Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Rasism är som en cigarett – det går inte att radera"

- 21/08/2013, 09:11 -
Mario Balotelli på omslaget till Sports Illustrated.
1 av 4

Mario Balotelli på omslaget till Sports Illustrated.

Sports Illustrated/Bildbyrån

2 av 4

Sports Illustrated

3 av 4

© Bildbyrån - COP 4 - SWEDEN ONLY / RICHIARDI FOTOCRONACHE

4 av 4

© Bildbyrån - COP 7 - SWEDEN ONLY / BILDBYRÅN

Mario Balotelli, 23, är "världens mest intressanta människa" enligt det legendariska sportmagasinet Sports Illustrated. Nu berättar han om hur man får bort rasism – och berättar sanningen om myterna som har spritts kring honom.

Mario Balotelli är med stor sannolikhet fotbollsvärldens mest uppmärksammade person. Nyligen var Milans anfallare överlycklig över sitt nya husdjur – grisen "Super". Nu tar han plats på Sports Illustrateds omslag – där de kallar honom "världens mest intressanta människa".

Balotelli, som inför EM 2012 var tydlig med att han inte tänkte tåla någon rasism under turneringen, berättar att han bjöd in den amerikanske presidenten Barack Obama till en träningsmatch i Miami den 7 augusti.

"Barack är en grym man"

– Jag har aldrig brytt mig om politik, men Barack är en grym man. Obama kan bli en nystart för alla. Bara det faktum att han är den förste svarta presidenten betyder mycket, säger han i ett utdrag från intervjun med Sports Illustrated.

I just Italien är rasismen utbredd på fotbollsarenorna. När Lazio mötte Juventus i supercupfinalen förra helgen hördes apljud flera gånger under matchen. Lazio, som är kända för sina högerextremistiska supportrar, får därför spela utan publik på läktarna i Serie A-premiären mot Udinese på söndag.

"Du kan inte radera rasism"

Balotelli är den förste mörkhyade personen att någonsin ha burit en italiensk landslagströja – och han berättar hur mycket han brinner för att få bort rasismen från fotbollen i hemlandet.

– Du kan inte radera rasism. Det är som en cigarett; du kan inte sluta röka om du inte vill sluta röka, och du kan inte stoppa rasism om folk inte vill sluta vara rasister. Men jag ska göra allt jag kan för att försöka, säger han i intervjun.