Leo Messi vann priset som fjolårets bäste spelare i Champions League.
1 av 8
Leo Messi vann priset som fjolårets bäste spelare i Champions League. - Foto: Claude Paris/SCANPIX
Arsene Wengers dagisgård kommer att floppa. Frågan är hur pass illa det slutligen kan gå för den forna storklubben.
2 av 8
Arsene Wengers dagisgård kommer att floppa. Frågan är hur pass illa det slutligen kan gå för den forna storklubben. - Foto: Matt Dunham/SCANPIX
Barcelona är givna favoriter att ta sig hela vägen till finalen.
3 av 8
Barcelona är givna favoriter att ta sig hela vägen till finalen. - Foto: Manu Fernandez/SCANPIX
Vad händer med Zlatan och "den där jävla Champions".
4 av 8
Vad händer med Zlatan och "den där jävla Champions". - Foto: Antonio Calanni/SCANPIX
Superlativen börjar ta slut för Barcelonas argentinske talisman.
5 av 8
Superlativen börjar ta slut för Barcelonas argentinske talisman. - Foto: Claude Paris/SCANPIX
Manchester United dominerar i Premier League, kan de nu göra samma sak i Champions League.
6 av 8
Manchester United dominerar i Premier League, kan de nu göra samma sak i Champions League. - Foto: JON SUPER/SCANPIX
Keisuke Honda kan bli årets behållning i Champions League.
7 av 8
Keisuke Honda kan bli årets behållning i Champions League. - Foto: Sergey Ponomarev/SCANPIX
Champions League-pokalen, världens kanske mest åtrådda trofé inom klubblagsfotbollen. Frågan är nu vem som får lyfta den i maj 2012?
8 av 8
Champions League-pokalen, världens kanske mest åtrådda trofé inom klubblagsfotbollen. Frågan är nu vem som får lyfta den i maj 2012? - Foto: Job Vermeulen/SCANPIX

Ehrnberg: "I Champions League härskar orättvisan"

Världens största fotbolls-jippo står för dörren. Då uppstår självklart frågan, vilka tar hem turneringen i år? Nyheter24:s sportchef Björn Ehrnberg spår den närmaste framtiden.


Första omgången

Tisdag, 20.45:

Chelsea - Leverkusen.

Genk - Valencia.

Olympiakos - Marseille.

Dortmund - Arsenal.

Porto - Shakthar Donetsk.

APOEL Nicosa - Zenit.

Barcelona - Milan.

Plzen - BATE Borisov.

Onsdag, 20.45:

Manchester City - Napoli.

Villarreal - Bayern Munchen.

Lille - CSKA Moskva.

Inter - Trabzonspor.

Basel - Otelul.

Benfica - Manchester United.

Dinamo Zagreb - Real Madrid.

Ajax- Lyon.

Champions League, den där kapitalistiska plogen som årligen drar upp ekonomiska fåror i den europeiska toppfotbollen, är nu tillbaka. Likt ett dragplåster från PR-jipponas hemland på andra sidan Atlanten ska vi nu dras med i ett havet av supermatcher med klubbar som snart slutat bry sig om sina inhemska ligor. I fårorna sår Uefa guldkorn som snart kan ta död på gräsrotsbollen.

Och av någon underlig men samtidigt skrämmande anledning älskar vi det.

För det är i Champions League man numer vågar hoppas på överraskningar. Det är där orättvisan härskar. Det är i Champions League skrällarna kan ske.

Men så kommer inte fallet att bli i år. Storlagen är starkare än någonsin. Blåbärsklubbarna för orutinerade, mellanlagen för klena.

Det finns endast en förening som kan slå sig in bland tungvitkarna. Genom oljebefläckade dollarsedlar ska Manchester City visa upp musklerna i det kapitalistiska minfältet som är Champions Leauge.

Nu kan ni ta del av Nyheter24:s förhandstips till världens mestprestigefyllda klubblagsturnering.

