Fredrik Söderström är en av de mest framgångsrika utlandsproffsen vi har haft i Sverige.
1 av 10
Fredrik Söderström är en av de mest framgångsrika utlandsproffsen vi har haft i Sverige. - Foto: SCANPIX
Söderström slog igenom i Vitória Guimarães som han kom till vid 23 års ålder.
2 av 10
Söderström slog igenom i Vitória Guimarães som han kom till vid 23 års ålder. - Foto: Bildbyrån
Han blev utsedd till bäste utländske mittfältare två gånger i den portugisiska ligan.
3 av 10
Han blev utsedd till bäste utländske mittfältare två gånger i den portugisiska ligan. - Foto: Privat
I Porto tränades han av José Mourinho. Här är han i närkamp med Ricardo Quaresma.
4 av 10
I Porto tränades han av José Mourinho. Här är han i närkamp med Ricardo Quaresma. - Foto: Privat
Han vann ligan i Portugal med Porto.
5 av 10
Han vann ligan i Portugal med Porto. - Foto: Privat
Det blev dock bara elva landskamper i den svenska landslagströjan för honom.
6 av 10
Det blev dock bara elva landskamper i den svenska landslagströjan för honom. - Foto: Bjšrn Tilly / Bildbyrån
Något som han själv tycker är lite konstigt.
7 av 10
Något som han själv tycker är lite konstigt. - Foto: Scanpix Sweden
Här är han i Braga, där han blev utsedd till lagets bäste spelare efter säsongen.
8 av 10
Här är han i Braga, där han blev utsedd till lagets bäste spelare efter säsongen. - Foto: Privat
Söderström avslutade karriären i Hammarby.
9 av 10
Söderström avslutade karriären i Hammarby. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
"Det kändes lite knepigt i Hammarby", berättar han för Nyheter24.
10 av 10
"Det kändes lite knepigt i Hammarby", berättar han för Nyheter24. - Foto: Lennart Månsson

"Då tänkte man – Mourinho har kulor och vågar sticka ut hakan"

Han har armbågats och munhuggits med Zinedine Zidane. Han har blivit utsedd till portugisiska ligans bäste utländske mittfältare två gånger. Och han har haft José Mourinho som tränare. Möt Fredrik Söderström, 40, som är ett av Sveriges mest okända – men samtidigt mest framgångsrika – fotbollsproffs någonsin.


Karriären

Ålder: 40 år.

Klubbar: Östansbo IF, IK Brage, Vitória Guimarães, Porto, Standard Liège (lån), Braga (lån), Estrela da Amadora (lån), Córdoba, Lanzarote, Hammarby IF.

Position: Central mittfältare.

Landskamper: 11.

Meriter: Portugisisk mästare, cupmästare och super cup-mästare samt en andraplats i svenska cupen. 

Gör nu: Arbetar som talangscout och mentor (bollplank) åt unga fotbollsspelare för agentfirman Wagnsson Sports & Entertainment.

Fredrik Söderström om...

...att Mourinho "räddade" Deco från att förstöra sin karriär i Porto: "Mourinho sa åt Deco att han fick välja. Mourinho visste om hans kapacitet han fick ordning på Deco och efter det utvecklades han kraftigt. Deco sa alltid det till mig: "Fan, Fredrik. Tänk om jag hade haft din inställning och karaktär så hade jag lätt kunnat bli världens bäste spelare". Det hade han nog också kunnat bli om han hade haft lite tuffare attityd och karaktär. Men han förbättrades väldigt mycket under Mourinho. Han är nog bäste spelaren jag har spelat med."

...sitt största minne inom fotbollen: "A-landslagsdebuten är ju fin när vi slog Italien på Nya Ullevi. Det var fullsatt och Kennet Andersson gjorde avgörande målet. Jag fick spela från start och det gick bra. I italienska tidningar fick jag högst betyg i hela det svenska laget. Det var fantastiskt."

...sitt svåraste minne inom fotbollen: "Jag blev ju lite besviken när jag blev skadad borta mot Grasshoppers i Champions League, när jag spelade för Porto. Det hade väl gått fem minuter av första halvlek och det var en kille som hoppade in med båda sulorna mot min lilltå. Jag spelade vidare då men kände att det började göra riktigt ont men trots det spelade jag klart halvleken. Sen när jag tog av mig skon var lilltån i två bitar och hängde bara i skinnet och skräpade. Då missade jag de två sista avgörande VM-kvalmatcherna och det var väl det som gjorde att jag missade VM senare."

