Lördag 18 Sep
Stockholm

Titta, Zlatan! Här är din nya klubb

Milan ville sälja och Paris ville köpa. Zlatan fastnade mittemellan men bestämde sig till slut för att gå med på affären.
1 av 4
Milan ville sälja och Paris ville köpa. Zlatan fastnade mittemellan men bestämde sig till slut för att gå med på affären. Foto: Antonio Calanni/AP/Scanpix
Här är dina nya lagkamrater, Zlatan.
2 av 4
Här är dina nya lagkamrater, Zlatan. Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix
En stor del i det beslutet har nog PSG:s president Nasser Al-Khelaifi. Shejken är stormrik och har värvat för över 200 miljoner euro sedan i maj 2011.
3 av 4
En stor del i det beslutet har nog PSG:s president Nasser Al-Khelaifi. Shejken är stormrik och har värvat för över 200 miljoner euro sedan i maj 2011. Foto: Osama Faisal/AP/Scanpix
I Paris får Zlatan italienaren Carlo Ancelotti som tränare.
4 av 4
I Paris får Zlatan italienaren Carlo Ancelotti som tränare. Foto: Francois Mori/AP/Scanpix

Paris Saint-Germains ägare har värvat för över 200 miljoner euro på 14 månader. Med Zlatan och Thiago Silva i laget siktar PSG på Champions League-titeln.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Paris Saint-Germain

Grundad: 12 augusti 1970.
Hemmaarena: Parc des Princes, kapacitet: 48 713.
Sportchef: Leonardo.
Tränare: Carlo Ancelotti.
Ligatitlar: Två (1986 och 1994).
Franska cupen: Åtta titlar.
Rivaler: Marseille.
Ägare: Qatar Investment Group.
Har spenderat 170 miljoner euro på spelarvärvningar sedan i maj 2011.

Varför investerar shejkerna i Paris Saint-Germain?

Varför köpa en klubb som är ett mittenlag i relativt okända Ligue 1? Det finns det många svar på.

Att Qatar anordnar VM 2022 är ett av dem. Fotboll har blivit ett effektivt sätt att marknadsföra landet Qatar inför VM. PSG kan enkelt ses som ett strategiskt köp.

Den reklam Qatar får på grund av PSG och storvärvningarna är guld värd. Att köpa en engelsk klubb skulle vara mycket dyrare och Serie A har tappat i både popularitet och kvalitet.

I Paris finns dessutom inget annat lag. Paris FC spelar i tredjedivisionen. Det kan jämföras med att det bara i London förra säsongen fanns fem Premier League-lag.

PARIS. När Paris Saint-Germains fans vaknade morgonen den 31 maj 2011 var deras klubb förändrad för alltid.Parislaget hade blivit köpt av mångmiljardärshejken Nasser al-Khelaifi och hans Qatar Investment Group.

Över en natt fick ett redan ungt och lovande lag ekonomiska muskler utan dess like. 1,5 miljarder kronor avsattes direkt till spelarköp och stjärnor som Javier Pastore, Jérémy Ménez och Kevin Gameiro hämtades in. 

Kom två i ligan förra säsongen

Senare flyttade även demontränaren Carlo Ancelotti, Thiago Motta och Alex till Paris. Förväntningarna på Parisklubben var skyhöga och fansen jublade över klubbens förvandling.

Uppstickaren Montpellier, anförda av målsprutan Olivier Giroud, snuvade dock PSG på ligatiteln. Men tro inte att Qatar Investment Group tappat motivation på grund av den smällen.

– Inför förra säsongen gjorde vi många stora värvningar, men klubbdirektören Leonardo kommer inte att nöja sig med det. Han vill ta in fler storspelare, sade mittfältaren Nene till Goal efter den förra säsongen.

Värvar Zlatan och Thiago Silva

Nenes ord har nu blivt sanning. Serie A:s superstjärna Zlatan Ibrahimovic och kanske världens främsta mittback Thiago Silva har skrivit på för klubben.

– Vi kommer att vara bra nog att utmana lag som Barcelona, Real Madrid och Bayern Munchen på allvar, sade Nene.

Har inte värvat klart än

Målsättningen är glasklar: Paris ska jogga hem ligan och utmana om Champions League-titeln.

Laget är redan starkt och med dragplåster som Silva och Zlatan kan Qatar Investment Group säkerligen locka fler storstjärnor till Paris. Se Zlatans nya lagkamrater här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela