Talangscouten tror på en jämn final i kväll: "Det blir en tät match, straffar kommer att avgöra."
1 av 4
Talangscouten tror på en jämn final i kväll: "Det blir en tät match, straffar kommer att avgöra." - Foto: Matthias Schrader/SCANPIX
Andersson såg Kaká när han var 15 i en stadscup i Sao Paulo.
2 av 4
Andersson såg Kaká när han var 15 i en stadscup i Sao Paulo. - Foto: ANDRES KUDACKI/SCANPIX
Bayern Münchens scout Björn Andersson om Messi: "En sån talang kommer bara vart hundrade år."
3 av 4
Bayern Münchens scout Björn Andersson om Messi: "En sån talang kommer bara vart hundrade år." - Foto: MANU FERNANDEZ/SCANPIX
Den bäste spelare han har spelat med är Franz Beckenbauer: "Han hade som en panoramakamera i skallen."
4 av 4
Den bäste spelare han har spelat med är Franz Beckenbauer: "Han hade som en panoramakamera i skallen." - Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

Talangscouten om Messi: "En sån talang kommer bara vart 100:e år"

PUBLIKFAVORITEN. Bayern Münchens scout Björn Andersson om kvällens final, världsspelare han följt men inte värvat och att Johan Cruyff och Franz Beckenbauer hade varit toppspelare även i dag.


Björn Andersson om kvällens final

Hur blir matchen?

– Det kommer bli en tät match, straffar kommer att avgöra.

Vad tror du om Chelseas chanser?

– Chelsea släpper inte till någonting. Alla pratar om att hemmaplan kommer att vara avgörande men Chelsea kan verkligen spela försiktigt med 10 man bakom bollen.

Vilka kan avgöra matchen?

Gomez, Ribery och Robben. Müller är en joker också.

MÜNCHEN. I 17 år har Björn Andersson jobbat åt Bayern München som talangscout. Tidigare var han sportchef i klubben men sedan han flyttade hem till Halmstad 2009 är han "bara" scout med upptäckningsområdet Skandinavien och England. Och han trivs med tillvaron.

– Det är mycket kul. Det är roligt att se de bästa talangerna utvecklas, säger han till Nyheter24.

Och att det är just de bästa talangerna är långt ifrån en underdrift. Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Fernando Torres, Kaká med många flera såg Andersson redan i tidig ålder – men värvade dem inte. Något som inte stör talangscouten nämnvärt.

– Vi såg att Cristiano Ronaldo var bra och pratade med Sporting Lissabon men det blev aldrig någonting. Men det är inte säkert att bara för att han kommit till oss så hade han blivit lika bra. När man lyckas så blir det rätt och när man misslyckas så blir det fel. Det är mest tillfälligheter, säger han.

Men finns det inte någon spelare som du verkligen hade velat hitta?

– Det är ju naturligtvis Messi. Det är en sån talang som bara kommer vart hundrade år. Honom såg vi aldrig eftersom Barcelona plockade in honom som 13-14-åring. Man vet heller aldrig som sagt hur utvecklingen skulle ha blivit här. Det är ett komplicerat jobb (att vara scout).

Han berättar också att han kan glädjas åt att ha sett spelare i låga åldrar som sedan har blivit världsstjärnor – trots att det inte har slutat med att Bayern München har värvat dem.

– Bara en sån sak som att jag såg Kaká i 15-årsåldern i Sao Paulos stadscup som de har. Det är kul att det har gått bra för honom.

Trots att hans arbete för det mesta har varit att plocka in spelare är Björn Andersson – som själv spelade för Bayern München under 70-talet - mest stolt över klubbens ungdomsakademi.

– Vi har sex spelare som kommer från de egna leden i startelvan. Thomas Müller, Philip Lahm, Badstuber och så vidare. Det är kul att spela en final i Champions League med spelare som man har sett utvecklas sedan de var väldigt unga.

TRE SNABBA MED BJÖRN ANDERSSON

Vem är den bästa spelaren du har spelat med?

– Beckenbauer. Han var inte jättesnabb men han hade som en panoramakamera i skallen. Han gjorde alla sina medspelare bättre.

Vem är den bästa spelaren du mött?

Johan Cruyff. Jag tror att spelare som han och Beckenbauer hade hållt även i dag. Det är som Mozarts musik, den blir aldrig gammal och är fortfarande bra.

Vad avgör matchen i kväll?

– Den mentala styrkan.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

1 timme sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

2 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.