Våldsamma protester i Turkiet – mot det nya e-biljettsystemet för fotbollssupportrar

Fotbollssupportrar och polisen drabbades samman i centrala Istanbul under söndagen. Anledningen? Det nya e-biljettsystemet till fotbollsmatcher i landet.


Lag 6222

"Lagen siktar på att motverka våld inom idrotten, förhindra svordomar och våld under matcher, reducera antalet plankare, uppmuntra fler kvinnor och barn att komma till arenorna, upptäcka de som orsakar bråk och våldsamma demonstationer, stoppa dessa från att komma in på arenorna och förhindra aktivitet på den svarta marknaden". 

Det är sällan supportrarna till rivallagen Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas i Turkiet enas och går på Istanbuls gator tillsammans. Under söndagen gjorde de dock i en protest mot det Turkiska fotbollsförbundet – och det slutade våldsamt. Polisen använde sig av tårgas och vattenkanoner för att skingra massorna.

Började gälla 14 april 

Protesterna var mot det nya e-biljettsystemet Passolig som började gälla den 14 april. Det ska göra det lättare för det turkiska fotbollsförbundet och polisen att identifiera människorna som går på fotboll. Enligt Mashable ska man kunna se vilken nationalitet personen har och även deras bankuppgifter. 

Böter på 300 000 kronor

Anledningen till varför man har bytt till det nya e-biljettsystemet är den omtvistade lag 6222 som ska motverka våld och oroligheter inom idrotten i Turkiet.

För att tvinga klubbarna till att implementera Passolig har det Turkiska fotbollsförbundet infört en bötessumma på drygt 300 000 kronor per match om systemet inte används. 


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!