Söndag 25 Sep
Stockholm

Hamrén: "Du måste klara att bli ifrågasatt"

1 av 6
Erik Hamrén har fått en stressig start på sitt nya jobb.
2 av 6
Erik Hamrén har fått en stressig start på sitt nya jobb. Foto: Bildbyrån
Här med assistenten Marcus Allbäck.
3 av 6
Här med assistenten Marcus Allbäck. Foto:
4 av 6
5 av 6
Snackar med Ola Toivonen under matchen mot Italien.
6 av 6
Snackar med Ola Toivonen under matchen mot Italien. Foto:

Sverige nye förbundskapten i fotboll, Erik Hamrén, talar ut om stressen, om att bli ifrågasatt och ger kvällstidningarna en stor känga: "respekten försvinner när man gör halvsanningar eller osanningar till sanningar."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Erik Hamrén, 52, har bara varit förbundskapten i en match.

Men han har redan hyllats, sågats och ifrågasatts. Allt skedde efter en och samma presskonferens, den i Malmö där han meddelade att storstjärnan Zlatan Ibrahimovic, 28, inte längre vill spela för Sverige.

Nu är det Hamréns tur att slå tillbaka mot kvällstidningarna som han kallar lögnare. I en stor intervju med Göteborgs-Posten talar han ut om "respekt".

– Och några veckor senare läste jag om ”när Hamrén jämförde Zlatan med en häst”. Jag har aldrig jämfört Zlatan med en häst. Det måste finnas en respekt och den tycker jag försvinner när man gör halvsanningar eller osanningar till sanningar, säger han till GP.

Hamrén har varit en frisk vind jämfört med hans föregångare Lars Lagerbäck. Men nu funderar han på om det är värt att fortsätta bjuda på sig själv.

– Hittills i alla fall. Jag kanske måste ändra mig. Vi som håller på med fotboll får ofta höra hur tråkiga vi är med våra klyshor, men det är ju för att det kan bli så här. Min ambition är fortfarande att vara rak och ärlig, men jag vet inte om det varit så uppskattat som jag hade trott. Vi får se hur det blir i fortsättningen.

"Samma sak i Danmark och Norge"

Tiden som förbundskapten har varit som alla andra uppdrag han åtagit sig. Han har blivit ifrågasatt och sen har han visat hur fel alla hade.

– Och du måste klara att bli ifrågasatt, för det blir du alltid. När jag kom till AIK var det ”Erik Hamrén, vem fan är det?”. Det var först i slutet av min tid i Örgryte som jag kände att jag var accepterad och respekterad i Sverige, i och med framgångarna.

Sen var det samma visa i Danmark.

– Ja, då kom jag som utlänning till klubben och blev ifrågasatt för det. Och sedan blev det samma sak i Norge med Rosenborg, och nu senast med förbundskaptensjobbet.

Men oavsett pressen så är det mannen i spegeln man måste lyssna på, det menar Hamrén.

– Det är viktigt att ha en tydlig idé om hur man själv vill jobba. Att jag fick sparken från AIK var, med facit i hand, det bästa som kunde ha hänt. Jag fick tid att fundera innan Örgryte hörde av sig. Nu försöker jag se mig själv i spegeln på kvällen innan jag går och lägger mig. Är jag nöjd behöver jag inte bry mig om vad andra tycker, även om det inte alltid är så, säger han till GP.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.