Zlatan: "De är absolut för fega"

Zlatan tyckte till om svensk fotboll, Lagerbäck och framtiden i landslaget.


Han sågade svensk fotboll och dess talangutveckling.

Plus att han var kritisk till landslagets försök att spela med ett nytt spelsystem.

Zlatan Ibrahimovic hade heller inte räknat med att förbundskapten Lars Lagerbäck skulle välja att deklarera sin avgång efter Danmarksmatchen.

–Det kom som en chock, faktiskt. Jag hade inte ens tänkt på det, säger Barcelonastjärnan när han mötte media vid dagens presskonferens samtidigt som han gärna ser anfallskollegan Henrik Larsson i en förbundskaptensroll:

– Absolut. Men det är lätt att nämna namn, han som kommer inte måste funka också, säger Zlatan.

Flera olika tränarnamn har florerat i media de senaste dagarna sedan Lars Lagerbäck och Roland Andersson gick ut med att de ska avgå - och Zlatan kommenterade även ett av de hetaste namnen.

Sven-Göran Eriksson.

– Vill han komma hit med hjärtat ska han göra det absolut. Men om han vill tjäna pengar, ja då ska han inte komma vi. Visst, vi kan ta hit Mourinho, Capello eller någon annan men det är inte möjligt för förbundet har inte råd med det.

Hur viktigt är det att det ska klicka mellan den nya förbundskaptenen och dig?

– Det ska klicka för hela laget, inte för mig. Vi har stor frihet. Mycket ska fungera. Hans nya idéer ska fungera och alla ska ta det till sig Jag kanske inte ens blir uttagen. Jag kanske inte kommer överens med den nya förbundskaptenen. Han måste få laget att fungera precis som Lasse har gjort.

Hur ser du på din landslagsframtid?

– Kör länge jag har krafter kvar. Lasse fick in mig i a-landslaget och han har varit med mig hela vägen och jag har lärt mig mycket av honom.

Vilken typ av fotboll vill du att Sverige ska spela?

– Vi spelar bra fotboll efter det material vi har. Vi är inte Brasilien, vi är inte Barcelona. Jag ska skydda Lasse lite där för många gånger har folk sagt att vi är defensiva men det är upp till alla elva spelare att vara defensiv eller offensiv när de vill. Att vi är för defensiva är bara skitsnack.

Vilken match i kvalet är du mest besviken över?

– Danmark hemma, vi skulle vunnit den, det var en tung förlust, vi hade matchen under kontroll. Vi gjorde ett misstag och de gjorde mål. Med ett mål hade vi fått med oss det resultat vi strävade efter. Vissa resultat har vi inte fått med oss i det här kvalet. Vi har haft otur och stolpe ut.

Tycker du att Sverige i framtiden ska spela med systemet 4-3-3?

– Ge mig ett 4-3-3 system som ska spela? Säg att vi ska spela 3-5-2, 4-3-3, det funkade ju inte lika bra som 4-4-2. När vi spelade med tre forwards och det är lätt att snacka. Men vi har inte materialet som krävs.

Hur ser du på Maltas chanser och era att ta er till playoff?

– Vi får väl hoppas att de ställer bussen framför mål. Antingen att de får oavgjort och kan skrälla lite. Men det är viktigt att vi kan vara fokuserade på vår egen del. Det finns en liten, liten chans att ta oss till playoff med lite tur. Vi spelar på hemmaplan plus att det kan vara Lasses sista match och man vill ju avsluta på ett bra sätt för honom.

Hur ser du på svensk fotbolls framtid och varför vi inte lyckats hävda oss lika bra som de större nationerna i mästerskap?

– På vilken nivå är allsvenskan? Hur utvecklas dem? Det är inte att jag såg ett U21 som skulle komma och ta över en plats i landslaget. Vi har inte de förutsättningarna som de andra storklubbarna har. Vi kanske måste ut med talangerna ut i Europa och höja nivån på hela ligan (allsvenskan) , säger han och fortsätter:

– Det är alldeles för dålig nivå på dem (spelarna) och de är absolut för fega. För unga, de klarar inte av det. När du är 17 år i Sverige har du inte ens en bänkplats i allsvenskan. Jag blev proffs i tidig ålder och fick den här utvecklingen. Vi måste skicka ut våra talanger mycket tidigare, säger Zlatan Ibrahimovic.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!