Laginsats mot Portugal får beröm

Krönikörerna berömmer landslaget.


Med en halv startelva skadad klarade Sverige 0-0 mot Portugal. Med mersmak.

Ersättarna - främst Samuel Holmén och Daniel Majstorovic - hanterade uppgiften utmärkt. Landslaget beröms nu av flera sportkrönikörer för laginsatsen.

Men varning: Att rada upp enpoängare på hemmaplan räcker inte för att ta Sverige till VM 2010.

Som ett färgglatt höstparaply över söndagens kommentarer till det mållösa VM-kvalet på Råsunda hänger åsikten att Sverige gjorde en bra match, utan en rad ordinarie spelare, mot en svår motståndare. Lagets sammanhållning och taktiska disciplin får beröm.

"Den första halvleken mot Portugal var svensk fotboll när den är som bäst, elva hårt arbetande spelare som struntade i att de borde vara det sämre laget", skriver Anja Gatu i Sydsvenskan.

"Ingen Fredrik Ljungberg, ingen Henrik Larsson, inte ens någon Tobias Linderoth eller Anders Svensson eller Olof Mellberg. Bara ett gäng spelare vid namn Daniel Majstorovic och Samuel Holmén. Och Behrang Safari. Lars Lagerbäck rev alla kölapparna i små små bitar och bestämde sig för att vara modig."

Johan Esk i Dagens Nyheter håller med.

"Sverige visade än en gång att när läget är som värst, truppen som mest skadeskjuten och förhoppningarna som minst, då är enigheten störst", skriver han.

"Sverige gick ut och spelade som ett lag och skulle ha vunnit som ett lag om andra halvleken hållit samma klass som första. Men i en kombination av trötthet och försiktighet försvann den svenska offensiven och enda chansen efter halvtid var Zlatans vänsterslägga."

Samtidigt var Portugal inte bra, påpekar Aftonbladets Simon Bank, som varnar för fortsättningen på VM-kvalserien nästa år. Då väntar såväl Danmark, som fått en kalasstart i gruppen, som returen mot Portugal på bortaplan utan avstängde världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Efter tre matcher har Sverige två oavgjorda - varav en mot Albanien - och totalt fem poäng.

"Carlos Queiroz kom till Stockholm med gröna hängslen, en röd livrem, en destruktiv mittback i rollen som trinco (portugisernas ord för balansspelare) och skräck i ögonen. Han fick 0-0 och var nöjd med det. Sverige? Sverige kunde vara nöjt med allt u t o m det", skriver Bank.

"Mikael Nilsson och Sebastian Larsson var ett konstverk, ett folkhemsmonument i finaste 4-4-2-funkis. Nilsson mötte världens bäste och blev överspelad en gång, Larsson satte inte en fot fel på 90 minuter."

En poäng är två missade poäng, understryker Mats Olsson i Expressen.

"Vi gjorde en taktiskt hundraprocentig match, vi slog igen dörren om det fruktade Portugal - ett Portugal som skulle komma hit och köra skiten ur oss och trampa ned oss i Råsundas gräsmatta - och vi såg till att världens bäste Christiano Ronaldo egentligen inte kom nånstans. Men det gjorde inte vi heller", skriver Olsson, och sammanfattar:

"Om Portugal åkte hem ganska nöjda med 0-0 så ska inte vi vara det."

Nyheter24 tycker för all del att Sverige (Johan Elmander) borde förvaltat de chanser som bjöds bättre. Men 0-0 mot Portugal är ändå ett utmärkt resultat, särskilt sedan truppen decimerats så oerhört mycket av skador.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.