1 av 15
Kenny Dalglish var aktiv vid sidlinjen. "King Kenny" har vunnit FA-cupen en gång som spelare och två gånger som tränare. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Luis Suarez hade det svårt mellan fyrtornen John Terry och Branislav Ivanovic.
2 av 15
Luis Suarez hade det svårt mellan fyrtornen John Terry och Branislav Ivanovic. - Foto: Tim Hales/Scanpix
1–0 gjorde Ramires som här springer förbi José Enrique.
3 av 15
1–0 gjorde Ramires som här springer förbi José Enrique. - Foto: Tom Hevezi/Scanpix
Ramires som även gjorde mål mot Barcelona i semifinalen i Champions League.
4 av 15
Ramires som även gjorde mål mot Barcelona i semifinalen i Champions League. - Foto: Tom Hevezi/Scanpix
I den 52:a minuten gjorde Didier Drogba – mycket skickligt – 2–0 för Chelsea.
5 av 15
I den 52:a minuten gjorde Didier Drogba – mycket skickligt – 2–0 för Chelsea. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Det såg länge mörkt ut för Liverpool som var lamslagna av stundens allvar.
6 av 15
Det såg länge mörkt ut för Liverpool som var lamslagna av stundens allvar. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Dansken Daniel Agger fick gult kort av domare Phil Dowd.
7 av 15
Dansken Daniel Agger fick gult kort av domare Phil Dowd. - Foto: Tim Hales/Scanpix
8 av 15
Ashley Cole – den spelare som har vunnit FA-cupen flest gånger – får undan bollen framför Liverpoollegenden Steven Gerrard. - Foto: Tim Hales/Scanpix
9 av 15
Andy Carroll vände ut och in på John Terry och satte reduceringen till 2–1 i den 64:e minuten. - Foto: Tom Hevezi/Scanpix
10 av 15
Carrolls mål väckte Liverpool som tog över matchen helt. Men det räckte inte hela vägen. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Chelsea vann sin femte FA-cuptitel under 2000-talet.
11 av 15
Chelsea vann sin femte FA-cuptitel under 2000-talet. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Drogba firar sitt mål.
12 av 15
Drogba firar sitt mål. - Foto: Tim Hales/Scanpix
Didier Drogba och Petr Cech var båda matchavgörande för Chelsea.
13 av 15
Didier Drogba och Petr Cech var båda matchavgörande för Chelsea. - Foto: Tim Hales/Scanpix
14 av 15
Får Robert Di Matteo fortsätta sitt jobb som tränare efter säsongen med en FA-cupseger i bagaget? - Foto: Tim Hales/Scanpix
Chelsea blev FA-cupmästare säsongen 2012.
15 av 15
Chelsea blev FA-cupmästare säsongen 2012. - Foto: Tom Hevezi/Scanpix

Nytt mållinjedrama – Chelsea tog revansch för semifinalförlusten i Champions League 2005

I den 82:a minuten jublade Andy Carroll och trodde att han kvitterade – men domarna viftade bort det och Chelsea kunde vinna med 2–1 och vann därmed sin femte FA-cupfinal på 2000-talet.

Matchfakta

Chelsea–Liverpol 2–1 (1–0)

1—0 Ramires (11), 2—0 Didier Drogba (52), 2—1 Andy Carroll (64).

2000: Chelsea

LONDON. Efter en hel del blod, svett och tårar lyckades Chelsea hålla undan för Liverpools ihärdiga press de sista 30 minuterna. Chelseas femte FA-cuptitel på tolv år satt långt inne även om det länge såg ut som att det skulle bli en dans på rosor för Londonlaget.

I matchinledningen kände lagen på varandra och tempot var mycket lågt. Men matchens första målchans resulterade också i matchens första mål. Jay Spearing slarvade med bollen på mittplanen i den elfte minuten och Juan Mata var inte sen med att – genom en djupledboll – servera Ramires. Ramires gjorde inget misstag utan sprang ifrån sin bevakare José Enrique och sköt ett lågt skott som tog på Pepe Reinas ben och in i mål.

Efter det handlade allt om Chelsea. Liverpool och Craig Bellamy hade visserligen en jättechans bara tre minuter efter Chelseas ledningsmål men walesarens volley räddades på mållinjen av Branislav Ivanovic.

Londonlaget styrde spelet hela första halvlek även om de skapade få målchanser. Kenny Dalglishs Liverpoolsom törstar efter framgång – såg förvirrat ut och nästan tagna av stundens allvar.

Detta straffade Merseysidelaget tidigt i andra halvlek då Chelseas gubbar visade klass och gjorde 2–0. Didier Drogba tog emot Frank Lampards fina pass i straffområdet och snyggt avslutade vid Reinas vänstra stolprot.

Vid det läget såg slaget om Wembley avgjort ut. Men när Andy Carroll byttes in för dagen misslyckade Jay Spearing ändrades matchbilden.

I den 64:e minuten fick Carroll bollen inne i straffområdet, vände och vred på John Terry och avslutade kliniskt i nättaket bakom Petr Cech i Chelseas mål.

Därefter tog Liverpool över taktpinnen. I den 73:e minuten testade Luis Suarez Cech med ett lågt skott vid stolpen men tjecken räddade ut till hörna.

Men matchens situation – och situationen som kommer bli morgondagens snackis i den brittiska pressen – var Andy Carrolls nick bara några meter från målet. Carroll och flera Liverpoolspelare jublade men Cech räddade upp bollen i ribban. Och frågan är om bollen var inne. Suarez var och klagade på linjedomaren och hela matchen stannade av. Men Phil Dowds domarteam valde att inte döma mål.

Detta kom också bli matchavgörande – likt det mål som Luis Garcia gjorde mot Chelsea i semifinalen i Champions League 2005 – även om Dirk Kuyt och Liverpool hade ett till jätteläge att kvittera innan matchen blåstes av.

Gladast av alla var John Terry som är avstängd i Champions League-finalen mot Bayern München men störst av alla är Ashley Cole. I och med segern har han vunnit FA-cupen sju gånger – flest genom tiderna.