Bekräftat: Lars Lagerbäck avgår

På landslagets presskonferens meddelade Lars Lagerbäck att han avgår.


Efter förlusten mot Danmark på lördagen är VM-chansen så mikroskopisk att den är att betrakta som borta.

– Jag och Roland hade ett snack på vägen hit och på vägen hem. Vi kände att det är så minimal chans nu att efter Albanien-matchen så vi hoppar av, säger Lars Lagerbäck.

I och med detta avgår Lars Lagerbäck som förbundskapten för Sverige.

Lyckas Sverige mot förmodan att ta sig till play off eller hela vägen till VM i Sydafrika sitter de kvar tills dess, annars upphör arbetet med landslaget efter den avslutande VM-kvalmatchen mot Albanien på onsdag.

– Det har varit tolv underbara år. Jag minns matchen mot England där vi hamnade i underläge, matchen mot Turkiet och framför allt när vi firade på en takterass i Istanbul kvällen efter. Matchen mot Argentina minns man givetvis, säger Lagerbäck.

Lars Lagerbäck har arbetat med det svenska landslaget sedan 1998, först som assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg, sedan i ett delat ledarskap med Söderberg och från 2004 som ensam ansvarig med Roland Andersson som assisterande förbundskapten.

Under presskonferensen avslöjade Lars Lagerbäck att hans tuffaste uppgift varit att hantera media.

– Det bildas så mycket mytbilder kring landslaget. Det jag uppskattar är att jag fått haft mitt privatliv i fred, till stor del i alla fall.

Lagerbäck vet inte vad han ska göra i framtiden. Något med fotboll blir det i alla fall.

– Henke ska ju kanske starta en tränarkarriär nu. Kanske kan man få bli assisterande där, skämtade Lagerbäck med veteranen.

Sedan blev han allvarlig.

– Är det något som är intressant, oavsett om det är klubblag eller landslag, ska jag lyssna.

Lagerbäck betonade att landslaget mycket sällan förlorat under hans ledning. Och att Sverige i slutspelen varit mycket nära att ta sig längre än vad någon förväntat. Det är de berömda små marginalerna som ofta inte jobbat till blågults fördel.

– Jag skäms inte för de åren i alla fall, säger han.

Kolla bildspel från Lagerbäcks långa och framgångsrika landslagskarriär ovan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!