Drömmen levde - i en kvart

Sveriges utskåpning räckte inte.

Blågult hade behövt mirakelhjälp från Malta men så blev det icke.

I 15 minuter levde VM-drömmen för Sverige.

Malteserna hade nämligen 0-0 på Portugal exakt så länge innan Nani smällde in 1-0.

Slutresultatet skrevs till 4-1 (3-0) efter en fin svensk första halvlek.

– Är det slut så är det slut. Det har varit en underbar resa trots att den fick ett bittert slut, säger en samlad Lars Lagerbäck till Viasat.

Men Lagerbäck hade hoppats avsluta sin landslagskarriär efter VM i Sydafrika.

– Det är gjort nu, det är inget vi kan göra något åt i dag. Visst känns det lite bättre att vi vann i dag men att vi missar slutspelet känns surt, säger Lagerbäck.

Matchen på Råsunda, den var inget annat än en svensk utskåpning.

Redan efter sex minuters spel höll sig Olof Mellberg framme och skallade in Kim Källströms vänsterhörna.

Och det syntes att Sverige spelade avslappnat. Kanske för det hopplösa utgångsläget. Kanske för att de i den här kvalmatchen inte hade ett dugg att förlora.

Anders Svenssons djupledsboll mot Elmander efter elva spelade minuter var smart.

Den ställde det albanska försvaret men Boltonproffset var något seg med att starta löpningen. Chansen som kunde inneburit en utökning rann ut i intet.

Efter 21 minuter ersätter Daniel Andersson en skadad Kim Källström och efter en dipp får Sverige kontroll över spelet igen men det renderar inte i några farligare chanser.

Efter 40 spelade minuter är Marcus Berg först på en slarvig bakåtpassning och han hinner före Samir Ujkani i Albaniens mål. Bollen är nära att rinna ut till inspark men Berg glidtacklar in 2-0 till Sverige.

Inhopparen Berg är även delaktig i Sveriges tredje mål.

Efter en frispark på högerkanten slår Sebastian Larsson en precis frispark mot bortre delen av straffområdet som Berg nickar ner - och vem dyker inte upp där om Olof Mellberg som skickar in sitt andra mål och 3-0 i nät.

Drygt 10 minuter från slutet får Zlatan Ibrahimovic en smäll mot högerknä i straffområdet - och han ersätts av Markus Rosenberg.

Med fyra minuter kvar av matchen tar Anders Svensson sats mot det albanska målet och vilken rusch sen. Han dribblar bort en spelare på mittplan och tunnlar sedan målvakten fram till 4-1 i en match som mycket väl kan vara Elfsborgsstjärnans sista i blågult.

– Det var ju ett bra sätt att avsluta på om de nu blir så, säger Anders Svensson som inte kunde svara på om det var hans sista match i blågult i TV6.

Andra halvlek blir för övrigt en trist historia och Portugal, de trummade bara på mot Malta...

Nä, det blev inget mirakel den här kvällen.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.