Tisdag 21 Sep
Stockholm

Kampen på Camp Nou - en strid om historieböckerna

Kan Barcelona snart nämnas i samma veva som Milans storheter från 90-talet?
1 av 2
Kan Barcelona snart nämnas i samma veva som Milans storheter från 90-talet?. Foto: SCANPIX
Zlatan Ibrahimovic ber till högre makter om framgångar i Champions League.
2 av 2
Zlatan Ibrahimovic ber till högre makter om framgångar i Champions League. Foto: Matt Dunham/SCANPIX

De bryr sig inte om hur kortvuxna de är, för nu går Barcelona in i en längre strid med målet att bli störst genom tiderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är Champions League-grupperna 2001/2012:

Grupp A

Bayern München

Villarreal

Manchester City

Napoli

 

Grupp B

Inter

CSKA Moskva

Lille

Trabzonspor

 

Grupp C

Manchester United

Benfica

Basel

Otelul Galati

 

Grupp D

Real Madrid

Lyon

Ajax

Dinamo Zagreb

 

Grupp E

Chelsea

Valencia

Leverkusen

Racing Genk

 

Grupp F

Arsenal

Marseille

Olympiakos

Dortmund

 

Grupp G

Porto

Sjachtar Donetsk

Zenit

Apoel Nicosia

 

Grupp H

Barcelona

Milan

Bate Borisov

Plzen

 

BARCELONA. När AC Milan i kväll tar ett par nervösa steg ut på Camp Nous mjuka gräsmatta, har de all anledning att stirra med rädsla på sina drygt 150 centimeter långa motståndare.

Milan bär ett tungt bibliotek på sina axlar. De bär en tröja med historia fastpräntat på dess ränder. De bär samma tröja som ett överlägset lag på andra sidan milenniumet.

Det var en tid sen Demetrio Albertini kickade kula tillsammans med den holländska flottan. Men på den tiden spelade Silvio Berlusconis nyköpta leksak den vackraste fotbollen som gick att beskåda. Det var en hobbyverksamhet fylld av legendarer, stöttepelare som kämpade för klubben. Vare sig de hette Ruud Gullit, Marco van Basten eller Alessandro Costacurta. Milan var en klubb som stod och föll på dåtida och framtida hjältar.

Frågan är var man hittar morgondagens ikoner i det moderna Milan?

Gennaro Gattuso retar gång efter annan gallfeber på sina supportrar trots en spelstil som inger respekt. Massimo Ambrosini är en hyllad vattenbärare, men saknar elegansen som sina föregångare förfogade över.

Även om lagtillhörigheten inte tillnärmelsevis är lika relevant i Italien som i många andra länder - är det en nagel i ögat på de mest passionerade fansen att Filippo Inzaghi och Alessandro Nesta flängt runt lite varstans i stövellandet.

Bland legoknektar och historieböcker

De flygande holländarna flög som bekant vidare. Franco Baresi lade skorna på hyllan, lärjungen Paolo Maldini tog över men i dag lyser hans fagra hårsvall med sin frånvaro.

Även om undantagen existerar ska nu alltså en armé av legoknektar med Zlatan Ibrahimovic, Robinho och Mathieu Flamini i spetsen, göra upp mot en spansk-argentinsk armada. Milan spelar för sin moral och lagsammanhållning. Samtidigt spelar Barcelona för något betydligt mycket större än så.

"De vill bli störst genom tiderna"

Bombardemanget från den iberiska halvön är på antågande och nu står historien på spel. Någonstans i bakgrunden sitter Silvio Berlusconi med plånboken i handen och funderar på huruvida vetenskapen kommit tillräckligt långt för att återuppliva den holländska flottan från 90-talet. Lite som hur Berlusconi själv lyckas se ut som en spegelbild av sitt fornstora jag.

I de rödvita färgerna sprang en gång i tiden världshistoriens bästa lag runt. I dagsläget har de endast en egenskap som talar för seger när de ställs mot Barcelona. Det skiljer drygt fem centimeter i snittlängd lagen emellan (detta trots att "Ibra" inte flyger med). Centimeterna är en föga kraftig fördel, men komma att bli en trumf. Samtidigt är det förmodligen ett underläge katalanerna enkelt borstar av sig.

De bryr sig inte om hur små de är. För nu går Barcelona in i en längre strid med målet att bli störst genom tiderna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela