Adebayor är chockad, men vill fortsätta.
1 av 4
Adebayor är chockad, men vill fortsätta. - Foto: Scanpix
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Togospelarna: "Vi vill stanna och visa att vi är män"

Samtidigt har landets premiärminister Gilbert Houngbo beordrat landslaget att återvända tilll Togo.


Krisen kring Afrikanska mästerskapen är ännu inte över.

Efter terrorattacken mot Togos landslag där minst tre personer omkommit har landets premiärminister Gilbert Houngbo beordrat spelarna att återvända till Togo. Houngbo menar att regeringen står fast vid sitt beslut och om Togos landslag deltar i turneringen kommer de inte att få tillåtelse att representera landet.

- Om det finns spelare eller personer under Togos flagga under invigningen kommer detta att vara falsk representation. Laget måste återvända i dag, säger Houngbo.

- Vi förstår att spelarna på något sätt vill hämnas sina döda kollegor, men det skulle vara oansvarig av Togo att låta dem fortsätta.

- Laget måste komma hem. Regeringens beslut står fast.

Spelarna struntar i premiärminister

Trots de hårda orden har spelarna i Togo bestämt sig för att stanna. Landets största stjärna, Manchester Citys Emmanuel Adebayor, är bland de spelare som uttalat sig om beslutet.

- Vi ska försöka göra allt för att stanna här och spela i turneringen därför att vi haft tur som överlevt attacken, sa han till den lokala radiostationen Radio Ecclesia.

"Beslutet togs enhälligt"

Grenoblespelaren Alaixys Romao uttalade sig så här:

- Vi har haft ett möte och där har vi beslutat att vi ska spela mot Ghana i premiären på måndag.

- Människor dog för dessa mästerskap, andra var skadade. Vi kan inte överge dem och gå som fegisar. Om vi stannar här så är det för de döda, och för att inte låta rebellerna känna sig nöjda.

- Vår regeringen behöver nödvändigtvis inte hålla med oss, men vi har beslutat för att spela. Beslutet togs enhälligt.

Han får stöd av Nantesspelaren Thomas Dossevi.

- Vi har alla fått våra hjärtan krossade. Det här är inte längre en fest, men vi vill visa landets färger, våra värderingar och att vi är män.

Dessutom väljer Dessevi att såga det afrikanska fotbollsförbundet. Han menar att laget är "en aning bittert, lite besviket eftersom det afrikanska fotbollsförbundet (Caf) inte kunde skjuta upp vår första match så att vi kunde begrava våra döda"

-  Caf sätter sina egna intressen främst, inte ländernas. Förbundet har inte givit oss tillräckligt stöd, han.

Tre personer omkom efter attacken i fredags, assisterande förbundskaptenen, lagets talesman samt bussens förare.

Turneringen startar på söndagen med ett möte mellan Angola och Mali.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

2 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

2 timmar sedan
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

3 timmar sedan
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.