Vincento Montella gjorde fyra mål mot Lazio säsongen 01/02.
1 av 10
Vincento Montella gjorde fyra mål mot Lazio säsongen 01/02.
Paolo Di Canio hälsar à la facist.
2 av 10
Paolo Di Canio hälsar à la facist.
Det andra Romderby säsongen 03/04 förvandlades till en krigszon.
3 av 10
Det andra Romderby säsongen 03/04 förvandlades till en krigszon.
Antonio Cassano kvitterade i allra sista stund för sitt Roma den 8 mars 2003.
4 av 10
Antonio Cassano kvitterade i allra sista stund för sitt Roma den 8 mars 2003.
Hälsningen som skapade rubriker.
5 av 10
Hälsningen som skapade rubriker.
Den 11 april 2009 var det dags för fest.
6 av 10
Den 11 april 2009 var det dags för fest.
De heta känslorna var självklart påtagliga.
7 av 10
De heta känslorna var självklart påtagliga.
Matchen slutade 2-2.
8 av 10
Matchen slutade 2-2.
Huliganer gjorde upplopp - och polisen svarade med bland annat tårgas.
9 av 10
Huliganer gjorde upplopp - och polisen svarade med bland annat tårgas.
Rom var i lågor efter derbyt.
10 av 10
Rom var i lågor efter derbyt.

Brandbomber, skandal och fest - "Derby della capitale" är här

Allt kan hända när Lazio och Roma drabbar samman i en match som mycket väl kan komma att bli säsongens händelserikaste - på gott och ont.


Här sänds matchen

Det stekheta mötet mellan Lazio och Roma går av stapeln klockan 20.40 och sänds på både Canal Plus Extra  och TV4 Sport.

ROM. På söndagskvällen smäller det. När folket har lämnat kyrkorna i den italienska huvudstaden är det bara en sak som gäller: "Derby della Capitale". Säsongens första Romderby mellan Lazio och Roma är här - en match där mycket mer än bara tre poäng gäller.

Nyheter24 väljer att tagga till med fem sjuka Romderbyn som alla gjort sig förtjänta av benämningen - klassiker.

Montellas målfyrverkeri

Den 10 mars 2002 var en sjuk match för Vincento "Det lilla flygplanet" Montella, som hade en alldeles magisk kväll i säsongens andra Romderby. Fyra gånger om slog den sylvasse anfallaren till, något som naturligtvis räckte till en seger.

En sprakande tillställning som innebar att Roma vann båda mötena mot antagonisten. En match som både Roma- och Lazio-fansen sent lär glömma.

Se målfyrverkeriet här.

Skandalen i Rom

"Vi skämmer ut oss inför hela världen", sa Antonio Cassano efter skandalderbyt säsongen 2003/2004. Fotbollsfesten slutade med tårgas, järnrör, brandbomber - och till slut även en avbruten match.

Francesco Totti vädjade om lugn. Men fansen svarade med att storma planen, kasta in pyroteknik och sula stenar mot polisen, som enligt ryktet hade kört på ett barn i tumulten innan matchstart.

Skandalen i Rom.

Fascisten Di Canio

Paolo Di Canio hade gjort 1-0 med ett drömmål och såg till att Lazio kunde vinna med 3-1 mot ärkerivalen. Då, när han byts ut, drar han - likt många gånger förr - upp handen  och gör en fascist-hälsning mot fansen.

– Jag är inte rasist, jag är fascist, ska han ha sagt vid ett annat tillfälle.

Se den omtalade fascisthälsningen.

Målchansernas match

Romderbyn må vara färgsprakande tillställningar, men det är inte alltid fansen får anledning att jubla. Målsnåla matcher är snarare regel än undantag när dessa giganter gör upp. Den 11 april 2009, däremot, gick till historien som dagen då ett fullständigt galet derby utspelade sig.

En match som var underhållande, intensiv och målrik - en match som innehöll allt. Och som Lazio vann med hela 4-2

Höjdpunkter från den galna matchen.

Cassano räddaren i nöden

Det var faktiskt en gång i tiden som Antonio Cassano gjorde succé i Roma. Det var självklart innan bråket med klubbledningen, tiden i Madrid och Serie A-comebacken i Sampdoria.

Under den här tiden - den 8 mars 2003 - gjorde han ett mål som det länge kommer att pratas om. Roma lirade på hemmaplan mot ärkerivalen, som hade tagit ledningen redan efter åtta minuters spel genom Dejan Stankovic.

Minuterna tickade iväg och Lazio såg ut att kamma hem segern. Då slog Cassano till.

Cassanos fullträff (och lyssna på kommentatorn).

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.