Torsdag 24 Jun
Stockholm

EU-äventyret blev ett sportsligt fiasko för MFF - men gav klirr i kassan

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

I kväll tar Malmö FF:s Europasspel slut och Nyheter24 summerar resan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
MFF i Europa:

Grupp G:

1. Metalist, 5, 14-5, 13

2. AZ, 5, 9-6, 7

3. Austria Wien, 5, 8-11, 5

4. Malmö FF, 5, 4-13, 1

Förutsättningar inför matchen:

Austria Wien jagar andraplatsen och avancemang till slutspelet. MFF spelar för äran med hela fem spelare från gårdagens landslagstrupp: Johan Dahlin, Pontus Jansson, Jiloan Hamad, Jimmy Durmaz och Mathias Ranégie.

Ivo Pekalski togs också ut i truppen men spelar inte i kväll på grund av en skadad.

Kuriosa:

Daniel Andersson spelar sin sista match som "bara spelare". Nästa år kommer han fungera som spelande tränare och det är inte säkert att det kommer bli lika många matcher då för MFF-legendaren.

WIEN. Malmö FF behöll spelarna och satsade mot Europa - men tränaren Roland Nilsson lämnade skutan och Rikard Norling blev ny kapten på resan som tar slut i kväll mot Austria Wien. Nyheter24 punktar upp de mest minnesvärda anhalterna.   

Segern: Om man ska vara riktigt elak så kan man hävda att MFF bara har gjort två riktigt bra matcher - borta mot Rangers fick de ljusblå oss att tro på svensk fotboll igen. Skottarna fick i sin tur sina mardrömmar väckta till liv när "Larsson number seven" klackades fram av Wilton Figueiredo och tryckte dit 1-0. Målet grundlade avancemang från CL-kvalets tredje omgång och Europa League-platsen.  

Besvikelsen: Som sista hinder till Europas absoluta finrum stod Dinamo Zagreb. MFF började borta och började matchen bra när Agon Mehmeti rann igenom och visade varför det är Palermo han lirar i nästa säsong. Men sen gick det snabbt och det var naivt, 0-1 blev till 4-1 och trots en heroisk insats på hemmaplan (2-0 vinst med bud på mer) blev det Europa istället för Champions League.  

Ekonomin: Malmö FF:s europaspel har gjort att intresset för de allsvenska matcherna har minskat och publiksiffrorna försämrades under 2011 - men sammanfattningsvis gråter ordförande Per Nilsson inte direkt.

- Vi hade budgeterat med noll kronor för europaspelet och där drar vi in 35-40 miljoner kronor netto. Så det är absolut ingen krisstämning i klubben, nettot är ju bättre än vad vi hade budgeterat för den här säsongen, säger han till Nyheter24.

Bottennappet: I den näst finaste turneringen har vårt svenska bidrag stundtals visat upp fint spel. Men gladfotboll kryddat med brända målchanser leder inte till några poäng och det absoluta bottennappet kom mot Metalist Charkiv på hemmaplan. Vid ställningen 1-1 med över 60 minuter kvar fick bortalagets Jonatan Cristaldo rött kort; en jättechans för Malmö att ta sin första trea och så blev det... inte. Matchen slutade med en fullständig kollaps för Malmö FF och det slutade 4-1 till gästerna.

– Vi gör dåligt ifrån oss. Jag skäms, säger MFF-målskytten Jiloan Hamad till TV11 direkt efter matchen.

Poängen: En poäng har det blivit såhär långt i gruppspelet. 0-0 hemma mot Rasmus Elms AZ Alkmaar. 

Avslutningen: Till matchen i Österrike har spelare och ledare förenat nytta och nöje. Med sig till Wien har MFF hela truppen komplett med skadade lirare, Dusan Melicharek vars kontrakt har gått ut och flickvänner, fruar och kids. Skåningarna stannar en dag extra och har avslutningsfest samtidigt som de avtackar spelarna som lämnar.  

Semestern: Efter festen har MFF en efterlängtad semester - Den 15 januari drar Malmö igång jakten på guldet som ska "him".

Austria Wien - Malmö FF startar 21.00 och visas i TV4 Sport.

Kommentera
Kopiera länk
Dela