...tiden i Bajen: "Jag kom dit i tid av turbulens i klubben. Jag har alltid spelat i klubbar med väldigt höga ambitioner i karriären och jag blev mer eller mindre lovad att de skulle behålla laget och satsa på titlar. Men en säsong senare så var det väl i stort sett bara jag och David Johansson kvar i startelvan av de som var där när jag kom dit. Jag kände mig väl inte lurad men jag funderade hur satsningen var tänkt då när de sålde av de största profilerna. Jag menar all heder och unga killar och att satsa på talanger men om man ska vinna titlar så håller det inte med bara unga talanger. Ska man vinna titlar behövs det en mix. Det kändes lite knepigt med Hammarby där och sen när det blev lite turbulens i spelartruppen så det blev inte riktigt som man hade velat."

Med storstjärnor som Roberto Carlos, Fernando Hierro, Figo och Zinedine Zidane inledde Real Madrid den 19 februari sin marsch mot segern i Champions League 2002. I åttondelsfinalen ställdes de mot de portugisiska mästarna Porto på Santiago Bernabéu. Anförda av Zidane skulle Galáticos, som de kallades då, köra över sina grannar från den iberiska halvön. 

Men trots 66 procent i bollinnehav och 19 avslut dröjde det till den 83:e minuten innan inhopparen Santiago Solari lyckades få hål på Portugals legendariske landslagsmålvakt Vitor Baia – mycket tack vare en för många okänd svensk innermittfältare. 

Den då 29-årige Fredrik Söderström höll jämna steg med Zidane under matchen och fick bäst betyg av alla i media efteråt. Elva år senare berättar Söderström att "Zizou" är den bäste spelaren han har mött – men att han kunde vara lite tjurig också. 

– Jag har mött de flesta men det är klart att Zidane, han var ju speciell. Det måste man väl säga. Lite grinig och ful med armbågarna när man tog honom hårt i närkamperna men det var en fantastisk spelare, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Jag var ju väldigt aggressiv när jag spelade och för mig spelade det ingen roll vem det var som stod framför, utan jag körde ju bara på för att ta bollen. Han fick väl lite ont när han kom i närkamp med mig så vi slängde väl käft lite grann där men ändå. Hans bollkontroll och känsla var unik. Visst Messi nu då men Zidane var speciell. Väldigt stor spelare kroppsmässigt också men han hade kontroll allt han gjorde.

Blev utsedd till bästa utländska mittfältare i Portugal 

Få har koll på Fredrik Söderströms karriär. Söderström, som har en av de längsta proffskarriärerna utomlands i svensk fotbollshistoria, lämnade IK Brage för Vitória Guimarães vid 23 års ålder. Drygt 13 år senare flyttade han hem till Hammarby och allsvenskan 2008. Utan att överdriva kan man säga att han har hunnit med en del i sin karriär.

– Folk har inte någon koll på att jag blev utsedd till bästa utländska mittfältare två år i Portugal. I konkurrens med Deco bland annat. I Standard Liège blev jag utsedd till årets spelare och så även i Braga. Folk förstår inte riktigt.

En röd tråd genom hela vårt samtal är att Söderström aldrig fick den uppskattningen och den berömmelsen som han förtjänade i Sverige. Men själv vill han inte säga att han har saknat uppmärksamheten.

– Nej, sånt där bryr jag mig inte ett smack om faktiskt. Jag vet vad jag har gjort och det är många som vet hur mycket det krävs för att lyckas i en liga som Portugal, hur mycket det krävs för att lyckas som fotbollsproffs över huvud taget, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte hur många som har tagit chansen utomlands i två eller tre säsonger och kommit hem igen med svansen mellan benen, men ändå känner de att de har försökt. Jag har väl haft 35 olika tränare under mina år utomlands och jag har liksom alltid varit förstaalternativet.

"Man tänkte att den här killen har kulor"

Faktum är att Fredrik Söderström i början på 2000-talet var förstaval för en ung José Mourinho som bara var i startgropen av sin framgångsrika karriär. När Söderström spelade i Porto fick hans dåvarande tränare Octávio Machado sparken och in kom den relativt otestade Mourinho.

