Thomas Sörums hattrick ger Helsingborg många extra miljoner i klubbkassan. - Foto: Bildbyrån
Skåningarna är nu klara för gruppspel i Europa – antingen i Champions League eller i Europa League. - Foto: Bildbyrån
Lottningen är fortfarande inte klar i den sista omgången av CL-kvalet, men sportchefen Jesper Jansson hoppas på Celtic. - Foto: Bildbyrån

Sörums hattrick tar HIF ut i Europa

Helsingborg är klara för gruppspel i Europa. Vilket klirrar fint i spargrisen: "Det här är väldigt viktigt för klubben".

Helsingborg–Slask Wroclaw 3–1 (1–1)
Målen: 0–1 (30) Christian Omar Diaz, 1–1 (43) Thomas Sörum, 2–1 (49) Thomas Sörum, 3–1 (67) Thomas Sörum.

HELSINGBORG. Med 3–0 med sig från bortaplan var det bara för Helsingborg att hålla tätt hemma mot polska Slask Wroclaw. Men vad brydde sig helsingborgarna om det? De skulle vinna snyggt – och det gjorde dem. Norrmannen Thomas Sörum har inte haft någon lyckad säsong i Allsvenskan – men desto bättre i Europa. I första mötet mot det polska laget gjorde 29-åringen ett av tre mål. I dag gjorde han Helsingborgs alla tre mål i 3–1-segern mot Slask Wroclaw.

Polackerna började bäst och tog ledningen efter 30 minuter men det var ingenting som gjorde skåningarna nervösa. Helsingborg visade hela sitt register och med ett mål i slutet av den första halvleken och ytterligare ett mål av Sörum i inledningen på den andra halvleken var saken klar. Att sedan 3–1 kom av bara farten i den 67:e minuten var mer formalia.

"Det här är väldigt viktigt för klubben"

Vinsten betyder nu att Helsingborg som sämst spelar gruppspel i Europa League. Men vinner de även nästa dubbelmöte i Champions League-kvalet kommer de göra något som inget annat svenskt lag har gjort på tolv år – nämligen att spela huvudturneringen i Champions League.

– Det här är väldigt viktigt för klubben, vi har väntat in det här, säger sportchefen Jesper Jansson till TV10.

Jansson utesluter inte att pengarna, som minst uppgår till 20 miljoner kronor, kommer att användas till nyförvärv. Men första prioritet är att behålla lånet Alfred Finnbogason som assisterade till alla Sörums mål i kväll.

– Ja, det är högst på vår lista, säger han till TV10.