Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EM-kvalets rysare: Här får ni allt ni behöver veta

Zlatan Ibrahimovic får göra straff-armhävningar.
1 av 2

Zlatan Ibrahimovic får göra straff-armhävningar.

JESSICA GOW / SCANPIX

Landslagstruppen över på segerdans?
2 av 2

Landslagstruppen över på segerdans?

JESSICA GOW / SCANPIX

Sport | 12/10/2010 14:30

Svenska landslaget har rest ner till Amsterdam, de röda distrikten och Europas svar på Jamaica för att ta sig an VM-finalisterna Holland. Här får ni det ni behöver veta inför den viktiga EM-kvalmatchen.

AMSTERDAM. Det svenska landslaget befinner sig i Amsterdam för att tackla VM-finalisterna Holland i EM-kvalets största match. Frågan är om landslaget kan se förbi haschdimman och bortanför "Red Light District" för att ge laget tre välbehövliga poäng - eller blir Holland numret för stora för det nya, unga och fräscha landslaget?

Svenskarna i Holland

Sverige har genom åren lyckats besegra de Oranje sju gånger, samtidigt som vi blivit slagna sammanlagt åtta gånger. Senast det begav sig blev det oavgjort efter full tid i kvartsfinalen under EM 2004 i Portugal, där sedan Sverige förlorade på straffar, efter straffmissar av Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic.

Den forne lagkaptenen Mellberg, missar som bekant den defensivt prekära uppgiften, att stoppa Hollands världsoffensiv. Ersättare blir Andreas Granqvist som till vardags spelar för den holländska klubben FC Groningen, tillsammans med den gamle Djurgårdaren Fredrik Stenman samt Petter Andersson.

Vad talar för Sverige?

Trots att supersvensken (som Nyheter24 rapporterat) drar till sig enorma mängder medgångssupporters gör han fog för epitetet "världsstjärna". Ibrahimovic har gjort en hel del mål för AC Milan även om spelet sett knackigt ut efter övergången från Barcelona.

Efter comebacken till landslaget har "Ibra" visat upp sporadiska leenden, lagkänsla och stundtals - tro det eller ej - en vilja att bemöta media. Något som var uteslutet efter VM-kvalsfiaskot.

– Zlatan har varit den Zlatan Milan visste om att han skulle vara när de värvade honom, en bra målskytt som haft svårt att anpassa sig till Milans spel - något alla förväntade sig, säger Nyheter24:s Milan-expert, Ehsan Fadakar.

En annan aspekt som kan ge Sverige ett övertag är att startelvan kan stoltsera med fyra spelare som tjänar sitt levebröd i den holländska högstadivisionen Eredivisie. Däribland Andreas Isaksson, Pontus Wernbloom, Ola Toivonen och tidigare nämnda Andreas Granqvist - dessutom har som bekant Ibrahimovic tidigare huserat i huvudstadslaget Ajax. Detta kan innebära en djupare förståelse för den holländska totalfotbollen - något landet fortsätter att insistera på att spela.

Skadorna kommer att bli ett bekymmer för Holland. Efter skador på nyckelspelarna Arjen Robben och Robin van Persie, valde även Bert van Marwijks att ställa över Nigel de Jong efter vansinnestacklingen mot Hatem Ben Arfa som bröt fransmannens ben, fullständigt.

Det går inte att undvika en diskussion kring hur pass viktig Robben är för det holländska landslaget. Säga vad man vill om glassliraren i Bayern München, men det finns bara en spelare på högerkanten som för tillfället är mer målfarlig, vassare och snabbare än flintskallen från Groningen och det är ingen mindre än Lionel Messi. Tilläggas bör är att Robben missar matchen. Något Behrang Safari förmodligen tackar högre makter för.

Vad talar emot Sverige?

Sveriges störste målsumpare det senaste deceniumet kommer till start. Johan Elmander startar vilket innebär att för in en grovjobbare som gärna ser sig själv nicka ned i marken - bokstavligt talat - vilket endast kan ses som en försvagning. Dock har Elmander inlett Premier League-säsongen med tre mål - vilket trots allt är fler än vad han gjorde under hela förra säsongen.

Däremot är hålet efter Mellberg stort. Sverige ställer inför matchen upp med en helt nykomponerad backlinje, där Safari kan ses som rutinerad och den gamle stöten Daniel Majstorovic kommer vara organisatören.

Mycket ansvar kommer därför att hänga på de defensiva mittfältarna Anders Svensson och Pontus Wernbloom. De måste se till att effektivt en av världens bästa mittfältare och kreatörer - Wesley Sneijder - samtidigt som de håller ögonen på formtoppade Rafael van der Vaart.

Rent statistiskt talar inte mycket för tre svenska poäng i kväll. Holland har inte förlorat en hemmamatch på drygt tio år.

– Vi är kanske helt dumma i huvudet som tror på seger. Så blir det 8-0 till dem i morgon, säger Pontus Wernbloom till samlad presskår och tillägger:

– Någon gång ska sviten brytas.

Se höjdpunkter från kvartsfinalen 2004.

Se straffläggningen här.