– Jag kommer ihåg första gången han kom in i omklädningsrummet när han skulle presentera sig som tränare. Han kom med Pinto da Costa, den legendariske presidenten i Porto, och sa att han inte kunde garantera att vi skulle bli portugisiska mästare samma säsong eftersom han inte var med från början. Men säsongen efteråt skulle vi bli det sa han, berättar han och fortsätter:

– Då började vi direkt att fundera och höjde ögonbrynen på vad det här var för man egentligen. Man tänkte att den här killen har kulor och vågar sticka ut hakan.

Söderström berättar att Mourinho är "väldigt glad och öppen inom gruppen" men visar ett helt annat ansikte för media. Han starkaste sida är dock hur han får sina spelare att fokusera innan matcher. 

– Han är väldigt duktig på att motivera gruppen. Att gruppen känner sig starkare än motståndet, oavsett vilka det är. Det är han väldigt bra på. Att laget inte känner sig underlägset, trots att man möter Real Madrid borta. Känslan var att vi var minst lika bra som dem och det skulle att bli en jävligt tajt match. Minst misstag vinner typ. 

Missade vinsten i Uefa Cupen och Champions League

Mourinho och Söderströms vägar skiljdes dock åt säsongen 2002/2003 då svensken tvingades in på vänsterbacksplatsen på grund av skador – en position som han säger att han "inte jättetrivdes på". När Porto värvade den portugisiske landslagsbacken Nuno Valente tog Söderström ett snack med Mourinho om hans framtid. 

När han förstod att han riskerade sin startplats bestämde han sig för att testa på nya utmaningar och blev därför utlånad i två säsonger. Första året till Standard Liège och det andra till Braga. Detta var under samma år som Mourinho ledde Porto till segrar i både Uefa Cupen, nuvarande Europa League, och Champions League. Även om Söderström säger att han hade "lite oflyt" ångrar han inte sitt beslut att lämna Porto.

– Jag hade inte varit lycklig ändå om jag hade fått sitta på bänken. Det är klart att det hade varit kul på något vis att ha vunnit Champions League men jag hade mått dåligt inombords om jag inte hade fått varit med och bidragit något.

Trots att Söderström alltid har varit en startspelare i högt rankade ligor som Portugal, Belgien (var högre rankad då) och Spanien blev det bara elva landskamper i den blågula tröjan för honom. Något som han själv aldrig riktigt har förstått.

– Det där med landslaget är lite knepigt. Jag hade lite svårt att förstå...om jag spelar alla matcher i ett riktigt bra lag och gör riktigt bra i från mig i Champions League så hade jag lite svårt att förstå att jag blev bänkad i landslaget till förmån för någon som kanske var bänkad i Danmark eller Norge. Mot såna spelare som var glada att komma till landslaget för att få lite speltid. Det hade jag lite svårt att förstå samtidigt som man får respektera förbundskaptenens beslut. 

"Det värmer faktiskt i hjärtat"

När han väl fick chansen av Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var det inte på hans favoritposition som innermittfältare – utan som ytter. 

– Det är klart att jag kunde spela där men jag fick ju absolut inte ut all min kapacitet på kanten. Så det var ju lite synd känner jag. Jag hade kunnat gjort så mycket mer om jag hade fått spela på rätt position. 

Om det är få som vet vem Fredrik Söderström är i Sverige så är det desto fler som gör det i Portugal. Där är han fortfarande ett stort namn som folk minns. I ett av de senaste besöken i landet ställde han upp på en halvtimmes lång intervju på "bästa sändningstid i det största radioprogrammet", som han själv säger. 

– Det värmer faktiskt i hjärtat. Man förstår verkligen att man gjorde något bra där nere. Nu när jag vara nere i Guimarães var det faktiskt ett gäng yngre killar, i 17- till 19-års åldern, som började att skrika och sjunga att jag skulle göra comeback, säger han och fortsätter:

– När jag spelade där senast, vad kan de ha varit då? Sex eller sju år gamla? Det hade kanske varit med normalt om det var ett gäng 35-40-åringar som skrek men nu var det ynglingar liksom. Det överraskade mig lite.

Skulle du säga att du var och är lika stor i Portugal som Henrik Larsson i Skottland?

– Haha, ja. Ja, i och för sig. Det kan man väl säga. Han hade större framgångar med sina personliga utmärkelser och mål givetvis. På så vis är det väl skillnad mellan mig och Henke Larsson. Men jag gjorde ett gott intryck under mina år där i alla fall.

Se klippet för att få se en drömträff Söderström fick till för Vitória Guimarães säsongen 97/98.


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

1 timme sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.