VILLAREAL. Trots att både Malmö FF och FC Köpenhamn på förhand såg ut att ha bra chanser att nå gruppspel i Champions League är det ett annat nordiskt lag som nu är närmast en plats.

Odense har 1-0 från hemmaplan med sig när de åker till El Madrigal för returmötet med La Liga-klubben Villareal.

Det var efter ett försvarsmisstag som Hans Henrik Andreasen kunde göra matchens enda mål och ge danskarna en fördel.

Värvat flera stjärnor inför säsongen

Odense, som slutade tvåa nästan 30 poäng bakom FCK ifjol, har storsatsat för att nå Champions League. I den förra kvalomgången skrällde de mot grekiska ligatvåan Panathinaikos.

I truppen finns bland annat ytterbacken Bernard Mendy (som spelat i både Ligue 1 och Premier League), anfallaren Morten Skoubo (med bakgrund i bland annat West Bromwich och Real Sociedad) och förre Bayern München-målvakten Stefan Wessels.

Djurgårdsprofil i laget

I det danska laget återfinns även förre Djurgårdsmittfältaren Andreas Johansson som varit på väg hem till allsvenskan ett flertal gånger men som verkar ha gjort rätt val när han stannade i Danmark.

Den stora frågan är om Odense lyckas stå emot Villareal med offensiva stjärnor som Nilmar, Giuseppe Rossi och Borja Valero. Lyckas de med det får vi uppleva ytterligare ett nytt danskt Champions League-äventyr.

Matchen sänds i Viasat Sport med start 20.45.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?