"Det är resultat som gäller."
1 av 3
"Det är resultat som gäller." - Foto: SCANPIX
Nu måste han lyckas med Sverige.
2 av 3
Nu måste han lyckas med Sverige. - Foto: MARCUS ERICSSON/AP/SCANPIX
Erik Hamrén menar att gränsen mellan att vara ett geni och en idiot är hårfin.
3 av 3
Erik Hamrén menar att gränsen mellan att vara ett geni och en idiot är hårfin. - Foto: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

Tuffa uppgifter stundar för Hamrén

Erik Hamrén är mannen som ska återställa det svenska landslagets heder. Men framför sig har han en lång väg av utmaningar och tuffa uppgifter.– Verkligheten i den här branschen handlar om resultat, säger Erik Hamrén i en stor intervju.


SOLNA. Det stundar förändringar i landslaget. Den tuffa uppgiften som den nye förbundskaptenen Erik Hamrén har, att lyfta ett slaget och sargat landslag, har redan inletts. Att få spelarna att blicka framåt, men ändå inte glömma hur det kändes när VM försvann genom fönstret, likaså.

Det var första gången sedan 1998 som Sverige missade ett stort mästarkap. Nu är det dags för nya tag.

– När det gäller landslaget är det självklart oerhört viktigt att vi tar oss till EM 2012. Dels för att det engagerar människor och skapar intresse bland yngre att börja spela fotboll, men också ekonomiskt. Men man får inte glömma att vi är ett litet land som kvalificerat sig för fem raka slutspel. En fantastisk bedrift som inte ens England klarat av, säger den 53-årige förbundskaptenen, som vill prata med sina företrädare för råd, i en stor intervju med det Magasinet Fotboll.

– Jag har inte hunnit prata med Lars Lagerbäck eller Tommy Söderberg, men det vill jag göra. Jag är ingen anhängare av uttrycket "lär av andras misstag". Istället drivs jag av mottot "lär av andras erfarenheter".

"Tungt år"

Erik Hamrén tog över landslaget i vintras sedan Lars Lagerbäck och Roland Andersson misslyckats med att ta Sverige till VM. Det var då en hyllad tränare i Rosenborg som fick förtroendet av det Svenska Fotbollsförbundet och som nu även har ytterligare en svår uppgift framför sig. Att klara av generationsväxlingen så problemfritt som möjligt.

– Generellt sett ser jag alltid möjligheterna och ägnar mindre tid åt att se problem. Det ska bli spännande att testa nya spelare. Visst, vi är inne i en generationsväxling, men de senaste U21-kullarna ser mycket lovande ut. Jag är medveten om att det varit ett tungt år för en del spelare i sina klubblag. Men landslaget kan också vara ett ställe där spelare växer och presterar bättre, säger Erik Hamrén.

Hårfin gräns mellan geni och idiot

Förväntningarna på förbundskaptenen är naturligtvis skyhöga. Sverige ska bara ta sig till EM 2012. Det är revansch som gäller. Allt annat är ett enda stort misslyckande.

– Verkligheten i den här branschen handlar om resultat. Så hur länge jag blir kvar har jag slutat att tänka på. Självklart har jag en långsiktig planering, men inom fotboll går man från geni till idiot på nolltid.

/
/
/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.