Svenska landslaget spelar inför en äkta klack.
1 av 4
Svenska landslaget spelar inför en äkta klack. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Svenska fans har blivit beryktade ut över Europa för sin nyfunna läktarkultur.
2 av 4
Svenska fans har blivit beryktade ut över Europa för sin nyfunna läktarkultur. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Camp Sweden blir avtackade av det svenska landslaget.
3 av 4
Camp Sweden blir avtackade av det svenska landslaget. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Camp Sweden försöker skapa en läktarkultur.
4 av 4
Camp Sweden försöker skapa en läktarkultur. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Vi blir utnyttjade av SvFF och Svenska Spel"

Camp Sweden hade tänkt att anordna ett tifo i anslutning till EM-kvalmatchen mellan Sverige och Ungern - men nu blir de motarbetade av Svenska Fotbollförbundet.


STOCKHOLM. – Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel väljer att köra över oss supportrar, säger ordförande för Camp Sweden, Ingo Söderlund till Nyheter24 inför Sveriges EM-kval mot Ungern på fredag.

Camp Sweden är en ideell förening som värnar om supporterskapet kring det svenska landslaget. De försöker organisera en äkta fansbaserad klack. Något SvFF fram tills nu har stöttat.

– Nu verkar de ha skiftat tänk. Vi utgår från våra värderingar som en organisation som inte vill tjäna pengar, medan förbundet tänker mer marknadsmässigt, fortsätter Söderlund.

Bakgrunden till konflikten ligger i att Camp Sweden fått sina ambitioner att arrangera ett tifo kraftigt begränsade av Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet.

Söderlund menar att det vanligtvis pågår en dialog mellan Camp Sweden och SvFF men att de den här gången ska ha struntat i detta eller glömt bort dialogen tills det var för sent.

Svenska Spel är huvudsponsor för matchen mellan Sverige och Ungern och ska därför ha rätt att marknadsföra sig enligt sina principer.

Inför matchen vill de föra in 19 000 halsdukar i gula och blå färger där det skulle stå: "Hela Sveriges Supporterlag" - Svenska Spel. Publiken ska uppmanas att hålla upp halsdukarna under nationalsången.

Ingo Söderlund menar att det inte någonsin har varit kutym, varken hos SvFF eller någon annan klack, att supporterorganisationer ska vara marknadsmässigt drivna.

– Tänk dig själv om Svenska Spel skulle ha försökt köra samma spratt mot Black Army på Norra stå, vad hade hänt då? säger han till Nyheter24.

– Om vi vänder på det, tänk dig hur det skulle se ut om vi i klacken slängde oss in i VIP-läktaren och sprang runt och manade på dem att börja sjunga - då skulle det ta hus i helvete, säger Ingo Söderlund.

På Svenska Fotbollförbundets hemsida kan man läsa att de har tagit kontakt med klackarrangörerna och menar att de inte alls försöker stoppa tifot. De skriver bland annat att de erbjudit att hjälpa Camp Sweden inför matcherna.

– Problemet är att dialogen inte kom när dialogen skulle komma. Allt var bestämt innan de hade tagit kontakt med oss - och där sitter problemet, avslutar Ingo Söderlund.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.