Grupp A: Bayern München, Manchester City, Napoli, Villarreal.

Kommentar: Grupp A är Champions Leagues svar på "dödens grupp". Samtliga lag gör skäl för att argumentera för sitt avancemang.

Bayern München går föga oväntat som tåget i Bundesliga. Manchester Citys nya argentinska kelgris Sergio Agüero krossar på de brittiska öarna och Napoli lyckades behålla alla sina fixstjärnor. Villarreal har också alla möjligheter att gneta sig vidare om Giuseppe Rossi får hålla sig skadefri och spelet i La Liga flyter på som det ska.

Avancerar: Bayern München, Manchester City.

Grupp B: Inter, Lille, CSKA Moskva, Trabzonspor.

Kommentar: Inter tar sig inte vidare från detta iskalla och brutalt svårspelade borta-match-näste. Moskva i slutet av september påminner mer om det nordligaste Norrland under novemberloven. Trabzonspors läktare skulle ha fått Svenska Fotbollförbundet att baxna av rädsla. Pyrotekniken står sig tätt på Hüseyin Avni Aker-stadion.

Lille vann den franska ligan i fjol och har förstärkt ett redan starkt lag med spelare som David Rozehnal och framför allt Dimitri Payet. Gian Piero Gasperins trebackslinje kommer med andra ord att få det tufft. Ohyggligt tufft.

Avancerar: Lille, CSKA Moskva.

Grupp C: Manchester United, FC Basel, FC Otelul Galati, Benfica.

Kommentar: Att stenar faller till marken är lika självklart som att Manchester United har ett makalöst flyt i gruppspelslottningen. I år blev inget undantag från regeln.

De schweiziska mästarna med Alexander Frei i spetsen kan utmana, men Benfica med Pablo Aimar och den otroligt spännande belgaren Axel Witsel bör enkelt ta sig vidare i skuggan av Manchester United.

Rumänerna i FC Otelul Galati kan mycket väl gå poänglösa ur sin första sejour i Champions League.

Avancerar: Manchester United, Benfica.

Grupp D: Real Madrid, Lyon, Ajax, Dinamo Zagreb.

Kommentar: Än en gång tvingas Real Madrid att ta sig an sitt klassiska spöke från Rhône. Om Interpol har något med Lyons mentala övertag gentemot marängerna från Madrid, låter vi vara osagt. Men den internationella kriminalpoliskårernas högborg ligger tätt intill arenan där Real Madrid haft oerhörda bekymmer. Så även i år?

Dinamo Zagreb och Ajax ska, enligt lagen om favoriternas avancemang, inte göra allt för mycket väsen av sig i denna grupp. Men en tuff vinterkamp i Zagreb samt ett pånyttfött Ajax kan ställa till det för giganterna. Slutligen kommer det dock snarare att handla om vilken av dessa två klubbar som får göra Malmö FF sällskap i Europa-cupernas divsion 2.

Avancerar: Real Madrid, Lyon.

Grupp E: Chelsea, Valencia, Bayer Leverkusen, Genk

Kommentar: Den tredje av fyra högintressant grupper. Chelsea har inlett Premier League på starkt om ett inte allt för betryggande vis. Valencia ligger före Barcelona i La Liga, vilket säger rätt mycket. De tyska mästarna tappade förvisso Arturo Vidal, men fick i stället in det tyska superlöftet André Schürrle.

Vad Genk har i Champions League att göra låter vi förbli osagt.

Grupp F: Arsenal, Olympiacos, Marseille, Dortmund.

Kommentar: "Kräftgångsgruppen" eller gruppen där ingen presterar. Vad som just nu händer med Marseille, Dortmund och Arsene Wengers dagisgård är inget mindre än en frontalkollaps.

Mycket talar självfallet för att Arsenal och de tyska mästarna ska ta sig vidare till slutspel. Väl där lär det ta stopp om inte formkurvorna radikalt förbättras.

