Bulat Chagaev, fruktad president i Neuchâtel Xamax.
1 av 4
Bulat Chagaev, fruktad president i Neuchâtel Xamax. - Foto: Foto: Sandro Campardo/SCANPIX
Adrian Mutu fick sig en rejäl salva av Palermo-presidenten Maurizio Zamparini. Anledningen? Mutu hade gjort mål, mot Palermo.
2 av 4
Adrian Mutu fick sig en rejäl salva av Palermo-presidenten Maurizio Zamparini. Anledningen? Mutu hade gjort mål, mot Palermo.
Maurizio Zamparinis stora passion är att sparka tränare.
3 av 4
Maurizio Zamparinis stora passion är att sparka tränare. - Foto: Foto: ALESSANDRO FUCARINI/SCANPIX
Jesús Gil i blåsväder 1999, Spaniens genom tiderna galnaste klubbpresident.
4 av 4
Jesús Gil i blåsväder 1999, Spaniens genom tiderna galnaste klubbpresident. - Foto: Foto: ZAHEERUDDIN ABDULLAH/SCANPIX

Skräckväldet i Schweiz: "Jag ska döda er alla"

DOKUMENT. Nyheter24 listar Europas tokigaste fotbollspresidenter.


Den svenske "motsvarigheten"

Bertil Johansson var Fröundas starke man under många år. Som sportdirektör i klubben skötte han mer eller mindre allt och när spelarna inte levererade tog han sakerna i egna händer. En klassisk händelse på hemmaarenan Ruddalen i Göteborg var när Kristiansson ville se ett byte på i hans tycke en värdelös Frölunda-spelare. Det knastrade till i högtalaren, Bertil skyfflade undan speakern och förkunnade:

"Och Frölunda förbereder ett byte, ut går..."

Problemet var dock att Frölunda inte alls höll på att förbereda något byte men tränaren fick illa kvickt lyda sportdirektörens order.

 

NEUCHÂTEL. Den tjetjenske affärsmannen tillika klubbpresident i schweiziska Neuchâtel Xamax, Bulat Chagaev, sprider skräck omkring sig. Inte nog med att tjetjenen verkar vara otålig, han har redan sparkat fyra tränare under sina fyra första månader i klubben. Han roar sig även med att hota sina egna spelare till den grad att flertalet nu är sjukskrivna på grund av den psykologiska press man fått uppleva.

Spanjoren Joaquín Caparrós, som gjorde succé i Athletic förra säsongen, fick nog redan efter en månad. Då hade Chagaevs beväpnade livvakter hotat tränaren redan inom loppet av ett par veckor efter det att spanjoren tillträtt posten som tränare för klubben. I våras, efter Neuchâtels förlust i den schweiziska cupfinalen, klev presidenten själv ner i omklädningsrummet – hans närvaro var inte av den tröstande sorten direkt:

Jag ska döda er alla!” uppges han ha ropat.

Situationen är naturligtvis ohållbar och frågan är hur länge den nye spanske tränaren, Victor Muñoz, får sitta kvar? Kanske att han klarar sig längre än någon månad då han förra säsongen tränade Terek Grozny – en klubb Chagaev basade för innan.

Herr Chagaev är säkerligen inte ensam om att ha hotat spelare och ledare, trots att det inte hör till vanlighetens skull, däremot har han sällskap i kategorin ”galna presidenter”.

Jesús Gíl (president för Atlético de Madrid 1987-2003)

Högerfanatikern Jeús Gíl dog för ett par år sedan efter sviterna av en hjärnblödning men han levde onekligen ett kontroversiellt liv dessförinnan. Affärsmannen och politikern Gíl gjorde sig en förmögenhet på 60-talet som byggherre – hans girighet kostade dock 58 människor livet då ett av hans ”fuskbyggen” till hus rasade samman i den spanska provinsen Segovia.

Efter att ha betalat den spanska fascistregimen med Franco i spetsen en ”okänd summa pengar” släpptes Gíl ur häktet.

Riktig show blev det när mannen med jättebuken tog över det eviga sorgebarnet till spansk fotbollsklubb, Atlético de Madrid. Gíl var besatt av framgång men det skulle dröja länge innan Atlético vann något, då med den serbiske legendtränaren Radomir Antic.

Under tre säsonger (1993-1995) sparkade Jesús Gíl tolv stycken tränare. Ibland gick det bara veckor innan en tränare fick gå, hörsägnen säger att han ringde upp sina offer sittandes i en jacuzzi någonstans i Marbella.

Gíl uppfyllde de flesta kriterier för att vara en skurkkaraktär i ”Sopranos”, bland annat hade han en krokodil som husdjur. Många Atlético-supportrar minns Gíl med skräckblandad förtjusning, klubben vann trots allt ligan 1995/1996 men hans arv blev en klubb i både sportslig och ekonomisk berg-och dalbana.

Den spanska befolkningen minns däremot Gíl som en fifflande affärsman med inte helt rumsrena politiska åsikter.

Maurizio Zamparini (president för Palermo, 2002-)

Citatkungen och affärsmannen Maurizio Zamparini är vad man kan kalla för en riktig skojare. Sedan övertagandet av Palermo 2002 har han sparkat ett tjugotal tränare och trots att 2011 bara är cirka åtta månader gammal är han redan inne på sin fjärde tränare.

Stefano Poli fick inte ens coacha laget i en enda Serie A-match, försäsongen och en misslyckad kvalmatch till Europa League räckte för att reta upp Zamparini till den grad att även Poli fick sparken.

Zamparini har även gjort sig känd för att hela tiden ångra sitt agerande. Han återanställer gärna sparkade tränare varpå en tränare som Francesco Guidolin tillsatts och sparkats fyra gånger, detta bara mellan säsongerna 2004-2007.

Även den forne Palermo-tränaren Delio Rossi tycks vara en favorit hos Zamparini trots han kickade Rossi både 2009 och senast 2011 för att bana väg för den numera sparkade Stefano Poli. Trots Zamparinis vädjan om att Delio Rossi skulle återvända tackade tränaren nej, istället leder Palermos ungdomstränare laget tillsvidare. Enligt Zamparini får han kanske vara kvar om klubben vinner sin premiär mot Inter, men bara ”kanske”.

Maurizio Zamparinis tre sjukaste citat:

1. ”Jag ska skära av spelarnas pungkulor och lägga dem i min sallad”.

(Zamparini upprörd 2003 efter ett par förluster i ligan)

2. ”Vi borde sätta alla domare på kåken”.

(Zamparini missnöjd med domartrion efter en förlustmatch mot Cagliari)

3. ”Det var inte meningen att förolämpa Adrian Mutu när jag kallade honom för en slug liten zigenare”.

(Zamparini gick till attack mot den rumänska stjärnan Adrian Mutu som hade den dåliga smaken att näta mot just Palermo)

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!