Tränarna som kan ta över - från Svennis till "Drillo"

Nyheter24 ger er tränarna som kan ta över landslaget. Sannolika kandidater till de mer osannolika.


Sannolika kandidater

Jörgen Lennartsson, U21-landslaget

Jovial herre som med parhästen och poeten Tommy Söderberg gjorde succé med U21-landslaget i EM på hemmaplan i somras. En riktig lågoddsare. U21-spelarna älskar Lennartsson för hans förmåga att sprida glädje och harmoni i truppen. Lennartssons U21-landslag har gjort sig känt för en respektlös och attraktiv fotboll. Det enda som talar emot Lennartsson är väl om Lagrell vill göra sig populär med ett mer exotiskt namn som pressen kan gotta sig i.

Erik Hamrén, Rosenborg

Blev norsk mästare med Rosenborg 2009 efter att ha tagit guld i danska ligan med framggångssagan Ålborg 2008. Meriterad tränare med spelarförtroende. Internationellt snitt på ekiperingen. Kan vara välkommet efter många år med bekväma träningsoveraller.

Jan Jönsson, Stabaek

Har gjort underverk i Stabaek. Med små resurser byggde Jönsson ett lag som blev norska mästare 2008. Men hans största merit kan vara att han lyckats göra pålitlig målmaskin av strulige Daniel Nannskog. Bara en sån sak.

Hasse Backe, klubblös

Landslagets presskonferenser skulle onekligen få större en större lyster om citatmaskinen Backe ersatte trumpne Lagerbäck. Som Svennis kumpan har han samlat på sig en hel del internationell erfarenhet, även om äventyret i Mexiko blev ett praktfiasko.

Backe har vunnit fyra danska ligatitlar varav tre med FC Köpenhamn från 2001-2004. Då ska man dock komma ihåg att FCK var snuskigt rikt med skandinaviska mått mätt och att Backes jobb var ganska tacksamt.

Sven-Göran Eriksson, Notts County

Skulle ge landslaget en internationell aura då casanovan från Torsby knappast lär kränga på sig träningsoverallen och lufsa runt vid sidlinjen. Svennis är hårdhudad efter tiden i England och mannen som bemöter allt med ett snett, svalt, knappt märkbart leende skulle nog klara av Robert Laul. Frågetecken dock för en daterad fotbollsfilosofi. Han senaste stora merit är när han vann den italienska ligan med Lazio 2000. Sina två senaste tränarjobb - Man City och Mexiko - har han fått kicken från.

Outsiders

Nanne Bergstrand, Kalmar FF

Underfundige Nanne lyfte KFF från ett tråkigt bonnagäng till allsvenskans mest fruktade vinstmaskin. Och han känner bröderna Elm. Superbröderna Viktor och Rasmus lär bli nyckelspelare i framtidens landslag. Att handskas med bröderna Elm är en helt annan sak än att försöka handskas med Zlatans nyckfulla inställning till landslagsspel. Don Nanne och Ibra - kan det bli en vinnande duo?

Rolle Nilsson, Malmö FF

Efter succén i Gais ville alla ha honom till landslaget. Det blev MFF. Där har den lågmälde taktikern lärt sig den hårda vägen vad det innebär att träna ett storlag. Borgar om möjligt för ännu stelare mediarelationer än Lagerbäcks. Känns inte riktigt aktuell men vem vet.

Jonas Thern

Landslagets mittfältsmotor spåddes en lysande framtid som tränare när han tog över Halmstad efter Värnamo. Sedan slutade han tvärt och nu jobbar han på Värnamos fotbollsgymnasium. Det verkar han nöjd med. Inte särskilt troligt att han bestämmer sig för att ta steget rätt in i landslagets medieorkan från en bekymmersfri tillvaro.

Wildcards

Leo Beenhakker

Den vasse holländaren påminner mer om en antirökningskampanj än den slipade fotbollstaktikern han faktiskt är. Beenhakker är Zlatans kompis och har gjort sig känd som en ambulerande fotbollsdoktor för blåbärsnationer. Kan mannen som drillade Trinidad och Tobago så hårt att de lyckades tråka ihjäl Sverige till en mållös match i VM-premiären 2006 vara Lagrells val? Knappast. Jobbar nu som teknisk direktör i Feyenoord.

Pia Sundhage, 49 år

Världens mest meriterade damfotbollsspelare. Har varit förbundskapten för Kina och USA, och vunnit OS-guld med de sistnämnda. Har allt som krävs utom erfarenhet av att träna herrlag, vilket lär minska chanserna drastiskt.

Rikard Norling, 38 år, klubblös

En av de mest autistiskt fotbollskunniga i den nya generationen tränare. Tog SM-guld med AIK som assisterande tränare 1998 och kom tvåa som huvudtränare 2006. Sitter hemma och väntar på rätt jobberbjudande. Men den här frågan lär han inte få.

Glenn Strömberg

Glen Strömberg jobbar med pasta och köksgeråd. När Lagerbäck-hetsen var som värst var hela svenska folket överens om att Strömberg skulle ta över landslaget. Detta baserat på hans insatser som expertkommentator i SVT. Förvisso en respektabel syssla som han utför med beröm godkänt, men en total avsaknad av tränarmeriter gör att Strömberg knappast är med på förbundets kandidatlista.

Egil "Drillo" Olsen, Norge

Norrmannen blev bespottad och hånad för sin fotbollsfilosofi som går ut på att på minsta möjliga antal passningar ta sig till målchans. Excentrikern hänvisade ofta till statistik men det som var vackra siffror i Drillos hjärna var långbollar på "Flonaldo" i praktiken. Till hans fördel bör sägas att många apat efter hans ambition att kontra på icke samlade försvar. Drillo tränar nu Norge i väntan på att förbundet hittar en ersättare till Åge Hareide. Att anställa Egil Drillo Olsen som svensk förbundskapten vore ett medialt självmord utan motstycke i fotbollshistorien.

Michael Laudrup, klubblös

Danmarks tidigare assisterande tränare som alla vill ska ta över Danmark efter Morten Olsen. Nu är Danmark klara för VM och Laudrup lär få vänta på uppdraget som huvudtränare för landslaget ett tag. Har spelat i bland annat Real Madrid, Barcelona och Ajax.

Som tränare gick han från Bröndby till La Liga-laget Getafe där han gjorde succé. 2008 gick han till Spartak Moskva. Där gick det inte alls så bra och den tidigare så hett eftertraktade tränaren är nu arbetslös.

Anders Linderoth, Landskrona

Mannen med den stora prillan kan verka lite tvär men brinner för det han gör. Butter, lite grinig men med stort fotbollskunnade och en kortpassningsfilosofi som kan lyfta ett tråkigt landslag. Men Linderoth den äldre är lika trolig som landslagstränare som att hans son återvänder till blågult. Tränar nu Landskrona.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!