Nabil Bahoui är ett av få nyförvärv i allsvenskan under 2013.
1 av 4
Nabil Bahoui är ett av få nyförvärv i allsvenskan under 2013. - Foto: BILDBYRÅN / ANDREAS L ERIKSSON
I Bundesliga har man längsta genomsnittslängden.
2 av 4
I Bundesliga har man längsta genomsnittslängden. - Foto: © BildbyrŒn - COP 39 - SWEDEN ONLY / TimGroothuis
Ajax producerar mest talanger av alla.
3 av 4
Ajax producerar mest talanger av alla. - Foto: © BildbyrŒn - COP 30 - SWEDEN ONLY / Stanley Gontha
I Barcelona stannar spelarna längst.
4 av 4
I Barcelona stannar spelarna längst. - Foto: Francois Mori/TT

Undersökning: Svenska klubbar värvade minst i Europa under 2013

Silly Season kan få även den bäste supportern att bli nervös. Men då är ändå svenska klubbar skonade från den värsta hetsen – de köpte nämligen minst spelare av alla europeiska klubbar under 2014.


Det är CIES Football Observatory som årligen kommer ut med en demografisk undersökning om världens fotbollslag- och ligor. Under tisdagen släpptes årets version som sammanfattar 2013. 

Ur svensk synvinkel är det kanske mest intressant att, det är lite oklart om både allsvenskan och superettan ingår i undersökningen, svenska fotbollsklubbar var minst flitiga på transfermarknaden under 2013 av alla lag i Europa. 

I snitt värvade klubbarna bara 5,3 spelare i fjol. Att jämföra med Cypern där klubbarna värvade flest spelare i snitt med 14,1 spelare per lag under 2013.

Andra intressanta punkter är:

Lagen som producerar flest talanger i Europa:

Nytt (botten)rekord:

Inte sedan CIES Football Observatory påbörjade sina undersökningar har lagen haft så få egenproducerade spelare i lagen. 21,2 procent av spelarna i Europa kommer från de egna leden.

Premier League har näst flest importer:

Med 60,4 procent utlänningar i Premier League är det bara Cypern som är värre. Även ligorna i Italien, Turkiet, Portugal och Belgien har en majoritet utländska fotbollsspelare. Milan har högst procent av alla lag. 89 procent av Milans trupp är inte från Italien. 

Flest brassar i andra ligor:

Brasilien har störst export av spelare. 471 brassar spelar i en högstaliga någon annanstans än i Brasilien. Trots att siffran har sjunkit med 67 personer sedan 2009 är Brasilien överlägsna tvåan på listan, Frankrike. Frankrike har dock flest exporter i Europa. De har ökat från 247 spelare till 306 spelare de fem senaste säsongerna. 

Längsta spelarna i Bundesliga:

Genomsnittslängden i Bundesliga ligger på 183,8 centimeter. I La Liga är man kortast med en genomsnittlig längd på 180,1 centimeter. Där drar Barcelona ner snittet med sina 177,4 centimeter, vilket är näst kortast av alla de 472 klubbar som har varit med i undersökningen. Bara den israeliska klubben Bnei Sakhnin är i snitt kortare. 

Premier League har flest landslagsmän:

I Premier League spelar eller har 44,3 procent spelat landslagsfotboll. Chelsea är toppklubben med sina 80 procent. Manchester City och Fenerbahçe är närmast London-klubben.

Mest trogna klubben i Barcelona:

I snitt har spelarna i Barcelona spelat 5,5 år i klubben. Den enda konkurrenten som är nära att utmana, och har ett snitt på över fem år, är Manchester United. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

1 timme sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.