Stockholm

Ta en titt i spegeln - och nå din potential, Zlatan

Nyheter24:s Ehsan Fadakar om en karriär som inte är fullbordad än: "Kvantitet gör inte honom störst. Med så mycket talang och potential som Zlatan besitter så ska han kunna vara bäst i världen."
1 av 4
Nyheter24:s Ehsan Fadakar om en karriär som inte är fullbordad än: "Kvantitet gör inte honom störst. Med så mycket talang och potential som Zlatan besitter så ska han kunna vara bäst i världen.". Foto: Davide Spada/SCANPIX
Zlatan jublar - en ovanlig företeelse mot i toppmöten.
2 av 4
Zlatan jublar - en ovanlig företeelse mot i toppmöten. Foto: Scanpix
I kväll väntar Zlatans gamla polare i Arsene Wengers Arsenal.
3 av 4
I kväll väntar Zlatans gamla polare i Arsene Wengers Arsenal. Foto: Scanpix
Alexandre Pato har blivit en trasig kopia av sig efter Zlatans behandling skriver Nyheter24:s Ehsan Fadakar.
4 av 4
Alexandre Pato har blivit en trasig kopia av sig efter Zlatans behandling skriver Nyheter24:s Ehsan Fadakar. Foto: Scanpix

KRÖNIKA. Som det ser ut nu kommer han endast bli ihågkommen som en fantastisk fotbollsspelare. Med så mycket talang och potential som Zlatan besitter så ska han kunna vara bäst i världen.


Läs mer
Milan - Arsenal

Matchen: Startar 20.45 och visas i Viasat Fotboll.

Zlatans polare: Thierry Henry gör sin sista match för Arsenal i kväll. Anfallarna fann varandra under deras tid i Barcelona. I sin bok beskriver Ibrahimovic hur de skojade om Josep "Pep" Guardiola.

Massimiliano Allegri inför matchen: "Om vi släpper in ett mål på hemmaplan blir det väldigt svårt för oss att gå vidare. Vi känner väl till Arsenals starka sidor, de är ett starkt kollektiv med duktiga individualister. Men jag är optimistisk, väldigt optimistisk.

– "Ibra" ger aldrig upp, inte ens på träning. Men Champions League är ingen besatthet för honom. Han är lugn, i bra form, både fysiskt och mentalt, och han kommer att göra en kanonmatch i morgon.

Skador: Kevin-Prince Boateng (mer om honom här) och Alexandra Pato är tillbaka till kvällens match men kommer förmodligen starta på bänken.

Han är störst och bäst säger alla. Varför? Störst blir spelare som är bäst när det gäller som mest. Hur många utslagningsmatcher har Zlatan Ibrahimovic vunnit? Är Zlatan en "vinnare"? Nja.

"Ibra" har hittills under säsongen gjort 15 mål. En imponerande siffra kan man tycka. Men vilka kom målen mot?

Det började med ett mål i 2-2-matchen hemma mot Lazio. Sen har det blivit mål mot Parma, Roma, Catania, Chievo, Genoa, Bologna, Siena, Atalanta, Cagliari, Novara och Cagliari igen.

Det innebär att Milans bäst betalde spelare inte gjort mål mot ligaledarna Juventus, fyran Udinese, femman Inter, sjuan Napoli eller åttan Palermo.

"Målen i landslagen kom mot Finland och San Marino"

Det är inte särskilt mycket bättre i Champions League. Förutom målet i förlustmatchen hemma mot Barcelona har han gjort mål mot Bate Borisov, hemma och borta samt mot Viktoria Plzen. Milan fixade 2-2 borta mot Barcelona - utan 30-åringen.

I landslaget kom hans fem mål under hela året i matcherna mot Finland och San Marino. Sverige slog Holland och säkrade spel i EM - utan Zlatan.

Nu är det många som kommer säga: "Men, han är ju så mycket mer än endast en målskytt" eller "Zlatan är en ledare". I slutändan är Zlatan en anfallare som ska göra mål, ännu viktigare nu när Pato inte ens har självförtroendet att titta på motståndarmålvakten och Robinho blivit allt mer nonchalant. Zlatan må kallas för en "ledare" men hans agerande mot Napoli var allt annat än framgångsrikt ledarskap. Att i en viktig match, mot en toppkonkurrent, ge en motståndare en örfil i en helt harmlös situation, det är direkt patetiskt. Ovärdigt.

Väljer sina favoriter: "Pato har misshandlars psykiskt"

Med Zlatan i klubb har Pato, som länge sågs som Milans framtid, blivit en blev billig, trasig kopia av sig själv. Många menar att det handlar om skador, men det är mer än så. Zlatan väljer sina favoriter, resten ska försvinna. Och Pato har misshandlats psykiskt, vilket förklarar hans fullständiga brist på självförtroende. Utan Pato får svensken lita på att Robinho ska göra målen när han själv stämplar ut från matcherna. Robinho är mycket, men knappast en tillförlitlig målskytt.

Så vad behöver Zlatan göra för att vinna den där jävla Champions League?

Han kan börja med att agera som en ledare. En bra ledare får alla runt omkring att bli bättre. Det har vi sällan sett i landslaget och fallet Pato är ännu ett exempel på Zlatans ledarstil. Vill man vinna Champions League så måste LAGET jobba tillsammans mot samma mål. Ensam är inte stark i Europas finaste turnering.

"Vinn sju raka Champions Leaguematcher och bli störst"

Sen borde landslagskaptenen sluta skylla på medspelarna, motståndarna eller någon annan än sig själv när det går tungt. Ta ansvar. Visa positiv attityd när matcherna är tighta och bollarna inte kommer dit de ska. Zlatan har haft en tendens att "försvinna" när det gått tungt. Han må markeras hårt, men det blir Lionel Messi också. Båda blir också förbannade. Skillnaden är att Messi förvandlar den ilskan till en jävlaranamma, Zlatan blir bara arg. Vad hände med den där viljan vi såg tidigt i karriären? Vad hände med nu-ska-jag-visa-alla-som-inte-trodde-på-mig-attityden? Visst. Zlatan har vunnit väldigt mycket, men kvantitet gör inte honom störst. Som det ser ut nu kommer han endast bli ihågkommen som en fantastisk fotbollsspelare. Med så mycket talang och potential som Zlatan besitter så ska han kunna vara bäst i världen. I slutändan måste han ta en titt i spegeln och fråga sig själv: Har jag ännu lyckats få ut 100 procent av min potential?

Jag hoppas han säger nej. Och sen går ut och gör just det. I sju raka Champions Leaguematcher. Sen kan han kalla sig störst. Och då kan ingen, inte ens jag, säga emot.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.