Victor Manuel Vucetich tvingades säga adjö till det mexikanska landslaget efter bara 36 dagar som förbundskapten – men det finns tränare som har haft det tuffare.
1 av 4
Victor Manuel Vucetich tvingades säga adjö till det mexikanska landslaget efter bara 36 dagar som förbundskapten – men det finns tränare som har haft det tuffare. - Foto: Ap/TT Bild
Vucetich är den tredje tränaren på sex veckor som får sparken.
2 av 4
Vucetich är den tredje tränaren på sex veckor som får sparken. - Foto: Fernando Vergara/Ap/TT Bild
För drygt en vecka sedan lämnade Ivayio Petey sitt jobb i Levski Sofia efter en dag (!).
3 av 4
För drygt en vecka sedan lämnade Ivayio Petey sitt jobb i Levski Sofia efter en dag (!). - Foto: Ap/TT Bild
Det på grund av det bryska mottagandet han fick av Levskis supportrar.
4 av 4
Det på grund av det bryska mottagandet han fick av Levskis supportrar. - Foto: Ap/TT Bild

Här är tränarna som har fått sparken snabbast

På 36 dagars arbete tog Victor Manuel Vucetich Mexiko till playoff i VM-kvalet – men han fick ändå sparken. Han är dock inte i närheten av de mest kortlivade tränaruppdragen.


När Kalmar FF:s avgående tränare Nanne Bergstrand intervjuades i Expressens podd Agendasättarna betonade han vikten av att svenska klubbar måste satsa långsiktig. Inte konstigt kanske med tanke på att han har tränat KFF i 13 säsonger. Men det är inte alla som får möjligheten att leda ett lag i över ett decennium. Natten till fredagen fick Victor Manuel Vucetich sparken efter bara 36 dagar som mexikansk förbundskapten – trots att landslaget fortfarande spelar för att nå VM. Vucetich är den tredje tränaren att få sparken från uppdraget – på ynka sex veckor.

– Det gick inte som jag hoppades. Det tog slut redan efter sex arbetsdagar, säger han enligt TT.

Men Vucetich är inte ensam om att vara kortlivad i den tuffa tränarbranschen. Här är fem som har haft det värre – eller självmant har avgått.

5. Kevin Cullis – Swansea City, i sju dagar (1996).

Cullis är en mörk fläck i numera framgångsrika Swanseas historia. Han hade aldrig spelat fotboll och de enda tränarmeriterna han hade var som ungdomstränare för det lilla laget Cradley Town. Det dröjde bara sju dagarna och två matcher innan spelarna förstod att han var managervärldens svar på Ali Dia, som är en historia i sig. I hans sista match för klubben mot Blackpool ignorerade spelarna honom i halvtid och ledde laget själva. Snacka om "att ha förlorat omklädningsrummet".

4. Dave Bassett – Crystal Palace, fyra dagar (1984).

Bassett lämnade Wimbledon för Crystal Palace 1984 – men ångrade sig. När gick in i lokalerna på Selhurst Park fick han en dålig magkänsla, vägrade att skriva på kontraktet och återvände till Wimbledon igen.

– Jag tänkte igenom det ordentligt men i slutändan kändes det helt enkelt inte rätt. Vi har ouppklarade affärer och egentligen ville jag inte lämna det här, sa Bassett när han kom tillbaka till Wimbledon. 

1996, tolv år senare, tog han dock över jobbet som tränare i Crystal Palace för att sedan lämna igen efter ett drygt år. 

3. Bill Lambton – Scunthorpe United, tre dagar (1959).

Underbart är kort. Lambton var aldrig särskilt lyckad som varken spelare eller ledare. Han var professionell fotbollsspelare i Nottingham Forest, Exeter City och Doncaster Rovers men fick bara spela tre matcher på 13 säsonger. Som tränare ledde han Leeds i fyra månader innan han tog jobbet som Scunthorpe Uniteds nye tränare. Det höll i tre dagar. 0–3-förlusten mot Huddersfield blev droppen som fick bägaren att rinna över. Tålamod är överskattat, eller hur?

2. Ivaylo Petev – Levski Sofia, i ett dygn (2013).

Petev annonserades ut som ny tränare för klubben den 8 oktober i år. Den 9 oktober hade han lämnat sitt uppdrag. Anledningen? Levski Sofias supportrar var minst sagt missnöjda med klubbens beslut att anställa 38-åringen så de tog saken i egna händer – och kraschade bryskt hans första presskonferens. Supportrarna, som var övertygade att Petev hade sin sympatier hos rival CSKA Sofia, tvingade av tränaren hans klubbtröja. Dagen efter avgick 38-åringen.


1. Leroy Rosenior, Torquay United, i tio minuter (2007).

Överlägsen vinnare. Bläcket på kontraktet hade inte ens torkat förrän Rosenior fick lämna tränaruppdraget. Det var knappast Roseniors fel. Minuter efter att han presenterades på en presskonferens möttes han av klubbens ordförande. Ordföranden berättade att klubben hade blivit såld till ett lokalt konsortium. De ville inte behålla honom.

– Eftersom det hände tio minuter efter att presskonferensen avslutades kom det lite som en chock. Men vi fick ett gott skratt efteråt. Uppenbarligen tyckte de att jag hade gjort ett fantastiskt jobb i tio minuter och lät mig gå, sa han lättsamt med lite distans till händelsen. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!