Avancerar: Arsenal, Dortmund.

Grupp G: Porto, Zenit, Sjachtar Donetsk, APOEL.

Kommentar: Trots att namnen i grupp G mer låter som seedningsgrupp fyra till Europa League är detta en grupp som inte ska underskattas. Porto vann som bekant Champions League 2004, FC Zenit är Rysslands överlägset mest populära klubb med drygt tolv miljoner supportrar.

I det ukrainska gruv- och industriområdet regerar Sjachtar Donetsk med en järnhand. Darjio Srna, Eduardo och mittbacken som floppade i Barcelona, Dmytro Tjyhrynskyj kan leda de orangesvarta vidare till slutspel i Champions League.

APOEL förblir en mindervärdig outsider, men ska ändock inte underskattas med Sverigebekantingen Aílton José Almeida på topp.

Grupp H: Barcelona, Milan, BATE, Viktoria Plze?.

Kommentar: Zlatan Ibrahimovic får i vanlig ordning gästa gamla arbetsgivare när det vankas spel i "den där jävla Champions". Den här gången är det återigen Barcelona som står för motståndet.

Kvalitetsskillnaden mellan superklubbarna från Italien och Spanien gentemot vitryssarna FC BATE Borisov och tjeckerna i Viktoria Plzen är enorm. Något annat än Barcelona och Milan i topp skulle vara en skräll av episka proportioner, något vi förvisso lärt oss att leva med i världens mest prestigefyllda klubblagsturnering.

Klubben som floppar: FC Internazionale.

Gasparinis framåtlusta och flyktiga anfallsfotboll gör sig inte bra i Europa. Än mindre efter endast fyra månadar i Massimo Morattis älskade klubb. En trebacks-linje i Champions League är dömt att misslyckas.

Klubben som gör succé: CSKA Moskva.

Snabbhet är fotbollens svar på "jag-är-en-social-och-driven-person". Ett fundament som gripit tag i taktpinnen. I Moskva finns det snabbhet i ett astronomiskt överflöd. Ryssarna kan gå långt, riktigt långt.

Klubben som vinner: Manchester United.

Vid skrivande stund dominerar Sir Alex Fergusons mannar mer än vad de kanske någonsin har gjort. Skottens lagbygge är för fjärde gången i karriären fastnaglad. Farten, intensiteten, kraften, nu finns allt i den där röda maskinen.

Spelaren som floppar: Gervinho.

Lilleanfallaren tillika Elfenbenskustens sämsta spelare gick till Arsenal. En värvning ingen med insyn kunde förstå, en värvning som direkt gav sig uttryck i ett frustrerat rött kort från den hårfagre spelarens sida. Gervinho har inte vad som krävs för att lyckas i Premier League, än mindre i Champions League.

Spelaren som överraskar: Keisuke Honda.

Mängder av europeiska toppklubbar jagade den japanske frisparksspecialisten under sommaren. Han blev i stället kvar i CSKA Moskva. Ett beslut både Keisuke Honda själv och framför allt ryssarna bör vara nöjda med. 2011/2012 tillhör Ryssland och få, om ens någon, är bättre lämpad att leda den röda armen mot nya framgångar än japanen från Settsu.

Spelaren som blir bäst: Wayne Rooney.

Ingen vidare djupdykning krävs för att förklara engelsmannens makalös säsongsupptakt. Åtta mål på fyra matcher bör räcka. Wayne Rooney är Manchester Uniteds centrala anfallsfigur. En ledare på och vid sidan av planen.

Oktober 2010 deklarerade Rooney att han ämnade att lämna United, en tankegång fansen på Stretford End ännu inte helt förlåtit. Hade det inte varit den mörka tiden skulle supportrarna nu ständigt ropa:

"Rooney, God, Jesus" - i den ordningen.

Final:

Manchester United - Barcelona.

Vinnare: Manchester United.

Skytteligasegrare: Wayne Rooney.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!