Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

”Vi kanske är helt dumma i huvudet”

1 av 2

JESSICA GOW / SCANPIX

2 av 2

JESSICA GOW / SCANPIX

Sport | 12/10/2010 09:26

Pontus Wernbloom mot Mark van Bommel. Det är så det målats upp. ”Boom Boom” själv vill tona ner den förväntade duellen. – Det är mest att man försöker måla upp någon slags krig. Det är två stycken som kanske smäller på lite extra och det måste man ha i varje lag, säger han inför matchen mot Holland.

AMSTERDAM. Det är snart två år sedan som Pontus Wernbloom, 24, tog sitt pick och pack och övergav hjärteklubben IFK Göteborg för dåvarande holländska mästaren AZ Alkmaar. En tid som varit väldigt utvecklande.

– Jag har utvecklats väldigt mycket i bolltryggheten. Jag är mycket tryggare med bollen än tidigare. Man man spelet också man har också blivit bättre på att ta hand om sin motsåndare. I svensk fotboll är det väldigt mycket att man litar på varandra, i Holland gör man ju aldrig det utan där är det one man army där ute, där kör man bara. Så blir det sådana situationer där ute tror jag att jag löser det bättre nu än jag hade gjort tidigare, säger Wernbloom när en samlad mediekår träffar honom ute på spelarhotellets - för dagen - soldränkta terass.

”Många glömmer att han är en bra fotbollsspelare”

Den man mot man-situationen det pratats mest om i Pontus Wernblooms fall är den mot Bayern Münchens råskinn Mark van Bommel.

– Jag tycker många glömmer av att han är en bra passningsspelare också. Bayern är en av de bollskickligaste lagen i Europa och han är en stor del av det. Han är riktigt underskattad på det sättet. Av den svenska journalistkåren blir han mest sedd som en gris. Man glömmer av att han är en riktigt bra fotbollsspelare också.

Tycker du att samma gäller dig, att du ses mer som en tuffing och att folk glömmer att du kan mer än så?

– Det kan väl hända men det är inget jag tänker så mycket på. Det är mest att man försöker måla upp någon slags krig. Men kriget kommer att ske mellan elva spelare (han menar förmodligen 22, red anmärking). Sen är det kanske två stycken som kanske smäller på lite extra och det måste man ha i varje lag.

Han påpekar också att hans roll som ”köttare på mitten” fyller en större funktion i klubblaget än i landslaget.

– I Holland är det ju verkligen så, där har vi många veka tekniker, här är det ju många som är starka. Där får jag väl dra ett ännu större lass vad gäller den fysiska biten. Det är inte riktigt samma grej här.

Under de senaste dagarna har Wernbloom allt mer seglat fram som ett alternativ till Ola Toivonen i nummer 10-rollen, istället för en av de ”defensiva” mittfältarna där han spelat mot såväl Ungern som San Marino. Var han ligger närmast spel vet han inte men han ser det som en möjlighet.

– Oooo svårt att säga. Jag har ju spelat det i klubblaget så själv ser man det ju alltid som ett alternativ. Jag har ju spelat den i AZ och även i Blåvitt så det är inte helt främmande. Men jag vill bara spela. Jag kan spela vänsterback också, säger han och garvar.

Offensiv – tack vare Zlatan

Just i Alkmaar har han fått en allt mer framskjuten roll de senaste matcherna.

– Det har det varit ännu mera att jag fått gått framåt. Det beror väl mycket på att Rasmus Elm och vår lagkapten legat ganska långt ner och de ville få upp Rasmus ytterligare och då måste de flytta upp mig mer i banan också. Det gick inte så bra i början av serien och sen vi ändrade har det börja gå bra så då kör vi väl på med det.

Efter två mål senast mot Ungern räknar många Wernbloom som ett rejält offensivt hot för Sverige. Och han deltar mycket mer offensivt i landslaget än i klubblaget. Anledningen stavas Zlatan Ibrahimovic.

– Motståndarna lägger sitt fokus på Zlatan, han är vår giftigaste spelare och då kan det bli så att två ryker ihop med honom och helt plötsligt är de två man kort någon annanstans. Då har det blivit så att jag kommer in där. Som målet mot Ungern på inlägget från ”Seb” så är de två man på Zlatna och de skiter fullständigt i oss andra. Men det gäller ju att orka vara där hela tiden också.

Tror du de holländska spelarna har respekt för dig?

– Har de kollat på min statistik i eredivisie lär de inte ha jättemycket respekt för mig med tanke på att jag har gjort noll mål. Så jag tror inte de har överdriven respekt och det gör mig absolut ingenting.

”Vi kanske är helt dumma i huvudet”

På söndagens presskonferens deklarerade kapten Ibrahimovic att Sverige går för tre poäng och att den som inte tror på vinst mot Holland inte har i truppen att göra. Detta alltså mot ett lag som inte förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan på tio år.

– Svenska folket och media är nöjda med en poäng men det finns liksom inte. Man är aldrig nöjd med det. Man vill slå de som är på den andra sidan, säger Wernbloom.

Är ni naiva?

– Det får vi se efteråt om vi är. Det kanske vi absolut är, vi kanske är helt dumma i huvudet som säger att vi ska ta tre poäng och så gör de 8-0 i morgon liksom. Men vi vill ju vinna.

Och Wernbloom har - i och med de många holländarna i klubblaget - ytterligare en anledning att strida till sista blodsdroppen för tre poäng.

– Det hade varit skönt att komma tillbaka till klubben. Då hade man kunnat vara lite störsk ett tag och hänvisa till den här matchen.

Fotbollsverige.se